Κβαντικός υπολογιστής αποτελούμενος από πέντε άτομα από το MIT

by Nikos Kaimakamis • On 08-03-2016 • AT 11:35 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

quantum-computer

To MIT ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή με πέντε άτομα που μπορεί να νικήσει οποιαδήποτε κρυπτογράφηση. 

Αντί για τα ψηφία του δυαδικού κώδικα, δηλαδή το 0 και το 1, ένας κβαντικός υπολογιστής βασίζεται στα qubits που είναι μονάδες με τη δυνατότητα να είναι και 0 και 1, σε μια κατάσταση που θεωρείται όχι μόνο πιο εξελιγμένη, αλλά και πιο αποδοτική με υπολογιστικούς όρους.

Τα άτομα συγκρατούνται σε μία παγίδα ιόντων με τη χρήση παλμών λέιζερ, προκειμένου όλη η διάταξη του MIT να είναι σταθερή στη λειτουργία της, ενώ αυτό το πρώτο βήμα των ερευνητών του MIT αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο εξέλιξης μεγαλύτερων διατάξεων στο μέλλον. Σε σχέση πάντως με έναν εξελιγμένο υπερυπολογιστή, ο κβαντικός υπολογιστής του MIT φαίνεται να μπορεί να εκτελέσει με ακόμα καλύτερη απόδοση τις εργασίες του.

Με την προσθήκη περισσότερων ατόμων, μπορεί να αυξηθούν και οι υπολογιστικές δυνατότητες του συνόλου που παρουσίασαν οι ερευνητές του MIT, στοιχείο που μπορεί να δείξει την πορεία για μελλοντικούς κβαντικούς υπερυπολογιστές με σαφώς ανώτερες επιδόσεις και ισχύ από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του MIT δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science και όπως ήταν φυσικό, κέντρισαν το ενδιαφέρον των ερευνητών σε παγκόσμιο επίπεδο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons