iPhone SDK για $99 αν είσαι τυχερός developer

by Stefanos Kofopoulos • On 07-03-2008 • AT 7:31 pm • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

iphone sdk

Λες και η Apple αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και χρειάζεται να χρεώσει $99 δολλάρια για να αποκτήσουν οι developers πρόσβαση στο App Store και το iPhone SDK και να αρχίσουν το coding αν είναι τυχεροί και επιλεγούν από την εταιρεία για την beta έκδοση του SDK. Φυσικά όλη η μαγεία με το Cocoa Touch framework και τα APIs θα είναι δυνατή μόνο μέσα από το Xcode που τρέχει μόνο σε Mac. Εκεί κάπου θα υπάρχει και ο iPhone emulator για δοκιμές επιτόπου χωρίς να χρειαστεί upload / installation της εφαρμογής στο iPhone / iPod Touch.

Το SDK είναι κομμάτι της υπόσχεσης για το νέο firmware που ακούει στο όνομα iPhone 2.0 software update και αναμένεται τον Ιούνιο, με νέα χαρακτηριστικά όπως υποστήριξη για Microsoft Exchange ActiveSync, parental control στο Safari κλπ.

Update: Έβαλα το App Store κομμάτι που σχετίζεται με τα χρήματα

[via, via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οχι ακριβώς $99. Είναι $99 + την τιμή ενός (τουλάχιστον) mac mini με Leopard + (προαιρετικά) ενός Iphone. Όλα μαζί με τα συμπράκαλα και τα -αναγκαστικά- προγράμματα φτάνει κάπου στο χιλιάρικο (ακόμα και με την μέθοδο fakemac/pc), πράγμα λογικό, αν σκεφτείς οτι συνήθως η τιμή ενός sdk είναι (τουλάχιστον,σχεδόν) 2 φορές το προιόν.

  Αυτό που με απασχολεί είναι γιατί να φτιάξεις κάτι που στην τελική θα το “σπάσουν”. Εντάξει ο παράγοντας “κ*βλα”, “γιατι ήθελα να το κάνω για πάρτη μου”, ισχύει, όμως εκτός απο το καμάρι του “αφεντικού” δεν έχει και μεγάλη χρησιμότητα (τα 0.10 euro μου).

 2. Ώπα! Το SDK είναι δωρεάν!

  $99 μόνο για να κάνεις publish στο itunes app store! Το οποίο κατά την γνώμη μου είναι 100% λογικό αφού δίνει στην εφαρμογή σου μεγάλη διαφήμιση. Άλλωστε όπως λένε τα $99 πάνε για το support/maintain του store. Και φυσικά και το iFund με τα $100.000.000 τα οποία θα πάνε προφανώς για support στους developers με καλές ιδέες.

 3. Thumbs up @Jimbo
  Το Sdk ειναι δωρεαν … και οπως λεει ο Jimbo αυτο που πληρωνεις ειναι η συμετοχη σου στο App Store

 4. Ρε παιδιά λέει:

  During the beta iPhone SDK program, a limited number of developers will be accepted into Apple’s new iPhone Developer Program and offered the ability to get code onto iPhones for testing. The Standard Program costs $99 (US) per year and gives members an iPhone SDK and development tools; access to pre-release iPhone software; technical support; the ability to get code onto iPhones for testing; and distribution of applications via the new App Store. The Enterprise Program costs $299 (US) per year.

  και μετά συνεχίζει:

  The free beta iPhone SDK is available immediately worldwide and can be downloaded at developer.apple.com/iphone/program. The iPhone Developer Program will initially be available in the US and will expand to other countries in the coming months. Apple is accepting applications beginning today from enterprise customers who would like to join the private iPhone Enterprise Beta Program (www.apple.com/iphone/enterprise).

 5. @Ditikos: Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για όλες τις άλλες τις πλατφόρμες ως προς την τιμή εισόδου. Και με την Microsoft για παράδειγμα χρειάζεται να αγοράσεις τον Η/Υ, να αγοράσεις τα Windows καθώς επίσης να αγοράσεις και τα developer tools καθώς και την συσκευή που θέλεις να τρέχει το πρόγραμμά σου. Αν δεν κάνω λάθος η τιμή του MS Visual Studio για επαγγελματική χρήση δεν είναι καθόλου χαμηλή, εν αντιθέσει με το XCode & το documentation που είναι δωρεάν και έρχεται μαζί με κάθε νέο Mac.

  Όσο για το δεύτερο κομμάτι δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι. Κατά την άποψή μου και απ’ ό,τι βλέπω σε διάφορα sites έμπειρων developers για OS X [1-3], η πρόταση της Apple είναι πολύ προσεγμένη σε επίπεδο end-to-end, από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Το ότι η όλη προσπάθεια δεν είναι προσανατολισμένη στους hackerαδες και σε αυτούς που θέλουν να το “σπάσουν” ή απλά να δούνε πως δουλεύει, δεν είναι αναγκαστικά μειονέκτημα ΙΜΟ. Αν δεν κάνω λάθος, αν θες να δεις πως δουλεύει, μπορείς να κατεβάσεις το SDK δωρεάν, και δεν χρειάζεσαι ΚΑΝ το iPhone, μπορείς να τα τρέξεις στον emulator.

  @Titanas: ΙΜΟ, $99 + 30% επί των πωλήσεων για να αναλάβει η Apple να κάνει host την εφαρμογή σου στους δικούς της servers, να την κάνει διαθέσιμη μέσω του iTMS (ένα από τα online μαγαζιά με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα αλλά και επισκεψιμότητα) σε όλους τους δυνατούς χρήστες, να διαχειρίζεται την ενημέρωση των χρηστών για τις νέες εκδόσεις που βγάζεις και να σου κόβει τιμολόγιο κάθε μήνα, εμένα μου φαίνεται πρακτικά τζάμπα. Γιατί η τιμή για ένα εργαλείο πρέπει να είναι σημάδι απληστίας από την μεριά του οποιουδήποτε;

  1. http://waffle.wootest.net/
  2. http://daringfireball.net/2008/03/iphone_sdk_impressions_and_questions
  3. http://www.37signals.com/svn/posts/900-iphone-sdk-apples-touch-platform-and-the-next-two-decades

 6. Dammit, ξέχασα το σημαντικότερο link, η άποψη του ενός, του μοναδικού, της αυτού μεγαλειότητος, John Carmack :-)

  http://mobile.slashdot.org/comments.pl?sid=478544&cid=22669142

 7. @Αντώνης: Γιατί στην χώρα μας το συγκεκριμένο εργαλείο θεωρείται πολυτέλεια.

  Για την υπόλοιπη πλατφόρμα windows, το visual studio δεν αποτελεί πλέον αναγκαστικό μέσο development. Έχει αποσυνδεθεί, όπως και η Java το SDK απο το IDE (visual studio). Οπότε σου λέει πώς μπορείς να κάνεις development και με άλλα IDEs όπως το πολύ καλό sharpdevelop ή την express έκδοση IDE της Microsoft ή οποιαδήποτε opensource σε βολέψει. Εκεί είναι και ένας στόχος του android εξάλλου, να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό απο οποιαδήποτε σύστημα, απο το πιο χαμηλό (σε τιμή) εώς στο πιό ακριβό. Στην περίπτωση του apple sdk, σου τονίζει (τουλάχιστον για τώρα) οτι πρέπει να έχεις οπωσδήποτε ένα υπολογιστή με leopard.

  Ρεαλιστικά μιλώντας (για το 2ο κομμάτι), ελληνικές εφαρμογές περισσότερο θα ανήκουν στο implementation (web apps, iphone sites) παρά στο innovation (sdk developed apps).

 8. Μια χαρά τσάμπα είναι το SDK, το κατέβασα και έπαιξα λίγο μαζί του χθες. Τα $99 είναι για να μπει το app σου στο App Store και ο μόνος λόγος που το κάνει αυτό η Apple είναι για να ‘διώξει’ τους επίδοξους που θα θελήσουν να προωθήσουν malware apps.

 9. Γειά σας,έχω πάρει το SDK και θέλω να κάνω μία εφαρμογή να ακούγεται το ιντερνετικό μου ραδιόφωνο(που εκπέμπει τέσσερα χρόνια) στο iphone.
  Δυστυχώς έχω μαύρα μεσάνυχτα…
  Οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή!
  Thanks

  • Πρέπει να μπορείς να γράφεις κώδικα ή να βρεις κάποιον προγραμματιστή να το κάνει για σένα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons