iPhone 5, το πρώτο παγκόσμιο Apple κινητό

by Stefanos Kofopoulos • On 02-05-2011 • AT 9:01 pm • 16 ΣΧΟΛΙΑ
Mobile

iPhone 5, το πρώτο παγκόσμιο Apple κινητό

Το iPhone 5 θα είναι το πρώτο κινητό της Apple με την δυνατότητα να λειτουργεί σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα δίκτυα του πλανήτη που υποστηρίζουν GSM και CDMA τεχνολογίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ίδιο hardware θα μπορεί να πουληθεί σε όλες τις χώρες, χωρίς καθυστέρηση και αλλαγές στο hardware. Η Apple φυσικά μπορεί να παραμετροποιήσει την συμπεριφορά του iPhone 5 μέσα από το iOS και να ενσωματώσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για αυτό, ίσως χρησιμοποιήσει και την SIM κάρτα που μήνες τώρα ακούγεται ότι θα έχουν τα νέα iPhones. Μια κάρτα SIM που θα έρχεται μαζί με το iPhone 5 και θα επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις και τα δίκτυα που θα επιλέξει η Apple.

Η ιδέα ενός παγκόσμιου κινητού δεν είναι νέα, ούτε πρωτοποριακή. Υπάρχουν σήμερα τηλέφωνα που μπορούν να εξυπηρετήσουν GSM (όλη την Ευρώπη και μέρος της Αμερικής) και CDMA (υπόλοιπο της Αμερικής) δίκτυα. Η Ασία χρησιμοποιεί και τα δύο, οπότε το νέο iPhone θα μπορεί να εξυπηρετήσει και αυτή την αγορά. Το ερώτημα είναι ποια λύση θα επιλέξει η Apple σε επίπεδο hardware και τι ενέργεια θα καταναλώνει το chipset. Φημολογείται ότι Qualcomm Gobi MDM6600 θα είναι η λύση που θα επιλέξει η Apple για να διαχειριστεί την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, chip που χρησιμοποιείται ήδη στο Verizon iPhone 4.

Η πλατφόρμα του Gobi έχει παρουσιαστεί ένα χρόνο πριν, διάστημα ιδανικό για να γίνει δουλειά από τις εταιρείες και να χρησιμοποιηθεί στα smartphones. Σύμφωνα με την Qualcomm η σειρά του chip υποστηρίζει τα εξής χαρακτηριστικά: “CDMA2000 1xEV-DO Rev. A and Rev. B, HSPA+, dual-carrier HSPA+ and LTE with integrated backwards compatibility to HSPA and EV-DO”. Με λίγα λόγια η Apple είναι καλυμμένη όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον, αν επιλέξει να χρησιμοποιήσει και LTE στο iPhone 5.

Αν αναρωτιέστε γιατί η Apple να θέλει να παρουσιάσει το iPhone 5 ως το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο iPhone, η απάντηση είναι απλή. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει το περιθώριο κέρδους και θα ελέγχει ακόμα καλύτερα το οικοσύστημα της πλατφόρμας που εκπροσωπεί το iPhone. Το iTunes είναι σταθερά στο σύστημα, το iOS είναι επίσης άλλη μια σταθερά και το iPhone πρόκειται να γίνει. Με μεγαλύτερο έλεγχο σε κάθε σημείο του οικοσυστήματος η Apple θα απλοποιήσει διαδικασίες και πιθανότατα θα κάνει ευκολότερη την ζωή των developers ενώ παράλληλα θα αυξήσει τα κέρδη από επιπλέον πωλήσεις hardware και επιπλέον πωλήσεις apps.

Το design του iPhone 5 θα παραμείνει το ίδιο, ο A5 επεξεργαστής έχει ήδη κατασκευαστεί για το iPad 2 και το κομμάτι του radio (MDM6600) με δυνατότητα επικοινωνίας σε δίκτυα GSM / CMDA έχει δοκιμαστεί ήδη στο Verizon iPhone 4. Το μόνο που απομένει είναι η Apple να ενώσει όλα τα κομμάτια μαζί με το iOS 5.0 και κάποιο είδος επιπλέον ελέγχου (για την Apple μιλάμε) όπως μια μόνιμη microSIM κάρτα. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το τμήμα πωλήσεων και φυσικά η προμηθευτές των chips.

Το iPhone της φωτογραφίας δεν είναι πραγματικό αλλά δουλειά του photoshop για επίδειξη της μεγαλύτερη οθόνης κλπ.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. H SIM θα είναι ενσωματωμένη; Στο τέλος θα βάζουν και τον χρήστη ενσωματωμένο στο iPhone…

  • Είναι μια θεωρία που παίζει καιρό τώρα.. θα δείξει. Δεν θα μου φαινόταν περίεργο αν η Apple επέλεγε κάτι τέτοιο, γιατί όχι άλλωστε αν με αυτό τον τρόπό το iPhone 5 παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα (βλέπε ενεργοποίηση κλπ κλπ) και δουλεύει για τους περισσότερους.

   • το γιατί νομίζω είναι πολύ ξεκάθαρο.Γιατί δεν θέλουμε τον απόλυτο έλεγχο απο μία εταιρεία,γιατί δεν μπορείς να περιορίζεσαι έχοντας τη σίμ σου μέσα σε μονο μία συσκευή(οκ δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά καμμία φορά ξεμένεις απο μπαταρία είναι λύση και αυτό) .
    Επίσης το διαβάζω συχνά ότι θα γίνει αυτό με το ότι θα είναι σε ένα τσίπ αλλά αυτό ίσως θα προσθέτει περισσότερο βάρος ή είναι αμειλητέο αυτό το μέγεθος?
    Τέλος αυτό θα κάνει ευκολότερη τη ζωή όσων θέλουν να πάρουν απο ebay και αμερική iphone αφού εφόσον δεν θα είναι κλειδωμένο σε κάποια εταιρεία θα δουλεύει μονομιάς εδώ
    Οπότε οι προτιμήσεις μου:ένα τσίπ για όλα τα δίκτυα-αλλά σε καμμία περίπτωση ενσωματωμένη sim

   • Το βάρος και το μέγεθος είναι μικρότερα σε ένα chip. Τώρα σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς και την καινοτομία, σκέψου που θα ήμασταν χωρίς το iPhone και το iPad.

   • Καλά εγώ δεν είμαι της άποψης που θα ήμασταν χωρικά αυτά.Ίσως δώσαν μία γερή ώθηση και σπρώξαν τον ανταγωνισμό αλλά οκ μην βάζουμε στο θρόνο τη μηλοεταιρεία και όλοι οι άλλοι δν κάνουν τπτ.Τεσπα αυτά δεν έχουν σημασία εγώ τωπρα συγκεκριμένα σχολίασα το θέμα της ενσωματωμένης sim και θεωρώ πώς έχει αρκετά αρνητικά κ ουσιαστικά τίποτα τόσο σημαντικό ν προσφέρει.Εσύ εδώ που διαφωνείς;Τί θετικό μας προσφέρει και απο την άλλη δν βρίσκεις τίποτα αρνητικό σε αυτό;

   • Είναι πολύ σημαντικότερο να αποκτήσουν πρόσβαση και να δουλεύουν πολύ πιο εύκολα εκατομμύρια επιπλέον χρήστες με iPhone 5 ή iPad 3 ή οτιδήποτε άλλο έστω και σε ένα κλειστό περιβάλλον παρά να ικανοποιηθούν μερικά geeks. Τουλάχιστον σε αυτή την φάση.

   • Με συγχωρείς αλλά θεωρώ κάπως άστοχη την απάντηση σου.Σε ένα άλλο θέμα θα το δεχόμουν πώς σημαντικότερο είναι η απλότητα για τον “απλό λαό” και όχι να ικανοποιηθούν οι geeks αλλά για το ότι δεν βρίσκω θετικά “που να αξίζουν τον κόπο” ώστε η sim να είναι ενσωματωμένη δεν πιστεύω πώς είναι θέμα geeks.Με συγχωρείς αλλά όταν βλέπω τέτοιες συμπεριφορές απο εταιρείες που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο,που θέλουν εκτός απο τη συσκευή να προσπαθούν να σου πάρουν μέχρι το τελευταίο ευρώ απο τραγούδια εφαρμογές κτλ κτλ(μέχρι εδώ καλά) και από ότι φαίνεται στο μέλλον να θέλουν να πάρουν και τη θέση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας(με τα μετρητά που έχουν δν πιστεύω πώς θα αργήσουν) με συγχωρείς αλλά εγώ το κρίνω πολύ άσχημα

    Εσύ φαντάζομαι το βλέπεις αλλά στους αναγνώστες που δεν το βλέπουν:έχω το iphone4 απο όπου και γράφω-για να μην προλάβουν να με χαρακτηρίσουν ως κομπλεξικό που δεν γουστάρω την apple και αυτό συμβαίνει “απο τη ζήλεια μου ” όπως είναι το επιχείρημα των περισσοτέρων

   • Γιατί θα δουλεύει πιο εύκολα και καλύτερα; Τώρα δεν δουλεύει μια χαρά; Που δημιουργούν πρόβλημα οι υφιστάμενες SIM;
    Πιστεύω ότι η Apple το κάνει αυτό για να αποκτήσει τον έλεγχο στην αγορά. Θέλει να πετύχει ό,τι και η microsoft που έκλεισε τον τρόπο λειτουργίας των widnows. Αν θυμάσαι στα ’80s υπήρχαν πάρα πολλές εταιρείες (και μάλιστα σε μικρότερη αγορά) που αναπτύσσονταν λόγω της ανοικτής αρχιτεκτονικής που εφάρμοσε η ΙΒΜ στα PC/XT/AT. Όταν η microsoft εφάρμοσε τους κλειστούς κανόνες των Win95 έμειναν ελάχιστες εταιρείες.
    Ελπίζω η Apple να μην κατορθώσει μια ολική επικράτηση, όπου θα ζήσει μόνο όποιος παίζει με τους κανόνες που αυτή θέτει. Τέτοιον κόσμο δεν τον θέλω, γι’αυτό δεν αγοράζω τα προϊόντα τους.
    Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι hacker ή geek, έχει να κάνει με το να είσαι απλά άνθρωπος.

   • Γιατί στο activation δεν θα έχεις κανένα από τα προβλήματα και κόπο που έχεις τώρα

   • Το να χρειάζεσαι ειδικό τσιμπιδάκι για να βγάλεις τη sim ή ακόμα χειρότερα να μη μπορείς να τη βγάλεις καθόλου δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο τους “geeks” αλλά και τον απλό λαό. Πρόσφατο παράδειγμα: φίλος μου που ζει στο εξωτερικό ήρθε για το Πάσχα στην Ελλάδα. Ήθελε να να βάλει μια κάρτα ελληνικού δικτύου στο iphone4 του αλλά δεν μπόρεσε. Μόνο η apple έχει βάλει τέτοια εμπόδια, με smartphone άλλης εταιρίας η διαδικασία θα ήταν πανεύκολη.

   • …τότε γιατί αγόρασε iPhone και όχι ένα άλλο smartphone;

 2. ipad 5???? :P

  • Έχει τόσα λάθη που αυτό μου διέφυγε ¨:Ρ

   • Όπως;

 3. Και απο φωτογραφική τι γνωρίζουμε;:)

  • Υποτίθεται θα αναβαθμιστεί στα 8 megapixel αλλά είναι τόσο σημαντικό..

Top

Show Buttons
Hide Buttons