Kindle Fire reviews: διαψευσμένες προσδοκίες;

by Stefanos Kofopoulos • On 21-11-2011 • AT 10:40 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Kindle Fire reviews: διαψευσμένες προσδοκίες;

Καθώς αρχίζουν να δημοσιεύονται τα πρώτα reviews για το Amazon Kindle Fire, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς μια μικρή ή μεγαλύτερη απογοήτευση για τα διάφορα μειονεκτήματά του, ειδικά αν συγκριθεί με ένα κανονικό Android tablet, ή ακόμη περισσότερο, το iPad.

Από τα specs του ήδη, μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο βασικές ελλείψεις, το 3G και την εμπρόσθια κάμερα. Το πρώτο είναι σήμα κατατεθέν και ο λόγος που ο κόσμος αγοράζει το κλασσικό Kindle, ενώ η front camera φυσικά μετατρέπει το tablet σε συσκευή επικοινωνίας. Όμως, τα hands-on αποκαλύπτουν και άλλα κουσούρια και πρακτικά θεματάκια που κάνουν το χρήστη να… ξυνίσει ακόμη περισσότερο. Να τονίσω ότι τα συμπεράσματα που παραθέτω, προέρχονται από μια αρχική εικόνα που έχω σχηματίσει διαβάζοντας διάφορα reviews και παρακολουθώντας reviews και hands-on.

Αρχικά να ξεκινήσουμε από τα καλά: το Kindle Fire διαθέτει μια φωτεινή και crispy οθόνη κι έτσι οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι απολαυστικά. Η μπαταρία κρατάει τουλάχιστον 6 ώρες εντατικής χρήσης, αλλά και θέλει αρκετή ώρα, γύρω στις 2,5 ώρες για να φορτιστεί πλήρως. Τα ηχεία παράγουν καθαρό και δυνατό ήχο, ενώ η συσκευή είναι ελαφριά, αλλά με ποιοτικό φινίρισμα.

To θαμμένο Android

Παρότι βασίζεται στο Android 2.3, το Kindle Fire «καπελώνει» το interface με δικό του front-end, το οποίο έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να προβάλλει τις υπηρεσίες του Amazon Store, τη βιβλιοθήκη, την ταινιοθήκη και το online δισκοπωλείο του. Δεν έχει καμμία σχέση με το γνώριμο interface του Gingerbread, παρουσιάζει καθυστερήσεις στα transitions των σελίδων και των animations και μερικές φορές καταντά εκνευριστικό σε καθημερινά και πολύ πρακτικά ζητήματα, π.χ. δεν υπάρχει άμεσος τρόπος αυξομείωσης του volume, καθώς δεν υπάρχει καν κουμπί για αυτό το σκοπό. Και το χειρότερο δε όλων: το Android Market δεν είναι πουθενά. Η Amazon έχει από-γκουγκλοποιήσει (…) πλήρως ένα μηχανάκι που βασίζεται σε λειτουργικό της Google. Αυτό απλά δεν υπάρχει!

Η μεγαλύτερη απογοήτευση είναι ο browser, ο περιβόητος και πολυδιαφημισμένος Silk. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για έναν μέτριας χρηστικότητας και ταχύτητας browser, που έχει πρακτικά τη μισή ταχύτητα rendering σε σχέση με το iPad. Ο ειδικός cache server και οι predictive αλγόριθμοι της Amazon φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη ικανό αριθμό καταγεγραμμένων requests, έτσι ώστε να επιταχύνουν το rendering των σελίδων που επισκέπτεται συχνότερα ο κόσμος.

Λείπουν στοιχειώδη

Το πληκτρολόγιο δεν είναι και αυτό τόσο βολικό, όσο εκείνο του iPad, ο αποθηκευτικός χώρος των 6GB είναι αστείος, ακόμη και για συσκευή χαμηλού κόστους, ενώ δεν υπάρχει κάν υποδοχή για καρτούλα SD. Δεν υπάρχει ούτε GPS, το οποίο θυσιάστηκε και αυτό στο βωμό της συρρίκνωσης του κόστους. Εν κατακλείδι, η εικόνα που έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής είναι ότι, εκτός κι αν κανείς έχει ήδη έναν λογαριασμό με πλούσια βιβλιοθήκη αγορασμένου περιεχομένου και θέλει να έχει πρόσβαση μέσα από το Kindle Fire, δύσκολα μπορεί αυτή η συσκευή να χαρακτηριστεί “tablet” και κατατάσσεται περισσότερο στις συσκευές κατανάλωσης ψηφιακού περιεχομένου – media consumption device.

Απομένει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουν το Fire οι κοινότητες των hackers, ώστε να δούμε κάποια vanilla διανομή του Google να τρέχει και να διορθώνει πολλά από τα κακώς κείμενα του software, φέρνοντας στο προσκήνιο όλες τις ευκολίες του Android.

Αν λατρεύετε το Amazon…

τότε μπορεί να είναι η απόλυτη συσκευή για σας. Ξέρω φίλους που αγόρασαν Kindle μόνο για να κατεβάζουν βιβλία απ’ όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Με το που βγάλετε το Fire από το κουτί του, το ανάψετε και εισάγετε τα στοιχεία του account σας – μπουμ! – όλα τα βιβλία και τα MP3’s που έχετε ποτέ αγοράζει από το Amazon είναι διαθέσιμα. Αλλά για όλους τους υπόλοιπους, όπως λένε και οι Αμερικάνοι: “it’s a tough sell”.

Περισσότερα στο αναλυτικό Amazon Kindle Fire review του Ars Technica.

 

Ενημέρωση: Το
άρθρο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε από διαφορετικό συντάκτη.

Τροποποιήθηκε, βελτιώθηκε
και επαναδημοσιεύθηκε από τον Titanas

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Νομίζω οτι απλά το Fire στοχεύει σε ένα άλλο κοινό από αυτό του iPad με προσδοκίες και ανάγκες που αποτελούν υποσύνολο αυτών που καλύπτει το ipad. Έτσι κι αλλιώς άλλη είναι η κουλτούρα και οι στόχοι του amazon κι άλλοι αυτοί της Apple.
    Είναι πια προφανές ότι για να χωρέσουν όλα τα χαρακτηριστικά του ipad σε ένα “άλλο” tablet απαιτούνται χρήματα που δύσκολα θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά του iPad. Εξ ου και οι προσπάθειες μείωσης του κόστους επιτυγχάνωνται πάντα με μείωση των παρεχόμενων λειτουργειών (πχ κάμερα ή gps στην περίπτωση του Fire)
    Το ipad έχει κι αυτό τα κουσούρια του ή τα “κόλληματα” της apple αν θελει κάποιος να τα πει, αλλά για την ώρα δεν έχει κάποιον σοβαρό αντίπαλο.
    Προσωπική γνώμη, ως καθημερινός χρήστης iPad2 και περιστασιακός άλλων tablet συσκευών.

Top

Show Buttons
Hide Buttons