iSteam, από το pestaola.gr στον πρωθυπουργό

by Stefanos Kofopoulos • On 24-09-2010 • AT 8:39 pm • 14 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

iSteam, από το pestaola.gr στον πρωθυπουργό

Κοντεύουν 2 χρόνια από το post για το iSteam. Ένα συνηθισμένο απόγευμα με σύντομη παρουσίαση ενός iPhone app που ξεχώριζε από τα άλλα όχι επειδή ήταν χρήσιμο χιλιάδες χρήστες αλλά γιατί έδειχνε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της πλατφόρμας του iPhone στις αρχές του 2009 αλλά και το μέλλον των smartphones γενικότερα. Το απόγευμα κύλησε ομαλά, με πολύ θετικά σχόλια για το iSteam και ικανοποίηση ότι το post όχι μόνο κέντρισε το ενδιαφέρον αλλά άγγιξε κάποιους που βλέπουν πέρα από ένα app.

Όλα αυτά μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας και συγκεκριμένα στις 4:25 το πρωί, όταν κάποιο από τα μέλη της ομάδας του iSteam σχολίασε στο blog. Ήταν αυτή η καθοριστική στιγμή μερικών και μόνο αράδων στο pestaola.gr που οδήγησαν το iSteam στην αναφορά του πρωθυπουργού πριν από μερικές ημέρες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (περίπου στο 16:50). Ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων και απόψεων, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που να μην θέλει η ιδέα του, η εταιρεία του, το μεράκι του, ο πόνος του να γίνει σημείο αναφοράς σε ομιλία πρωθυπουργού μιας χώρας.

Μακρυά από κάθε πρόθεση για self plug και vanity promo, η αλήθεια και η συνταγή της επιτυχίας του iSteam περιγράφεται σε δύο μόνο λέξεις: ξημερώματα και blog.

iSteam, από το pestaola.gr στον πρωθυπουργό

Πρέπει να πονάς, αγαπάς, να έχεις πάθος και να νοιάζεσαι για αυτό που κάνεις. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να είσαι ξύπνιος ξημερώματα και να ψάχνεις στο Google για αναφορές στην εταιρεία και το προϊόν σου, να απαντάς σε σχόλια που έρχονται μερικά λεπτά αργότερα και να συνεχίζεις την κουβέντα. Τα παιδιά του iSteam θα μπορούσαν να δούλευαν 9 – 5, να έβγαιναν το βράδυ και να έπιαναν δουλειά ξανά το πρωί. Προτίμησαν να είναι στο πόδι στις 4:30 το πρωί για να μάθουν τι λέει ο κόσμος για αυτούς. Προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τον graphic designer να κάνει την έρευνα από το να παραμείνουν άπραγοι ή δημιουργήσουν τεχνητά διλήμματα για την πρόσληψη κάποιου ειδικού σε θέματα online marketing. Τα υπόλοιπα είναι πλέον μέρος της ιστορίας που μπορείτε να διαβάσετε στα σχόλια σχεδόν δύο χρόνια μετά.

Σχόλια, είναι η μαγική λέξη για κάθε blog που σέβεται τον εαυτό του. Είναι η ειδοποιός διαφορά της αμφίδρομης επικοινωνίας που έχει το ηλεκτρονικό στο κατώφλι του 21ου αιώνα, κάτι που το χαρτί δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει. Δεν υπονοώ ότι οι εφημερίδες είναι άχρηστες, δεν θίγω δημοσιογράφους. Λέω το αυτονόητο, δηλαδή ότι το χαρτί ως φυσικό μέσο διάδοσης στης πληροφορίας περνάει μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία επεξεργασίας, εκτύπωσης, διανομής και διάθεσης. Διαδικασία που απαιτεί χρόνο και χώρο, έννοιες που η πραγματικότητα του internet έχει σχεδόν καταργήσει γιατί πλέον η πληροφορία διακινείται με bits, όχι με χαρτοπολτό.

Η συνέχεια της πορείας του iSteam είναι λίγο – πολύ γνωστή και περιέχει αρκετό word of mouth, πρόσκληση στο Open Coffee με δική μου πρωτοβουλία, συνέντευξη σε εφημερίδες και ραδιόφωνο κλπ. Σίγουρα τα παιδιά της GreatApps έχουν καλύτερη μνήμη από μένα για ό,τι ακολούθησε. Αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: οι δημιουργοί του iSteam ξενυχτούσαν, έψαχναν, απαντούσαν. Δεν έμειναν άπραγοι περιμένοντας την επιδότηση, τους κατάλληλους ανθρώπους, την κατάλληλη ευκαιρία και διάφορα άλλα τέτοια. Το pestaola.gr ήταν το μέσο του 21ου αιώνα που βοήθησε στην διάδοση της εξαιρετικής δουλειάς που είχε κάνει η GreatApps και στο word of mouth από το προσωπικό μου κύκλο γνωριμιών και επαφών. Τόσο απλά, τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα, τόσο αποτελεσματικά. Από το από το pestaola.gr στον πρωθυπουργό.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευχαριστούμε Τιτάνα, για όλα :D

  • Done για το Droid. Δυστυχώς, δεν παίζει ακόμα στα υπόλοιπα android phones.
   Work in progress, το port απαιτεί σημαντικό re-writing, γι’ αυτό έχει καθυστερήσει.

 2. είναι τρομερή επιτυχία για τα παιδιά και σίγουρα κάτι τέτοιες κινήσεις δίνουν το έναυσμα και σε άλλους και παράλληλα δείχνουν το σωστό δρόμο. Άλλωστε ένα blog μακριά από σκοπιμότητες είναι δυνατό όπλο και σίγουρα η παρουσία κάποιου έργου σου σε καποιο από αυτά είναι από μόνο του αναγνώριση της δουλειάς σου. Συγχαρητήρια!

 3. Για τα Windows Phone 7 σας παρακαλω να ΜΗΝ κανετε εκδοση. Χαζες εφαρμογες δεν εχουν θεση στο marketplace.
  Οσο για την “ελληνικοτητα” του εγχειρηματος δραστηριοποιηθηκαν στη Βρετανια

  • Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε δηλαδή; Windows Phone 7 rules αν διαβάσεις λίγο αντικειμενικά.

  • Έλεος

 4. Είδες με αυτά που λές βρε Αναστάσιε-Αντώνιε; Ξέχασα να πώ ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά του iSteam γιατι κινούντε σε τροχιά ΠΑΝΩ απο την ελληνική νοοτροπία (γιαυτό και ξεχώρισαν) και μπράβο στον Titana που βοήθησε με το pestaola.gr αυτή την προσπάθεια.

 5. Δεν έχω λόγια!
  Η εφαρμογή υπέροχη, η ιδέα τόσο γλυκιά και η υλοποίησή της τόσο πετυχημένη!
  Όσο για τη διάδοση και το όλο marketing του θέματος μπράβο, απλά μπράβο!
  Συγχαρητήρια!

 6. Συμφωνώ με τον Anastasios-Antonios Toulkeridis.

  Μπραβο για τις γνώσεις τους αλλά δε συμφωνώ καθόλου με το ύφος, ήθος της δουλειάς (όπως και με το 99% των εφαρμογών γενικότερα..). Χαμένη ενέργεια για ανούσια “προϊόντα”. Καμία ουσιαστική προσφορά.
  Οσο για την αναφορά απο το πρωθ/ργό ατυχής. Πόσες θέσεις εργασίας προσέφερε αυτή τη “εταιρία”? Πόσο εξέλιξε μια τεχνολογία? Τι στο καλό προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο? Και συγνώμη Τιτάνα, αλλά και η όποια αναφορά σε μπλογκς… δε σημαίνει τίποτα. Αναπαραγωγή πληροφοριών χωρίς σχεδόν καμία επεξεργασία. Και στο κάτω κάτω της γραφής χωρίς κάποιο τελικά παραγώμενο προϊόν… Μεσάζοντες και πάλι. Το μοντέλο αυτό απέτυχε.

  Καληνύχτα.

  • Ίσως γιατί δεν βλέπεις τίποτα περισσότερο από ένα app, για αυτό σου φαίνεται ανούσιο. Όπως έγραψα και πριν μιλάμε για τις δυνατότητες μιας πλατφόρμας όχι για ένα apps και μόνο. Δεν δείχνεις τον κολλητό σου το νέο scientific calculator και τις διαφορικές που λύνεις στο iPhone, δείχνεις το iSteam.

   Εκτός από app και πλατφόρμα είναι ζωντανό και πρόσφατο παράδειγμα για το μέλλον, την πρόσβαση στο πλούτο, την καινοτομία, την παγκόσμια αγορά και την διάχυση του ταλέντου. Εσύ αλήθεια τι έχεις κάνει με ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την εξέλιξη μιας τεχνολογίας;

   Τώρα για τα blogs, όταν μου αποδείξεις πως θα μπορούσε να γίνει όλο αυτό μέσα από μια εφημερίδα στον ίδιο χρόνο τότε θα καταφέρεις να πείσεις και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που τα διαβάζουν.

   • Titanas,

    Το τι έχω κάνει και το τί παλέυω να κάνω στην άλλη άκρη της Γής (παρ’όλη την ανωνυμία μέσα απο το ιντερνετ) δε θα το παραθέσω έδω. Κατανοώ το ερώτημά σου αλλά δε θα σου απαντήσω εδώ. Γενικά όμως δουλεύω στο κομμάτι των hardware (όχι απαραίτητα στο Ελ-Ντνοράντο των 3C το οποίο πραγματικά ειναι κομμάτι του μέλλοντος και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον).
    Στην αρχή του ποστ μου είπα μπράβο για τις γνώσεις στα παιδιά (καθόλου ειρωνικά..). Η ένστασή μου έχει να κάνει με τη σύνδεση της συγκεκριμένης δρασηριότητας με την όποια επιχειρηματικότητα που έχει αντίκτυπο στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Συμφωνώ οτι μπορεί το η περίπτωσή τους να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους ωστε να δραστηριοποιηθούν αλλά το ερώτημα για να κάνουν τί….. νέα εφαρμογή πχ. “φουσκώνω το μπαλόνι”, “ήχος απο τζιτζικιού για τον Ελληνα μετανάστη ή απελπισμένο υπάλληλο που δε θα πάρει άδεια” ?.
    Λαικο-ποπ εφήμερες εφαρμογές. Τα σκυλο-ποπ τραγούδια της τεχνολογίας που κάνουν το τραγουδιστή διάσημο-πλούσιο…. αλλά στο τέλος μένεις με το ερώτημα ” ε και?”

    Οσο για τα μπλογκς, επειδή τα έχω χρησιμοποιήσει (όχι σα δημιουργός ενός αλλά ας πούμε σαν μέσο προώθησης), συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τη ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας. Μαζί σου 100%. Απλά (θα μου πεις βέβαια όπως σε όλα) το τραγικά, τραγικότατα μεγαλύτερο ποσοστο των μπλογκς αναμασά τη πληροφορία (ισως να προσθέτει μια εισαγωγή απο το συγγραφέα αλλά πάντα απο κάτω υπάρχει και το “source”). Οπως και τα παραδοσιακά μέσα, σίγουρα έχουν ρόλο στη δημοσίευση-προώθηση αντικειμένων, υπηρεσιών κλπ. και πετυχέχουν ότι κάνουν τα παραδοσιακά μέσα ταχύτερα και σε μεγαλύτερο κοινό. Το ξέρω, το αναγνωρίζω, το χρησιμοποιώ. Εδώ μάλλον ξεφεύγω απο το αρχικό ποστ και συγγνώμη γι’αυτό, το ερώτημά μου όμως είναι, αυτό ειναι μόνο το ζητούμενο?

    Φιλικά πάντα και καλημέρα

    (άσχετο, αυτός ο διάλος το Νόκια ε7 πότε θα βγεί?)

    Αν λποιπόν το θέμα της καινοτομίας και έκφανσης είναι

   • Μα σου απάντησα για αυτό. Δες όχι το app συγκεκριμένα αλλά το app ως μέρος μιας πλατφόρμας. Αυτό έχει νόημα και αξία. Δηλαδή, ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα σε δημιουργούς να έχουν 1. τόσο μεγάλο κοινό 2. να συνδυάζουν feedback από διαφορετικούς hardware sensors και αυτό να παίζει απροβλημάτιστα και σε εμπορικό επίπεδο 3. να βγάζουν χρήματα από αυτό μέσα από υποδομές που είναι 100% έτοιμες για αυτούς κλπ. Το μόνο ανάλογο που μπορώ να σκεφτώ για να το φέρω πιο κοντά στην δική σου πραγματικότητα και την σχέση του με το hardware είναι το Arduino. Ποιός δίνει δεκάρα για ένα κομμάτι ηλεκτρονικών που το βλέπεις στο δρόμο και δεν σκύβεις να το πιάσεις αλλά αν το προγραμματίσεις και το συνδυάσεις με κάτι άλλο είναι απλά wow. Φαντάσου αυτό αλλά χωρίς τους περιορισμούς μάζας του hardware.

    Από την εμπειρία μου αυτό συμβαίνει 1. γιατί δεν ξέρουν 2. γιατί έρχονται από τα παραδοσιακά μέσα (αν τα blogs θεωρούνται τα νέα – μπλιαχ) όπου εκεί έχουν μάθει να βγάζουν δουλειά όπως να’ναι.

    Σύντομα νομίζω, πολύ σύντομα για δεδομένα Nokia

 7. “παραγόμενο” συγνώμη γοα την ανορθογραφία… επιλογή έντιτ θα ήταν καλό στα ποστς…. (και πιό χρήσιμο… )

 8. Όπως και να έχει μπράβο στα παιδιά, πραγματικά χαίρομαι όταν ακούω για έλληνες developers κλπ. Η εφαρμογή όντως δεν προσφέρει κάτι και ανήκει στη κατηγορία επίδειξης, είναι απλό.

  Επίσης είναι ένα καλό ξεκίνημα, μια εμπορική εφαρμογή που έπιασε δεν σημαίνει ότι τα φάγαν στα γούστα τα φράγκα και τέλος, είμαι σίγουρος πως θα επενδύσουν και θα βγάλουν κάτι καλύτερο προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό κλπ.

Top

Show Buttons
Hide Buttons