Η Ιρλανδία σε ύφεση επίσημα

by Stefanos Kofopoulos • On 26-09-2008 • AT 3:26 pm • 1 ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

ireland flag recession

Επίσημα πλέον, οι Ιρλανδική οικονομία πέρασε το κατώφλι της ύφεσης με το ΑΕΠ να καταγράφει μείωση 2 εξάμηνα στην σειρά, 0.5% και 0.3% αντίστοιχα. Τα νέα είναι σημαντικά γιατί η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση ενώ πριν λίγο καιρό αποτελούσε το οικονομικό καμάρι της Ευρώπης με συχνές αναφορές στο Ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης.

Οι αναλυτές περιμένουν τα στατιστικά του 3ου τριμήνου για να επιβεβαιωθούν δυστυχώς οι προβλέψεις για ύφεση σε περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εικάζει ότι Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία στην ύφεση. Δυστυχώς η άσχημη οικονομική κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά τους επόμενους 12 μήνες, επηρεάζοντας την αγορά και το 2009.

Στην πράξη, η οικονομική ύφεση επηρεάζει την τσέπη όλων με πολλούς τρόπους. Η οικονομική ανάπτυξη μειώνεται σημαντικά, το χρηματιστήριο αρχίζει να πέφτει, τα επιτόκια μειώνονται, οι προσλήψεις μειώνονται ή αρχίζουν οι μερικές απολύσεις, οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν κλπ. Πρόκειται για ένα ντόμινο εφφέ που επηρεάζει γενικά και όχι κάθε ένα ξεχωριστά με ειδικό τρόπο. Γενικός κανόνας σε αυτή την περίπτωση είναι: cash is king.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ώρες ώρες σκέφτομαι τι τραγικό λάθος έκανα που άφησα στη μέση τη Γεωπονία :p
    Θα είχα τον κήπο μου, τα αχλαδάκια μου , το κατσικάκι μου ( ναί, είχαμε και μερικά μαθήματα ζωολογίας ) και ποιος με έπιανε μετά.
    oh well.. ποτέ δεν είναι αργά :)

Top

Show Buttons
Hide Buttons