Larry Ellison, το cloud είναι ανοησία

by Stefanos Kofopoulos • On 02-10-2009 • AT 5:06 pm • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

data center

Αν ο Larry Ellison θεωρεί ότι το cloud computing είναι ανοησία, δύο είναι οι πιθανοί λόγοι. Ο CEO της Oracle ξέρει κάτι που μόνο ελάχιστοι γνωρίζουν για το μέλλον της πληροφορικής και του IT ή τα συμφέροντα της Oracle δεν ταυτίζονται με την ιδέα του cloud computing. Το βίντεο που ακολυθεί είναι διαφωτιστικό σχετκά με τις απόψεις του Ellison αλλά υποθέτω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.

Η Oracle ήδη παίζει με το cloud και στο cloud. “Use Oracle Database 11g and Oracle Enterprise Linux to build enterprise-grade solutions in the cloud, leveraging the virtually unlimited compute power and storage of Amazon Web Services (AWS)”. Το Amazon πληρώνει την Oracle αλλά σίγουρα τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας είναι πολύ λιγότερα από αυτά που η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά πληρώνει σε άδειες χρήσης και υποστήριξη απευθείας στην Oracle.

Η στάση του Ellison είναι περίεργη αφού η διάθεση για εξαγορά της Sun, εταιρείας με cloud και motto “we are the dot in .com”, έδειχνε κάτι διαφορετικό. Φαντάζομαι ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα ξεκαθαρίσουν πλήρων το τοπίο.

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολυ πιθανο να εχει δικιο ο τύπος γιατι σε ενα κοσμο που ζουμε με τις adsl εστω και 2+ και με τις ταχύτητες να κυμαίνονται στο “Μέγιστο 24 mbps ” (αν κοιμασαι αγκαλιά με το DSLAM) είναι λίγο ουτοπία να σκεφτόμαστε σοβαρα το cloud computing.

  • Σιγά μην σκέφτεται την Ελλάδα όταν τα λέει αυτά!!

   • Ααααααααααχαχαχα. Titana έγραψες! Τέλειο σχόλιο με λίγες λέξεις. Γέλασα απίστευτα μόλις το διάβασα. Ωραιός!

 2. Δίκιο έχεις …

 3. Έτσι όπως εγώ “διάβασα” την ομιλία του, στην ουσία με αυτή του την ομιλία δεν επιτίθεται στην έννοια του cloud ως ιδέα και πραγματοποίηση αλλά στην τρέλα γύρω από τον όρο που (δική μου άποψη) τείνει να εξελιχθεί όπως ο ντόρος με το Web 2.0, Web 3.0 κτλ.

  Άλλωστε όπως λέει η εταιρία του νοικιάζει υπολογιστή έτοιμο με προγράμματα προς ενοικίαση εδώ και 10 χρόνια. Δεν είναι ούτε καινοτομία, ούτε ανακάλυψη κάποιας νέας τεχνολογίας, είναι απλά PC συνδεδεμένα σε ένα δίκτυο.
  Παρόλαυτά εκείνο που λέει ότι είναι ενδιαφέρον είναι η έννοια της ενοικίασης ως νέου επιχειρηματικού μοντέλου, που και πάλι κατ’αυτόν δεν είναι κάτι καινούργιο.

  Εν ολίγοις, το cloud δεν είναι innovation απλά ένα κόλπο του marketing που βάζοντας γιρλάντες και φραμπαλά προσπαθεί να μας πασσάρει το χθεσινό φαγητό οσάν φρεσκομαγειρεμένο. Οχι πως είναι “κακό” απλά “το χουμε ξαναδεί το έργο” και μην προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είστε οι Κολόμβοι της Πληροφορικής.
  ——
  Και με την παραπάνω ανάγνωση εμένα με βρίσκει σύμφωνο, πιστεύω και εγώ πως έχουμε αλλαγή στο “the way we do business” και όχι στο technology.

  • Συμφωνώ αλλά νομίζω ότι η διαφωνία είναι περισσότερο οικονομική παρά ιδεολογική.

 4. Μισό λεπτό. Και το Web2.0+Social Networking υπήρχε σαν τεχνολογία απο το 1997 (κατά κάποιον τρόπο). Η διαφορά είναι ότι σήμερα είναι προσιτή σε όλους! Ο καθένας μπορεί να σηκώσει ένα blog με ένα κάρο social features out-of-the-box. Έτσι και το cloud. Υπήρχε και θα υπάρχει. Απλά όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πιο προσιτό. Στο μέλλον δε θα αγοράζεις λειτουργικό σύστημα, άλλα υπηρεσίες. Και δεν το λέω εγώ, άλλα ο ίδιος ο Bill Gates πριν απο 15 χρόνια περίπου…

 5. Δε λέει κάτι περίεργο. Αυτό που ξέρω φυσικά είναι πως ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της Oracle προέρχονται από μια relational database. Επίσης, ξέρω πως όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει “παπάδες” έχοντας την εφαρμογή του στο “cloud”, μια relational database δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

  Ίσως αυτό το γεγονός να έχει μια μικρή σχέση με τον εκνευρισμό του Larry, αν και δε νομίζω να απειλείται η μπίζνα της Oracle από το γεγονός πως το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από κεντρικά συστήματα με κλίμακα LAN, WAN προς κεντρικά συστήματα σε κλίμακα Internet.

  • Ούτε εγώ γνωρίζω στοιχεία αλλά φαντάζομαι ότι μια βάση με scaling μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους και σε μεγαλύτερο ποσοστό από πλευράς efficiency παρά από ένα μηχάνημα που τρέχει μια Oracle. Ακόμα και αν η Oracle πληρώνεται ανα CPU ή με άλλο τρόπο, θεωρώ ότι χάνει πελάτες

 6. Ο κύριος αυτός είναι καλός στο stand-up comedy :p

 7. Η απάντηση του @hakmem στο ερώτημα μου από το Twitter σχετικά με το post.

  Larry Ellison knows that ideas in CS recycle every 20 years or so. For example: What Google tries with Chrome, Oracle tried with a custom web browser in the mid 90s. What Google tries with ChromeOS, Oracle tried with NC (mid 90s again). Oracle once tried to revive database machines using Sun hardware (and they will do that again now that they own Sun). What people call “the cloud” is neither new, nor innovative, just old ideas repackaged. In fact again Oracle had tried a similar stunt in Y2K. It’s a circle and Larry knows that too well. I am not in management to understand the timing that he chose, for he is into the money-making business and I am into CS. The fact is that it is all about circles and he has seen (and profited) by many of them.

  • Από αυτά που διαβάζω δε θα μπορούσα παρά να σκεφτώ τα εξής: Ο Larry έχει καεί στο παρελθόν. Το συμπεραίνω αυτό διότι δε βλέπω πουθενά το NC ή τον custom browser τους. Όταν έχεις καεί επειδή μια προσπάθειά σου δεν απέδωσε και η προσπάθειά σου αυτή βασίστηκε σε κάποιο κύμα “νέας” τακτικής (βλέπε move everything to the cloud) το οποίο επανέρχεται τώρα… άνθρωπος είσαι… δεν μπορεί, θα εκνευριστείς.

   Θα εκνευριζόμουν και εγώ αν διαπίστωνα πως όλοι αυτοί οι κύκλοι έρχονται και παρέρχονται διότι ουσιαστικά δοκιμάζονται μέχρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Υλοποιούνται δε, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Όταν μιλάμε για συνθήκες, οι παράμετροι είναι αρκετοί, μερικοί εκ των οποίων: Ώριμη τεχνολογία, ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, ώριμη αγορά κλπ. Έτσι, όταν ο κύκλος αυτός έκανε την επίσκεψή του το 90 και εγώ προσπάθησα και δεν πέτυχα αυτά που ήθελα, και βλέπω τώρα να κάνει ξανά την εμφάνισή του με άλλο όνομα και με τον κόσμο να αναγνωρίζει άλλες εταιρείες ως πρωτοπόρες και από ό,τι φαίνεται με αυτές τις εταιρείες να πετυχαίνουν αυτά που θέλουν, δεν μπορώ παρά να εκνευριστώ.

   Αν θυμάστε τα πρώτα χρόνια που υπήρχαν terminals σε ένα δίκτυο κεντρικό, τα terminals ήταν dummy. Μετά φύγανε από αυτή την τακτική. Τώρα πάμε σε μια μικτή εποχή όπου έχεις και το cloud έχεις όμως και δυνατά μηχανάκια που μπορούν να κατεβάζουν κάθε φορά ό,τι χρειάζεται για να τρέξει στο ίδιο το μηχανάκι.

   Ο Larry κατά τη γνώμη μου σύρεται ξανά στο ίδιο παιχνίδι και αυτό δε του αρέσει ή του αρέσει αλλά του τη δίνει που κάτι που είχε δοκιμάσει να κάνει στο παρελθόν, έχει ένα άλλο όνομα (cloud) και ο κόσμος συνδέει άλλες εταιρείες ως αυτές που εισήγαγαν για πρώτη φορά την έννοια αυτή και υλοποίησαν για πρώτη φορά κάτι για το μέσο χρήστη σε αυτά τα πλαίσια.

 8. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το cloud computing ξεκίνησε ως marketing και όχι ως μια τεχνολογική καινοτομία. Δηλαδή να πληρώνουμε για αυτό ακριβώς που χρησιμοποιούμε (π.χ. Amazon EC2). Στη συνέχεια επεκτάθηκε ως outsource μοντέλο παροχής εφαρμογών, δικτυακών υποδομών κλπ. και έγινε ένας πανικός (δηλ. ένα μεγάλο τεχνολογικό σύννεφο) :-)

  • Νομίζω ότι η λύση του Amazon ήταν το tipping point για το democratization της αγοράς. Έδωσε το cloud σε όλους χωρίς όχι μόνο να σε απασχολεί το τεχνικό κομμάτι αλλά να είσαι υποχρεωμένος να ασχοληθείς με τα τερτίπια της Oracle, της IBM κλπ. Έφερε βασικά την διαδικασία αγοράζω βιβλίο με πιστωτική στο αγοράζω χώρο, επεξεργαστική ισχύ, βάσεις δεδομένων με πιστωτική και δεν με νοιάζει καν αν θα γίνει σωστά η παράδοση γιατί δεν μπλέκει το ταχυδρομείο :)

Top

Show Buttons
Hide Buttons