iPhone και multitasking, πόσο πραγματικά το χρησιμοποιείς;

by Stefanos Kofopoulos • On 24-03-2010 • AT 1:04 pm • 17 ΣΧΟΛΙΑ
Computing Mobile

iphone multitasking

Το iPhone OS και άρα το iPhone έχει multitasking δυνατότητες αλλά εξαιρετικά περιορισμένες. Εφαρμογές τρέχουν στο background αλλά όχι αυτές και όσες θα ήθελε ο χρήστης ή ο developer. Εφαρμογές τρέχουν ταυτόχρονα αλλά όχι αυτές που θα ήθελε ο χρήστης ή ο developers. Η Apple αποφασίζει πιο app θα έχει το πλεονέκτημα του multitasking και το αποτέλεσμα αυτού θα γίνεται ορατό στον χρήστη. Μέχρι σήμερα, όπως πολύ σωστά μαντέψατε, τα μόνα iPhone apps που επιτρέπεται να αλληλεπιδρούν με τον χρήστη ενώ παράλληλα κάτι άλλο συμβαίνει στην οθόνη είναι μόνο εκείνα τα apps που η Apple κατασκευάζει και ενσωματώνει στο iPhone.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα multitasking είναι το touch to return to call, δηλαδή η δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης ενώ παράλληλα κάτι άλλο συμβαίνει όπως αναζήτηση στον τηλεφωνικό κατάλογο. Ενώ το multitasking είναι εκεί, ελάχιστες φορές το έχω χρησιμοποιήσει και ακόμα πιο λίγες είναι οι φορές που έχω δει χρήστες iPhone να εκμεταλλεύονται αυτή την δυνατότητα. Με το iPhone 4 και το iPhone OS 4.0 να είναι προ των πυλών και τις φήμες για multitasking σε ευρύτερο επίπεδο στο iPhone, αναρωτιέμαι αν εκτός από την ιδέα και το buzz υπάρχει κάτι πραγματικά χρήσιμο πίσω από όλο αυτό.

Έχετε χρησιμοποιήσει τις multitasking δυνατότητα κατά την διάρκεια κλήσεων ή όχι; Γνωρίζατε ότι μπορείτε να το κάνετε;

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ναι υπάρχει.

  ΟΛΑ τα προγράμματα IM. Ναι τα notifications έχουν βελτιώσει κάπως την κατάσταση στο fring αλλά θα ήθελα πλήρες και αληθινό process στο background για άμεση επαναφορά χωρίς την ανάγκη επανασύνδεσης.

  • Εντάξει το notification system στο iPhone είναι τόσο χάλι που δεν είναι άξιο αναφοράς. Ουσιαστικά σου λέει: δεν με ενδιαφέρει τι κάνεις τώρα εγώ είμαι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο και αν θες με βλέπεις γιατί για αυτό σου την έσπασα και πετάχτηκα τώρα αλλά αν δεν θέλεις να με δεις αφού στην έχω σπάσει θα γίνω πιο ενοχλητικό notification ακόμα γιατί θα σε αναγκάσω να κάνει επιπλέον tap για να με δεις.

   Αυτό δεν είναι multitasking είναι βαρβαρότητα :)

   • Ευτυχώς υπάρχει επιλογή να απενεργοποιούνται.

    Πχ στο Mashable app είναι εκνευριστικά ακριβώς γιατί ο αριθμός ανανεώσεων του portal είναι υπερβολικά υψηλός.

    Παρ’όλα αυτά, νομίζω αληθινό multitasking σημαίνει άμεση και χωρίς καθόλου καθυστέρηση πέρασμα από ένα task σε άλλο. Εδώ όμως κολλάει και το φιλοσοφικό ερώτημα, αν εξαιρέσουμε τις εφαρμογές IM που εξ’ορισμού πρέπει να μπορούν να τρέχουν στο βάθος για να κάνουμε άλλα πράγματα καθώς περιμένουμε κάποιος να μας μιλήσει… πόσες άλλες τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν σε μια φορητή συσκευή που καταναλώνει τόσο δραματικά γρήγορα την μπαταρία;

    Δεν ξέρω τι χρήση κάνετε εσείς, αλλά εμένα το 3GS κάθε 12-15 ώρες θέλει επαναφόρτιση. Δεν θέλω ούτε να φανταστώ κάθε πόσο θα χρειάζεται έτσι και τρέχουν processes από πίσω συνέχεια… :-/

   • Ακριβώς αυτό.. είναι πολύ χάλια η επιλογή που έχουν κάνει και μάλλον θα την αλλάζουν σε κάτι τύπου webOS ή Android notifications. Όσο για την μπαταρία άστο μην το ψάχνεις. Γενικά η φιλοσοφία είναι ότι με την ίδια περίπου τιμή και την ίδια περίπου διάρκεια μπαταρίας αγοράζεις ένα καλύτερο κινητό (software / hardware wise). Οι μπαταρίες είναι τόσο πίσω που είμαστε καταδικασμένοι. Η χρήση μικρότερων τεχνολογιών στα chipsets κοστίζει ακριβά άρα δεν πάμε εκεί με άλματα οπότε…

    Καλό πείραμα είναι το jail break και τα διάφορα apps που τρέχουν στο background για να δεις τι παίζει και πως

 2. βασικά θα μου φαινόταν περίεργο να γνωριζα 1 άτομο που ΔΕΝ το κάνει, ακόμη κ στα πιο απλά κινητά!

  αν αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε για την χρησιμότητα ή όχι του multitasking ακόμη κ μέσα απο blog σαν το δικό σου Τιτανα, τότε ναι, μας αξίζει ο κόσμος που ζόυμε αλλά συνέχεια παραπονιόμαστε…

  • Εμένα μου φαίνεται περίεργο που δεν το κάνουν γενικά και συνέχεια, άρα κάτι παίζει εκεί. Πρόσεξε δεν αναφέρομαι σε multitasking στο UI τύπου cards στο webOS αλλά σε κάτι πολύ πιο απλό και βασικό

 3. Εμένα προσωπικά στο τηλέφωνο δεν με απασχολεί σχεδόν καθόλου το multitasking. Έχει τύχει να θέλω να έχω έναν IM στο background αλλά whatever, ποιος κάνει πολύ ώρα chat στο κινητό? Μπαίνεις, λες αυτό που θες και μετά βγαίνεις.

  Το mutlitasking με ενδιαφέρει μόνο στην περίπτωση ενός tablet (βλέπε, iPad, Courier) γιατί εκεί για μένα θα χρειάζεται το mutlitaksing. Σκοπεύω να περνάω αρκετές ώρες μπροστά στο tablet, γιατί απλά όταν δεν δουλεύω, χαζεύω στο internet, ακούω μουσική κτλ, που κάνει ένας απλός χρήστης και θεωρώ οτι μου χρειάζεται το multitasking. Στο κινητό ειλικρινά και ποτέ να μην μπει δεν θα με πειράξει καθόλου.

 4. Θα συμφωνήσω με τον Kensai ότι το πραγματικό Multitasking είναι διαφορετικό και σημαίνει άμεση φόρτωση μιας εφαρμογής που τρέχει, πράγμα το οποίο δεν γίνεται και μου σπάει τα νεύρα στο iPod 2ης γενιάς. Μπορώ να βάλω πρόγραμμα για multitasking, αλλα οι δυνατότητες του iPod Touch 2G δεν είναι όσες του 3G ή του iPhone 3GS και έτσι κάποια στιγμή θα παρατηρήσω σίγουρα καθυστέρηση. Εξάλλου ποιος ο λόγος να βάζω unofficial εφαρμογή και να μην έχω επίσημα την δυνατότητα;

 5. Ναι ειδικά όταν ταξιδεύω με το λεωφορείο βάζω τα ακουστικά μιλάω με την κοπέλα μου και σύγχρονος κάνω ρεκόρ σε κάνα game :P

  Προσωπικά το χρησιμοποιώ πολύ και το βρίσκω ενδιαφέρον.
  Επίσης μου τύχει να πρέπει να τσεκάρω κάποιο mail (η να στείλω κάνα sms) ενώ μιλάω στο κινητό, και ήταν πραγματικά σωτήριο :)

 6. Το multitasking είναι ένα από τα πιο must features των κινητών συσκευών. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με το κινητό και να έχει μόνο μία εφαρμογή ανοιχτή.

  Μπορεί να μιλάω στο τηλέφωνο, να παίζω κανένα παιχνίδι ταυτόχρονα (το έχω κάνει πολλές φορές), να είναι ανοιχτός ο gmail client και κανένα έγγγραφο word που επεξεργαζόμουν πριν χτυπήσει το τηλέφωνο και καθώς μιλάμε να χρειαστεί να δω έναν αριθμό στον τηλεφωνικό κατάλογο.

  Αυτά όλα πρέπει να μπορεί το τηλέφωνο να τα κάνει την ίδια στιγμή. Αλλιώς τζάμπα τα λεφτά (στις μέρες μας).

 7. Βασικά κι εγώ πριν στον ορισμό που έδωσα (άμεση απόκριση κατά εναλλαγή εφαρμογών) ήμουν λίγο λάθος. Ευτυχώς κάπως το έσωσα με το παράδειγμα πιο άφησα από κάτω και τη μπαταρία.

  Για να είμαι πιο σαφής: το multitasking βγήκε για να εκμεταλλεύονται οι χρήστες προγράμματα που αυτά τρέχουν («υπολογίζουν») on the background καθώς εμείς κάνουμε άλλα πράγματα. Αλλιώς οι υπολογιστικοί κύκλοι πάνε χαμένοι.

  Μια τέτοια χρήση μπορεί να γίνεται κάλλιστα σ’έναν desktop υπολογιστή ή όταν έχουμε το netbook μας στην πρίζα για φόρτιση, αλλά ποιός θα ήθελε να είναι σε μια μπαταρία λίγων εκατοντάδων mAh και να την καταναλώνει αφήνοντας ξέρω γω το ισοδύναμο του SETI@home να κάνει crunching από πίσω;

  Έχει δίκιο ο Τιτάνας στο αρχικό του post που μας βάζει να αναρωτηθούμε ποιές είναι αυτές οι εφαρμογές που τελικά απαιτούν multitasking. Προσωπικά βρίσκω μόνο τις IM.

  Φυσικά αυτό δεν αθωώνει την Apple απ’το να μη μας επιτρέπει να αποφασίζουμε μόνοι μας τι θέλουμε και τί όχι. πχ μια φορά έτρεχα (Nike+ iPod) και ήθελα να ακούω και streaming radio (Greek Radio) και δε μπορούσα γιατί δε μου το επέτρεπε η απουσία multitasking…

  (κάτι που πριν 3 χρόνια έκανα με την άνεσή μου σε Nokia 6610 Navigator)

  • 6110…

 8. Απορω πως ειναι δυνατον να χρησιμοποιεις εσυ ο computeras IPhone. Εγω προσωπικα το εχω δει στους πιο απιθανους ανθρωπους και βεβαια ολοι αχετοι απο υπολογιστες. Φανταζομαι οτι και η Τζουλια θα εχει IPhone. Εδω και πανω απο 5 χρονια χρησιμοποιω μονο windows mobile για να μπορω να κανω τη δουλεια μου και καθ οδον χωρις να χρειαζεται να κουβαλαω υπολογιστη μαζι μου.

  Γιωργος

  • Δεν λέω αλλα εγώ έχω δει και έχω διάβαση στατιστικά από χιλιάδες εταιρίες στις οποίες οι εργαζόμενη χρησιμοποιούν iphone για να κάνουν την δουλειά τους.

   Και και ακόμα καλύτερα το 20% που εργάζεται στην microsoft χρησιμοποιούν iphone και δεν κάνω πλάκα.

   Ας ελπίσουμε με το windows phone 7 series να αλλάξουν τα πράγματα προς στο καλύτερο.

 9. “αναρωτιέμαι αν εκτός από την ιδέα και το buzz υπάρχει κάτι πραγματικά χρήσιμο πίσω από όλο αυτό”

  Ένα παράδειγμα είναι όλες οι εφαρμογές που κάνουν time based actions: alarms, calendars, reminders κλπ.

  • Τί εννοείς ακριβώς; Ένα παράδειγμα με το alarm πχ;

   • Έστω ότι θέλω να φτιάξω ένα app που λειτουργεί ως alarm δλδ να με ξυπνήσει αύριο στις 7 το πρωί παίζοντας πχ ένα mp3. Η μόνη επιλογή σήμερα για τέτοια app είναι να τα αφήνεις ανοιχτά να τρέχουν στο foreground.

    Αν η apple επιτρέψει multitasking θα μπορούν τέτοιες εφαρμογές να τρέχουν στο background.

Top

Show Buttons
Hide Buttons