Jamie Oliver, το βραβείο TED, η παχυσαρκία και το ασφαλιστικό

by Stefanos Kofopoulos • On 13-02-2010 • AT 8:18 pm • 9 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

Jamie Oliver by

Μπορεί ο Jamie Oliver να κέρδισε το βραβείο TED αλλά έχει και μια ευχή που ελπίζει να πραγματοποιήσει με τα $100.000 και σκληρή δουλειά: Teach every child about food. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, η παχυσαρκία και η έλλειψη βασικών γνώσεων περί μαγειρικής, το φαγητό στο σχολείο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κοστίζουν στην Αμερική 4 θανάτους κάθε 20 λεπτά. Επειδή στην άλλη πλευρά του ατλαντικού κρατάτε στατιστικά και μπορούν να μιλήσουν με νούμερα, ο Jamie αναφέρει ότι η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από αυτή, θα κοστίσουν στο Αμερικανικό σύστημα υγείας 150 δισεκατομμύρια δολάρια ή 10% του προϋπολογισμού του συστήματος υγείας κάθε χρόνο. Το ποσό αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια και να φτάσει τα $300 δις. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που το κόστος από τα προβλήματα υγεία που εμφανίζουν οι άνθρωποι εξαιτίας της παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερο από αυτό των συνεπειών του καπνίσματος.

Δεν είμαι ειδικός, ούτε γιατρός και σίγουρα δεν αξίζω να βρίσκομαι στο TED αλλά όταν το post Η λύση για το ασφαλιστικό που δεν σκέφτηκε κανείς με post slung https://www.pestaola.gr/be-fit-or-sick/ είναι τόσο κοντά σε αυτά που περιγράφει ο Jamie Oliver, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη για life style αλλαγές στο σχολείο εδώ και τώρα. Τραγική ειρωνεία, τα νούμερα που αναφέρει ο Jamie αντιστοιχούν στο μισό έλλειμμα της Ελλάδας αυτή την στιγμή και σε ολόκληρο το έλλειμμα σε δέκα χρόνια.

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάλλον δεν έχει δοκιμάσει πιτόγυρο με τζατζικάκι ο Jamie…
  Σοβαρά τώρα, συμφωνώ απόλυτα περί σωστής διατροφής αλλά η σωστή διατροφή είναι -δυστυχώς- συνάρτηση και του τρόπου ζωής και εργασίας. Που να κουβαλάς τα τοματάκια και το αγγουράκι στο γραφείο, όταν και το τοστάκι με το ζορί το βολεύεις ?

  • Υπάρχουν συνταγές για διάφορα πράγματα που είναι νόστιμα και υγιεινά. Λίγο περπάτημα ή jogging και είσαι μια χαρά. Αλλά αν τα πιτσιρίκια βλέπουν τομάτες και νομίζουν ότι είναι πατάτες τότε δεν θα ζητήσουν ποτέ τομάτα και δεν θα μαγειρέψουν ποτέ τομάτα ακόμα και αν μεγαλώσουν. Το παράδειγμα είναι από το βίντεο και ίσως υπερβολικό αλλά αν το σκεφτείς αυτό σε large scale με την μαμά και τον μπαμπά να δουλεύουν κλπ όλο αυτό όχι μόνο γιγαντώνεται καθημερινά αλλά στο τέλος καταλήγει να είναι πολιτική και μόνο απόφαση με νέα πιο σκληρά μέτρα για περισσότερα έσοδα κλπ αφού το ασφαλιστικό σύστημα πληρώνει πολλά. Αυτό στην περίπτωση που δεν έχει πεθάνει κάποιο μέλος της οικογένειας σε νεαρή ηλικία ώστε να παραλύσει η λειτουργία της οικογένειας.

 2. Είναι ζήτημα θέλησης της εκάστοτε κυβέρνησης για το αν θα γίνουν κάποια πράγματα ή όχι, εφόσον αυτά είναι για καλό. Αν υπάρχει αποφασιστικότητα, θα ακολουθήσει και ο κόσμος.

  • Δεν είναι κυβερνητικό project η διατροφή, μην τρελαθούμε. Μπορούν όμως να βοηθήσουν σε αυτό. Το τι μαγειρεύεις και το τι τρως εσύ, εγώ κλπ στο σπίτι και εκτός είναι προσωπικό μας θέμα.

 3. Στα σχολεία, εννοούσα!

 4. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, καθώς είναι τοπ ανερχόμενο killing factor μαζί με τους καρκίνους.

  Υπάρχουν πολλές παράμετροι κατά την ταπεινή μου άποψη.

  Μία, τρέχουμε σαν τρελοί σε δουλειές και δραστηριότητες και έχουμε περικόψει σημαντικό χρόνο από το μαγείρεμα, που όσο να είναι θέλει χρόνο. Τώρα θα πέσουν πολλοί να πουν ότι υπάρχουν γρήγορες λύσεις πιο υγιεινές τύπου μπαγκέτα με λάιτ χαρακτηριστικά, κλπ. Μη γελιόμαστε όμως τα τυποποιημένα είναι τυποποιημένα ακόμα και αν τα χτίζεις εσύ τώρα με άλλα τυποποιημένα.

  Μία άλλη, είμαστε μαμάκηδες σαν λαός και έχουμε υψηλή πλειοψηφία ατόμων που μένουν σπίτι τους σε μεγάλη ηλικία, ακόμα κι αν έχουν οικονομική δυνατότητα να το παλέψουν μόνοι τους. Αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν αντανακλαστικά επιβίωσης και να καλλιεργούν διατροφικά πρότυπα παλιάς εποχής που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

  Πάντως όσο και να προσέξουμε το θέμα των θερμίδων μη ξεχνάμε το κρυφό θάνατο που λέγεται χημικά στο πιάτο. Και το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά για αυτό γιατί κανείς δεν έχει συνδέσει τους καρκίνους με ένα αίτιο.

  • Πάντως όσο και να προσέξουμε το θέμα των θερμίδων μη ξεχνάμε το κρυφό θάνατο που λέγεται χημικά στο πιάτο. Και το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά για αυτό γιατί κανείς δεν έχει συνδέσει τους καρκίνους με ένα αίτιο.

   Ακριβώς. ΟΚ Σίγουρα, κάτι φτιαγμένο στο σπίτι είναι καλύτερο από κάτι ‘έτοιμο’, ποιοτικά. Αλλά όταν η φρέσκια ντομάτα που κόβεις έχει μέσα κάθε λογής εντομοκτόνο. Τρέχα γύρευε. Βάλε και ατμοσφαιρική ρύπανση, stress, 133454 wireless δίκτυα που τρώμε στο κεφάλι..

 5. Δεν μπορώ να πω ότι η παρουσίαση μου άρεσε και πολύ, πάντως χάρηκα που πήρε το βραβείο, γιατί η πρότασή του έχει σίγουρα ενδιαφέρον.

 6. Μπράβο του και πάλι, είναι πραγματικά άνθρωπος πρότυπο πιστεύω, τουλάχιστον σε όσα προσπαθεί να πετύχει χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του. Θυμάμαι μια από τις εκπομπές που είχε κάνει είχε ως στόχο να αναμορφώσει τα γεύματα των παιδιών στα σχολεία της Αγγλίας, ως τότε ήταν ότι να ‘ναι το μεσημεριανό τους, και νομίζω τα κατάφερε να έχουν θρεπτικά, υγιεινά και βέβαια νόστιμα φαγητά, μιας και ήταν για παιδιά τα γεύματα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons