Ο Steve Jobs ξύπνησε στραβά ή δεν παραδέχεται ότι φοβάται το Android και τα Windows Phone 7

by Stefanos Kofopoulos • On 02-03-2010 • AT 7:51 pm • 24 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

fear

Αν δεν το έχετε διαβάσει ή ακούσει ήδη, η Apple κατέθεσε μήνυση εναντίον της HTC για καταπάτηση 20 διαφορετικών πατεντών. Η Apple ζητάει οικονομική αποζημίωση εις τριπλούν μαζί με το μέγιστο επιτόκιο ενώ παράλληλα θέλει να σταματήσει οποιαδήποτε πώληση και διακίνηση των τηλεφώνων της HTC που καταπατούν τις πατέντες. Το Gizmodo έχει αναλυτικά την λίστα με τις πατέντες που η Apple προβάλει ως επιχείρημα για την μήνυση αλλά είναι να απορεί κανείς με κάποιες από αυτές. Το μάτι μου έπεσε πάνω στο Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image που αν καταλαβαίνω σωστά κατοχυρώνει στην Apple το αποκλειστικό αυτό δικαίωμα.

Η Apple πρακτικά έχει το δικαίωμα να μηνύσει όποιον θέλει. Όποιον τολμήσει να παρουσιάσει ένα κινητό που είναι ικανό να αναγνωρίσει gestures σε μια φωτογραφία για με σκοπό το unlocking του κινητού. Προσέξτε τις λέξεις: unlocking, gestures, image. Δεν περιγράφονται συγκεκριμένα gestures, ούτε εικόνες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο γενικό από αυτό. Με κάτι τέτοιες πατέντες η Apple μπορεί να κρατάει από τα κουμπιά του HD2 την HTC αλλά και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Καλώς ή κακώς η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο σημερινό επίπεδο εξέλιξης και τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τις πατέντες. Είμαι υπέρ των πατεντών γιατί πιστεύω ότι κάνουν καλό στον ανταγωνισμό και αναγκάζουν τους μηχανικούς να κατεβάσουν ιδέες που απλά δεν υπήρχαν. Δυστυχώς το σύστημα δεν φαίνεται να δουλεύει όσο σωστά θα έπρεπε με την Apple και σίγουρα και άλλες εταιρείες, να έχουν στα χέρια τους πατέντες τόσο γενικές όσο το Unlocking A Device By Performing Gestures On An Unlock Image. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κάθε εταιρεία μπορεί να εκβιάζει όλες τις άλλες, όποτε και αν κρίνει σκόπιμο ότι θίγονται τα συμφέροντα της ή απλά επειδή μπορεί.

Σήμερα η Apple έχει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μπορεί να ξοδέψει όσα χρειάζεται για να υπερασπίσει την εαυτό της. Η χρονική στιγμή για την κατάθεση της μήνυσης είναι μάλλον περίεργη. Η HTC πουλάει τρελά με το Android και ετοιμάζεται να μπει στην αγορά των Windows Phone 7 Series κινητών, λειτουργικά που ανταγωνίζονται το iPhone OS της Apple άμεσα. Είναι επίσης περίεργο που αντίθετα με την περίπτωση της Nokia, η υπόθεση με την Apple vs HTC δεν έφτασε σε αυτό το σημείο μετά από διαρκείς διαπραγματεύσεις που απέτυχαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει γραφτεί κάτι τέτοιο.

Η HTC θα προσπαθήσει να αμυνθεί με μήνυση εναντίον της Apple, θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή θα πληρώσει ό,τι ζητάει η Apple; Μήπως ο Steve Jobs νιώθει την πίεση από την επιτυχία του Android και την αναμενόμενη διάθεση των νέων κινητών με Windows Phone 7 Series και αντί να παραδεχτεί την κατάσταση εξαπολύει μηνύσεις;

[photo]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

24 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν δεν το έχετε διαβάσει ή ακούσει ήδη, η Apple κατέθεσε μήνυση εναντίον της HTC για καταπάτηση 20 διαφορετικών πατεντών.

  Καθόλου περίεργο. Corporate games. :)

  Απλά ελπίζω μονάχα όλα αυτά τα litigations που διαβάζουμε τελευταία να μην είναι λόγος για επιβράδυνση της καινοτομίας και να καταλήξουν σε συμφωνίες του στυλ κοινοποίηση του portfolio πατεντών.

  Έτσι κερδίζουν όλοι και περισσότερο οι καταναλωτές αφού οι πιο σημαντικές ευρεσιτεχνίες διαμοιράζονται μεταξύ των εταιρειών προς χρήση.

  (πρόσφατα έγινε μεταξύ Microsoft και Amazon)

  • Θεωρητικά ναι αλλά με φοβίζει ότι η Αpple δεν πάει για τα λεφτά, έχει πολλά και μάλιστα σε μετρητά. Μέχρι να τα βρουν -αν τα βρουν- και παίξει cross license deal θα έχουν καθυστερήσει διάφορες εξελίξεις στην τεχνολογία από την μεριά της HTC

 2. Πως μπορείς να είσαι υπέρ των πατεντών και ταυτόχρονα να παραδέχεται ότι το σύστημα δεν λειτουργεί όσο σωστά θα έπρεπε;

  Βασικά το σύστημα δεν λειτουργεί καθόλου κι εκεί στηρίζεται ο Jobs και ο κάθε Jobs για να καταθέτει τέτοιες μηνύσεις. Και φυσικά, δεν οφείλεται στις πατέντες η τεχνολογική πρόοδος. Η τεχνολογική πρόοδος οφείλεται στην απληστεία των ανθρώπων και κατά συνέπεια των εταιρειών για όλο και περισσότερα λεφτά… Η βάση του καπιταλισμού δηλαδή :-)

  • Όπως έγραψα είμαστε εδώ που είμαστε με αυτό το σύστημα και εξαιτίας αυτού αλλά δυστυχώς σε τόσο γενικές πατέντες τα πράγματα είναι άθλια.

  • Και φυσικά, δεν οφείλεται στις πατέντες η τεχνολογική πρόοδος.

   Μπορείς να το εξηγήσεις αυτό λίγο παραπάνω;

   Δεν είναι όλες οι ευρεσιτεχνίες λάθος. Είναι λάθος οι πατέντες πχ για λογισμικό ή γονίδια, αλλιώς γενικότερα στους καθαρά τεχνικούς κλάδους προφυλάσσει την πολύχρονη προσπάθεια μιας εταιρείας που επιθυμεί να έχει κάποια χρόνια οικονομικών απολαβών ώστε να αποσβέσει τις επενδύσεις της. Αν δεν υπήρχαν οι ευρεσιτεχνίες αυτόματα θα χανόταν και η ανάγκη για σοβαρή επένδυση πάνω στην έρευνα και ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι τόσο απλό θέμα.

   Αν αύριο σταματούσαν οι πατέντες πχ στις φαρμακευτικές εταιρείες θα συνέβαιναν δύο πράγματα: την επόμενη μέρα θα είχαμε φθηνότερα φάρμακα (generics), ναι, αλλά θα σταματούσε και κάθε πολυέξοδη έρευνα για νέα γιατί καμία εταιρεία δεν θα αναλάμβανε το κόστος μιας που την επόμενη μέρα μια εταιρεία στην Κίνα θα το αντέγραφε σε 5′. Και αυτό μακροπρόθεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο για τους ασθενείς.

   Προσωπικά είμαι κατά των ΗΛΙΘΙΩΝ πατεντών ή των εύκολα δοσμένων. Αλλιώς δεν είναι ο θεσμός προς κατάργηση.

   Περισσότερα εδώ. Και λόγοι ύπαρξης και φυσικά κριτική.

   • Μα το εξηγώ αμέσως μετά :) It’s all about the money. Και αν δεν είναι all about the money, ας βρουν κάποιο άλλο μέσο διασφάλισης των δικαιωμάτων. ;)

 3. Να καταχωρηθεί και από εμένα μια πατέντα λοιπόν…
  Give power to a mobile telephone device by a electrical cell or battery.
  Να τους κάνω μήνυση και να τους απαγορέψω να πουλανε όλοι κινητά…
  Μου φαίνεται ότι έχουν χαζέψει από τα λεφτά …. όλοι τους.

  • Κάπως έτσι, δηλαδή τόσο γενική είναι η πατέντα. Δεν νομίζω ότι είναι για τα λεφτά, όχι τουλάχιστον τώρα. Πρόκειται για το μέλλον, τα επόμενα 5 και 10 χρόνια από σήμερα. Μην ξεχνάς ότι ο πλανήτης έχει φτάσει τα 6,692,030,277 ανθρώπους και ελάχιστοι από αυτούς έχουν smartphones (κινητά έχουν πολλοί). Σκέψου να πιάνει στα χέρια του τώρα ένα Android κινητό low προς mid end. Όταν σε 2 χρόνια θα έχει παραπάνω χρήματα ή με το ίδιο ποσό θα πας σε ένα καλύτερο Android κινητό κλπ κλπ.

   Νομίζω ότι παίζει ρόλο και ο άνθρωπος που λέμε Steve Jobs και ο τρόπος που επέστρεψε στην ενεργό δράση.

 4. Άνθρωπος ; χλωμό. Μήπως προσπαθεί να μας κάνει να κοιτάξουμε αλλού ; Μακριά από τα εργοστάσια κατασκευής των μικρών τηλεφώνων του μήλου, από μικρούς (σε ηλικία) εργάτες ;

  • Μπα είναι αστείο αυτό το επιχείρημα και δυστυχώς δεν είναι μόνο μια εταιρεία

 5. μήπως θέλει να χτυπήσει και πλάγιος την google με αυτό?

  • Προφανώς για αυτό έγραψα στον τίτλο Android και WP7

 6. Περίεργα κόλπα με τις πατέντες τελευταία, και το Facebook υποτίθεται ότι έχει κάνει πατέντα για το news feed αλλά δεν γίνεται να εφαρμοστεί.

  Η κίνηση της Apple είναι too much, έχουν τόσα λεφτά και προϊόντα που πουλάνε σαν τρελά και δεν χρειάζεται να μπούνε σε τέτοιες διαδικασίες. Επίσης η HTC έχει καταχωρήσει διάφορες πατέντες και μπορεί να αντεπιτεθεί η μελλοντικά να δημιουργήσει προβλήματα σε άλλες εταιρείες.

 7. σωστός ο νικ! Εγώ όλα αυτά τα βλέπω σαν publicity stunt.

 8. Δεν βλέπουν εκεί στην apple να παρουσιάσουν πάλι κάτι που θα ταρακουνήσει την αγορά και να αφήσουν της βλακείες περί πατέντας.Σάμπως ποιός θα βγεί κερδισμένος.Κάποιοι δικηγόροι φαντάζομαι μόνο.

 9. Είμαι υπέρ των πατεντών γιατί πιστεύω ότι κάνουν καλό στον ανταγωνισμό και αναγκάζουν τους μηχανικούς να κατεβάσουν ιδέες που απλά δεν υπήρχαν.

  Είσαι υπέρ των πατεντών??
  Κάνουν καλό στον ανταγωνισμό??
  Αλήθεια??
  Εξήγησε το σε παρακαλώ λίγο παραπάνω…
  Οι μηχανικοί έτσι και αλλιώς κατεβάζουν ιδέες, αυτό είναι (και) η δουλειά τους άλλωστε..
  Όσοι δεν ξέρουν πόσο κακό είναι οι πατέντες, καλό θα ήταν να διαβάσουν λίγο, για να ενημερωθούν επί του θέματος.

  • Ναι αλήθεια, είμαι υπέρ και εξήγησα γιατί. Οι μηχανικοί δεν κατεβάζουν ιδέες, η δουλειά τους είναι να λύνουν προβλήματα. Αναγκάζονται όμως να γίνονται δημιουργικοί για να γλιτώσουν από τις πατέντες του ανταγωνισμού αν το αντίστοιχο τμήμα μιας εταιρείας δεν έχει παίξει σε cross license agreement ή δεν έχει αγοράζει άδειες χρήσης.

   Όπως έγραψα και στο post, καλώς ή κακώς έχουμε το σύστημα αυτό που μας έχει φέρει σήμερα εδώ που είμαστε. Κάποιο καλύτερο ή εναλλακτικό δεν φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ή έχει σημαντική παρουσία. Μην μου μιλήσεις για open source γιατί αν δεν υπάρχει η υποστήριξη από μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν πατέντες για να αποκτήσουν ανταγωνιστική θέση στην αγορά, πολλά – μα πάρα πολλά – open source projects θα έψαχνα ακόμα repository.

   • Βεβαίως και θα σου μιλήσω για open source. Ποιός είπε, ότι το open source δεν υποστηρίζεται από μεγάλες εταιρίες? Βεβαίως και υποστηρίζεται, και μάλιστα όσο πάει και περισσότερο.
    Για αυτό το λόγο, και οι μυνήσεις του κυρίου, επειδή άρχισε να καταλαβαίνει, ότι με τη google και το andoid θα τα βρει πολύ πολύ σκούρα..

   • Μόνο που αν δεν υπήρχε το Google με την μυστική συνταγή για το Page Rank το Android θα ήταν απλά όνειρο θερινής νυχτός. Αν δεν υπήρχαν εταιρείες όπως η IBM (η νούμερο ένα εταιρεία σε αριθμός πατεντών κάθε χρόνο τα τελευταία έτη) πολλά open source projects που σήμερα είναι η ραχοκοκαλιά πολλών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του pestaola.gr) θα ήταν πολύ πίσω σε ανάπτυξη και ποιότητα.

    Το σχήμα είναι οξύμωρο κατά την γνώμη μου αλλά μέχρι τώρα έχει αποδώσει πολύ καλά, με όσα προβλήματα και αν έχουν προκύψει. Η αλήθεια όμως είναι ότι αν δεν υπήρχε μια ΙΒΜ, ένα Google, μια Sun κλπ κλπ πολλά open source projects θα ήταν πίσω.

 10. Με 40δις κεφάλαιο δε νομίζω ότι έχει να φοβηθεί και πολλά ο άνθρωπος αυτός.

  • Προς το παρόν αυτό που μάλλον θέλει να πετύχει είναι η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης του iPhone

 11. Αυτες οι κουταμαρες ειναι που θα καταστρεψουν την apple…αν νομιζει οτι ξοδευοντας και τρεχοντας για μηνυσεις θα μεινει στην κορυφη , ειναι γελασμενη… εφτιαξε το iphone και εγινε επιτυχια…οκ.. φαινετε ομως οτι δεν μπορει να το παει παραπερα και τωρα που ξυπνησαν οι ανταγωνιστες και την ξεπερνουν κανει σπασμοδικες κινησεις…αντι να κατσει να σκεφτει καμοια καινοτομια μπας και συνεχισει να ζει καθεται και ασχολειτε με κουταμαρες.. βγαζει ψευτο φημες για τα δηθεν φοβερα προιοντα τησ και μολισ κυκλοφορησουν τελικα ειναι πατατες.. εβγαλε ενα αθλιο ipad που δεν “επιασε” και τωρα ολα της φταινε… θα δουμε και το καινουργιο iphone… κατι μου λεει οτι μια τρυπα στο νερο θα ειναι γιαυτο…καθετε και μηνυει διοτι δεν μπορει να παει το iphone ενα βημα παραπερα απο το 3gs και νομιζει οτι με το 3gs θα ειναι για τα επομενα 50 χρονια πρωτη…

 12. Δεν θέλουν ούτε την HTC να κλείσουν ούτε να σταματήσουν το Android (σίγουρα τίποτα απο τα δύο δεν μπορεί να γίνει) και προφανώς δεν θέλουν να πάρουν λεφτά για τις πατέντες (λεφτά έχουν).

  Κατά την άποψή μου, αυτό που θέλουν είναι να δημιουργήσουν φόβο στις υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρίες κινητών που θέλουν να πάνε σε Android.

  Αν είχαν πρόβλημα με το Android τότε θα πηγαίνανε κατευθίαν σε μήνυση στη Google.
  Θέλουν να κατακερματίσουν την αγορά όσο πιο πολύ μπορούνε ωστε το iPhone να παραμείνει η de facto πλατφόρμα δημιουργίας εφαρμογών για τους developers. Ξέρουμε όλοι τι είναι τα smartphones χωρίς developers απο πίσω, no?

  To iPhone όλοι ξέρουν οτι είναι η πιο διάσημη συσκευή και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, τουλάχιστον όχι σύντομα.

  Η Apple έχει επίσης το πιο διάσημο laptop , αλλά δεν είναι η de facto πλατφόρμα εφαρμογής applications, γιατί? Γιατί όποιος δεν είναι Mac, είναι Windows, με εκκατομύρια χρήστες και ένα τεράστιο market share με άπειρους ανταγωνιστές που όμως όλοι δουλεύουν πάνω στο ίδιο λειτουργικό, γι’ αυτό και το osx υποβιβάζεται απο τους developers και δεν είναι το νούμερο ένα.
  Αυτό ακριβώς θέλει η Apple να αποφύγει στην μάχη των τηλεφώνων. Όταν το symbian, το Palm κ το Blackberry σιγά σιγά θα αρχίσουν να σβήνουν και το Windows Phone 7 αποτύχει να κάνει την μεγάλη διαφορά και να αποκτήσει το app store που όλοι θέλουν, όλοι που δεν είναι Apple θα πάνε σε Android και είναι κ λογικό.

  Έτσι φτάνουμε σε ένα σημείο οπου το Android θα είναι αρκετά δυνατό και σίγουρα τότε θα σύμμαχίσουν όλοι να “φάνε” το marketshare της Apple, γιατί απλά μία συσκευή δεν θα καταφέρει να το κάνει αυτό μόνη της. Καταλήγουμε λοιπόν σε μεγαλύτερο market share απο της Apple για το Android και λογικά στην προτεραιότητα των developers να φτιάχνουν εφαρμογές για το Android, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα Windows στα PC. Δεν έχει σημασία πιο είναι πιο innovative ή πιο καλό, σημασία έχει, οτι οι developers θα πάνε εκεί που έχει πιο πολλά λεφτά (στο μεγαλύτερο market share) δηλ. εκεί που έχει περισσότερους αγοραστές. Αυτό φαντάζομαι είναι το μοναδικό σενάριο που θα καταφέρει να φέρει την Apple δεύτερη στην αγορά των κινητών τηλεφώνων.

  Πως το σταματάει αυτό η Apple για να μην γίνει ποτέ? Η Google δεν είναι psystar, είναι γίγαντας με πολλά εκκατομύρια και η Apple δεν μπορεί να την σταματήσει έτσι απλά, η Google θα κάνει τα πάντα για να μην πεθάνει το Android και στο τέλος δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει, μπορεί κ η Google να κερδίσει.

  Το σενάριο της Apple είναι πιο ύπουλο. Μήνηση σε Android licensees. Ποια είναι η νούμερο ένα εταιρία Android συσκευών και μάλιστα και κατασκευαστής του nexus one? Σωστά, η HTC, οπότε, μήνηση για 20 πατέντες που έχουν κλέψει απο το iPhone. Βέβαια αυτό σημαίνει οτι η HTC θα πει οτι θα πληρώσει 2,3 πατέντες στην Apple, θα τα βρουν και θα σταματίσει εκεί. Άλλωστε δεν ήταν ποτέ τα λεφτά το θέμα.

  Επόμενο βήμα, να κάνει το ίδιο και στην Motorola με αποτέλεσμα να τελειώσει και αυτό το σενάριο όπως το παραπάνω, πολύ ντορος και end of story.

  Σε αυτό το σημείο, έχουν καταφέρει να φοβίσουν μικρότερες εταιρίες απο την κίνησή τους να επιλέξουν το Android για λειτουργικό για την επόμενη συσκευή τους γιατί δεν θα ξέρουν αν η Apple κάνει μήνηση και σε αυτούς μετά και για πολλές απο αυτές δεν θα αξίζει τον κόπο και απλά θα βάλουν ένα άλλο λειτουργικό αντι του Android. Θα υπάρχουν πολλά κινητά Android ακόμα και η Motorola και η HTC δεν θα φοβούνται τις μηνήσεις γιατί ήδη έχουν κάνει το agreement με την Apple. Xωρίς την υποστίριξη όλης της αγοράς όμως το iPhone δεν θα εκθρονιστεί ποτέ απο το Android και έτσι το iPhone θα παραμείνει η νούμερο ένα επιλογή των developer για την δημιουργεία εφαρμογών.

  Αυτή είναι η άποψη που εγώ υποστιρίζω, έχοντας κατα νου πόσο πολύ θέλει ο Steve Jobs να μην έρθει δεύτερος για ακόμα μια φορά και είμαι σίγουρος πως θα κάνει τα πάντα για να το καταφέρει, άλλωστε μην ξεχνάμε οτι είναι τρομακτικά έξυπνος άνθρωπος.
  Συγνώμη για το wall of text, αλλά αν δεν έχεις δουλειά στο γραφείο, καταλαβαίνεις…

  • Ακριβώς αυτό.. τα είπες όλα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons