Καταγραφή πληκτρολόγησης από ορισμένα HP laptops – Η απάντηση της HP

by Nikos Kaimakamis • On 12-05-2017 • AT 11:59 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

Ειδικοί ασφαλείας της εταιρείας Modzero ανακάλυψαν ότι ορισμένα HP laptops έχουν προεγκατεστημένους keyloggers. 

To θετικό στοιχείο της είδησης αυτής είναι ότι οι keyloggers που ανακαλύφθηκαν να λειτουργούν σε ορισμένα laptops της HP δεν κατασκοπεύουν τη δραστηριότητα του χρήστη, αλλά παράγουν ένα μη κρυπτογραφημένο έγγραφο στο οποίο γίνεται η καταγραφή των πληκτρολογήσεών του. Το κακό είναι ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο σε περίπτωση που κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα και μπορέσει έτσι να δει κωδικούς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα που πληκτρολογούνται.

Η HP έσπευσε να απαντήσει, σύμφωνα με το iTWorld, ότι έχει γνώση επί του θέματος, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει με κανένα τρόπο τα δεδομένα που συλλέγει ο keylogger. Για την ασφάλεια των χρηστών των συστημάτων της, ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα σχετικό update που θα διορθώνει το πρόβλημα. Η εφαρμογή που καταγράφει την πληκτρολόγηση είναι η MicTray, την οποία μπορεί να βρει κανείς σε μερικά μοντέλα της σειράς EliteBook και EliteBook Folio, ProBook και ZBook.

Οι χρήστες που θέλουν να δουν εάν ο υπολογιστής τους έχει το εν λόγω keylogger, μπορούν να δουν εάν υπάρχει το αρχείο MicTray.log, στο φάκελο C:\Users\Public και να απενεργοποιήσουν το keylogger είτε διαγράφοντας το αρχείο, είτε κάνοντας μετονομασία του. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Liliputing, να μην λειτουργούν σωστά τα πλήκτρα της αναπαραγωγής μουσικής μετά την απενεργοποίηση του keylogger.

Η επίσημη απάντηση της HP

Άμεση ήταν η ανταπόκριση και της ελληνικής HP, της οποίας την απάντηση παραθέτουμε αυτούσια: “Η HP δεσμεύεται για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πελατών της και είμαστε ενήμεροι για το θέμα του keylogger σε επιλεγμένους υπολογιστές της HP. Η HP δεν έχει πρόσβαση σε δεδομένα πελατών ως αποτέλεσμα αυτού του ζητήματος. Ο συνεργαζόμενος προμηθευτής μας ανέπτυξε λογισμικό για τη δοκιμή των λειτουργιών πριν από την παρουσίαση του προϊόντος και δεν θα έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στην τελική αποστολή. Οι διορθώσεις θα είναι σύντομα διαθέσιμες μέσω του HP.com”.

 

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top