Το έθιμο του καρτσούνου στην Νάουσα

by Stefanos Kofopoulos • On 17-01-2007 • AT 2:17 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

kartsounos καρτσούνος

Λίγο πριν, κατά την περίοδο και μετά των εορτών των Χριστουγέννων ένα περίεργο έθιμο παίρνει σάρκα και οστά στην Νάουσα Ημαθίας. Οι κάτοικοι συγκεντρώνουν τεράστια κομμάτια κορμών σε κεντρικά και μη σημεία της πόλης και βάζουν φωτιά συνήθως όταν πέφτει ο ήλιος.

Οι καρτσούνοι, τα τεράστια κομμάτια κορμών, καίνε για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Οι δρόμοι και τα στενά της πόλης φιλοξενούν συνήθως μικρότερους καρτσούνους που υποθέτω ότι ανανεώνονται συχνά. Φυσικά, το μέγεθος του καρτσούνου είναι σημαντικό ρόλο και γενικά γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια ξύλου που θα χαρίσουν ιδιαίτερη αίγλη.

Το έθιμο του καρτσούνου καλείται από τους ντόπιους και ως “..να ζεστάνουμε τον Χριστό” και από τις περιγραφές κατάλαβα ότι πολύ παλιότερα είχε ως στόχο να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Οι ντόπιοι δράτοντας την ευκαιρία μαζεύονταν γύρω από τον καρτσούνο για ψήσιμο κρέατος, φαγητό και ποτό.

Φαντάζομαι ότι οι κορμοί των δέντρων προέρχονται από το Άλσος του Αγ. Νικολάου, το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που φιλοξενεί υπεραιωνόβιους πλατάνους.

kartsounos καρτσούνος

Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν και την λέξη καρτσιούνος αντί του καρτσούνος.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons