Το Ιράν είναι η νέα Κίνα στην λογοκρισία του web

by Stefanos Kofopoulos • On 01-05-2009 • AT 9:36 pm • 3 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

pestaola.gr block in iran

Η κυβέρνηση του Ιράν φροντίζει να λογοκρίνει την πρόσβαση των πολιτών στο internet. Αυτή την εικόνα αντικρίζει κάποιος όταν προσπαθεί να δει το pestaola.gr από το Ιράν. Δεν ξέρω τι ακριβώς γράφει, πάντως το blog δεν εμφανίζεται. Το pestaola.gr είναι μάλλον ένα από τα εκατομμύρια blogs και sites που η Ιρανική κυβέρνηση δεν θέλει να δουν οι πολίτες τις χώρες, ακόμα και αν το post αφορά το νέο firmware release για το Nokia 5800.

Οι Ιρανοί έχουν βρει τρόπο να παρακάμψουν τα φίλτρα της κυβέρνησης με software που έχουν φτιάξει, σωστά μαντέψατε, Κινέζοι προγραμματιστές που ασπάζονται το κάποια Falun Gong, ένα πνευματικό κίνημα που η Κινεζική κυβέρνηση δεν συμπαθεί.

Το άρθρο των New York Times, Iranians and Others Outwit Net Censors εξηγεί πως έχει η κατάσταση, αναφέρει το Global Internet Freedom Consortium, κάνει λόγο για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο filtering, την εμπλοκή δυτικών εταιρειών που σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις απαγορεύουν την πρόσβαση και λογοκρίνουν το web. Αξίζει μια ανάγνωση αφού δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να φιλτράρουν μέρος του web με δικαιολογία την παιδική πορνογραφία, αντί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε κοινωνικό επίπεδο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χμμμμ… Ενδιαφέρον, αλλά έχω μία ερώτηση: πως κατάφερες να την δεις το pestaola.gr μέσα από server του Ιράν;

    • Βρίσκεται ένας φίλος εκεί και μου έστειλε το screenshot. Εντελώς συμπτωματικά είδα και το σχετικό άρθρο στους New York Times.

  2. Και εγώ φαντάστηκα ότι χρησιμοποίησες κανένα σχετικό διακομιστή (σαν Proxy κάτι με Ιρανική IP). Κρίμα, και ήθελα να δω αν έχουν κόψει και την δικιά μου σελίδα :)

Top

Show Buttons
Hide Buttons