Κατηγορίες προς την Apple για αποφυγή φορολογίας

by George Polyzos • On 29-09-2014 • AT 3:50 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

3d_apple_logo

Η Apple ενδέχεται να τιμωρηθεί με την επιβολή εξαιρετικά υψηλού προστίμου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης από την Ιρλανδία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η Apple, η οποία διατηρεί την έδρα των διεθνών δραστηριοτήτων της στο Δουβλίνο, ήταν το αντικείμενο φορολογικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η έρευνα έδειξε ότι τα στοιχεία επαρκούν  για την στοιχειοθέτηση επίσημης κατηγορίας εναντίον της Apple.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Apple φορολογείται με συντελεστή μόλις 2% στην Ιρλανδία. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι η παραπάνω πρακτική γινόταν εν γνώσει των ιρλανδικών κυβερνήσεων μεταξύ των ετών 1991-2007. Η Επιτροπή θεωρεί ότι πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση ή αλλιώς «κρατική επιδότηση» η οποία δεν δόθηκε ποτέ σε άλλες εταιρείες, άρα διαταράχθηκαν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Η υπόθεση σχετίζεται με τις αποκαλύψεις της Αμερικανικής Γερουσίας του 2013 ότι η εταιρεία εξασφάλιζε χαμηλότερη φορολόγηση «διοχετεύοντας» τα έσοδά της από χώρες εκτός ΗΠΑ μέσα από διάφορες θυγατρικές εταιρείες. Εκείνη η έρευνα είχε καταδείξει ότι η θυγατρική της Apple στην Ιρλανδία κρατούσε το 60% των εσόδων, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος των χρημάτων στις ΗΠΑ, όπου η φορολόγηση θα γινόταν με σαφώς μεγαλύτερο συντελεστή.

Εάν όλα τα παραπάνω αποδειχθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για απλήρωτους φόρους κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Μιλώντας στους Financial Times ο οικονομικός διευθυντής της Apple Luca Maestri, αρνήθηκε τις κατηγορίες περί «ειδικής συμφωνίας».

Σύμφωνα με το CNET, παρόμοια ήταν και η αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Tim Cook, ο οποίος ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Γερουσίας, πέρυσι, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «φορολογικά τεχνάσματα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δραστηριότητες της Apple στην Ιρλανδία ξεκίνησαν το 1980, με την εταιρεία να απασχολεί σήμερα στη χώρα 4.000 υπαλλήλους. Άλλες εταιρείες που έχουν την έδρα των διεθνών δραστηριοτήτων τους στην Ιρλανδία, είναι οι Amazon, Facebook, PayPal, Twitter κ.α. Ο λόγος που όλες αυτές οι εταιρείες προτίμησαν την Ιρλανδία είναι ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων που ανέρχεται μόλις στο 12,5%.

Παρόμοιες έρευνες γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για άλλες εταιρείες και κράτη, όπως για παράδειγμα η φορολόγηση της Fiat στο Λουξεμβούργο και των Starbucks στην Ολλανδία, ενώ για αποφυγή φορολόγησης έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Google, Microsoft, Cisco κ.α.

 

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Aμαν με αυτην την Apple ρε παιδια. Απο τοτε που εφηυρε και εριξε στην παραγωγη την επαναστατικη καινοτομια του “κινητου που λυγιζει” επεσαν ολοι πανω της να τη φανε (ειδικά και μετα την εκδοση 8.0.1 του λειτουργικου της που εκανε το κινητο να σιωπά)
    Ελεος, λιγο respect δεν βλαπτει

    • Εισαι τερμα γραφικος, πρεπει να βλεπεις εφιαλτες με την apple…

Top

Show Buttons
Hide Buttons