iPad mini 2 με Retina Display, οι πρώτες εντυπώσεις από κάτοχο Windows

by dtonias • On 04-12-2013 • AT 3:24 pm • 27 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

iPad Mini Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Οι τακτικοί αναγνώστες του pestaola θα έχουν καταλάβει ότι είμαι χρήστης και κάτοχος Windows Phone smartphone και Windows 8.1 από προσωπική μου επιλογή. Εδώ και λίγες ημέρες είμαι πλέον κάτοχος του iPad Mini 2 με Retina Display.

Ακολουθούν οι πρώτες μου εντυπώσεις για το νέο mini tablet της Apple και την μετάβαση από τα Windows στο iOS 7. Θετικές, αρνητικές και κάπου στο ενδιάμεσο.

Retina Display, χαιρεσαι να την κοιταζεις

iPad Mini Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η οθόνη Retina καταφέρνει να κλέψει την πρώτη εντύπωση με τα πλούσια και ζωντανά χρώματα χωρίς να φαίνεται το παραμικρό ίχνος από pixels ακόμη και όταν φέρεις τα μάτια σου τόσο κοντά σε απόσταση αναπνοής. Η αναπαραγωγή video αλλά και το διάβασμα βιβλίων ή ιστοσελίδων είναι σκέτη απόλαυση. Η απόκριση της είναι ικανοποιητική τις περισσότερες φορές, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει με το πάτημα του δαχτύλου, ιδιαίτερα σε σημεία που απαιτούν περισσότερη ακρίβεια.

Νεος δυνατος A7 επεξεργαστης ετοιμος για ολα

Έπειτα από λίγη ώρα με το iPad mini 2, αρχίζει να φαίνεται η δύναμη του νέου Α7 επεξεργαστή που δείχνει ότι τα καταφέρνει αρκετά καλά τόσο στο άνοιγμα των εφαρμογών, την παράλληλη εγκατάσταση, στο multitasking αλλά και στη γενικότερη χρήση του tablet. Σε συνδυασμό με την οθόνη Retina η αναπαραγωγή HD περιεχομένου είναι απολαυστική χωρίς κολλήματα.

Μικρο μεγεθος αλλα καπως βαρυ

Το iPad Mini 2 είναι ιδανικό για ευκολότερη μεταφορά χάρη στο μικρό μέγεθος της οθόνης και στο βάρος που ανέρχεται στα 331 γραμμάρια. Αν και η αίσθηση στο χέρι είναι καλή, το βάρος του φαίνεται να αυξάνεται όσο το κρατάς στο ένα χέρι. Η αλήθεια είναι ότι θα το προτιμούσα λίγο πιο ελαφρύ ώστε να μη χρειάζεται η εναλλαγή χεριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

iPad Mini Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Επίσης, το μεταλλικό πίσω μέρος του iPad Mini, αν και προσδίδει ωραία εμφάνιση στη γενική εικόνα του tablet, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά βολικό καθώς η γυαλιστερή του επιφάνεια σου δίνει την αίσθηση ότι θα γλιστρήσει από τα χέρια σου. Ίσως μια προστατευτική θήκη να βελτιώνει την κατάσταση.

Ικανοποιητικα ηχεια και καμερα για φωτογραφιες, video και Facetime

iPad Mini Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Τα ηχεία του iPad Mini 2 καταφέρνουν να αναπαράγουν ικανοποιητικά τόσο την αγαπημένη σας μουσική όσο και τα video χωρίς να κουράζουν με τον κλασικό ήχο σαν «ραδιοφωνάκι» που έχουμε συνηθίσει σε αρκετά ανταγωνιστικά tablets. Οι δύο κάμερες, μπρος και πίσω, λειτουργούν επίσης ικανοποιητικά τόσο για φωτογραφίες, video αλλά και video κλήσεις κυρίως σε περιβάλλον με πλούσιο φωτισμό.

Μπαταρια για ολη την ημερα

iPad Mini Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Έπειτα από εκτεταμένη και πολύωρη χρήση του iPad Mini 2 την πρώτη ημέρα, η μπαταρία αποτελεί σίγουρα ένα από τα ιδιαίτερα θετικά σημεία. Αν και δεν έχω συγκρατήσει ακριβώς τη διάρκεια της μπαταρίας από μία πλήρη φόρτιση έως το σβήσιμο, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα χρειαστεί να το φορτίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και αν το WiFi παραμένει μόνιμα σε λειτουργία.

Ως συνολική εικόνα και αίσθηση το hardware του iPad Mini 2, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του μέρος, ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.

iOS 7, τωρα αρχιζουν τα δυσκολα

Ως χρήστης των Windows, η σύγκριση του iOS 7 με τα Windows 8.1, τόσο στις επιμέρους λειτουργίες όσο και στη συνολική εμπειρία χρήσης του λειτουργικού, είναι αναπόφευκτη.

Σε γενικές γραμμές η αίσθηση του iOS 7 από την πρώτη στιγμή μου άφησε θετικές εντυπώσεις. Κατανοητό και όμορφο περιβάλλον με αρκετές δόσεις παραξενιάς σε ορισμένα σημεία που σου δίνουν την αίσθηση ότι οι developers/designers έχουν αφήσει τη δουλειά στη μέση και πήγαν για καφέ.

Θα εστιάσω κυρίως σε σημεία που μου έκαναν -όχι και τόσο καλή- εντύπωση με την πρώτη αναλυτική ματιά στο iOS 7.

Τα εικονιδια με κοιταζουν, μου λειπουν ηδη τα live tiles

iPad Mini Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Όντας κάτοχος Windows Phone και Windows 8.1 PC έχω συνηθίσει να βλέπω τα live tiles στην κεντρική οθόνη με πληροφορίες που με ενδιαφέρουν χωρίς, πολλές φορές, να χρειαστεί να ανοίξω την εκάστοτε εφαρμογή για να δω περισσότερα. Δυστυχώς, στο iOS 7 αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει. Ενδεχομένως να φαίνεται παράξενο ή και αστείο, αλλά τα ακούνητα εικονίδια στην κεντρική οθόνη του iPad Mini μου δίνουν την αίσθηση ότι απλά με «κοιτάζουν» χωρίς να μπορούν να μιλήσουν. Η μόνη δραστηριότητα είναι να εμφανίζουν τον αριθμό των ειδοποιήσεων, αλλά γιατί να πρέπει να ανοίξω την εφαρμογή για να δω αν με ενδιαφέρει ή όχι;

Multitasking υπαρχει αλλα μονο στα χαρτια

Αν ως multitasking εννοούμε ότι οι εφαρμογές θα συνεχίσουν να τρέχουν και να εμφανίζουν push notifications ενώ χρησιμοποιούμε μία άλλη εφαρμογή τότε ναι, το iOS 7 υποστηρίζει multitasking. Αλλά ως εκεί.

Δε μπορώ να συνηθίσω αλλά και να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πατήσω διπλό tap στο κεντρικό κουμπί για να μεταφερθώ σε μία άλλη ανοιχτή εφαρμογή ή γιατί να κάνω ξανά την ίδια διαδικασία για να κλείσω μία εφαρμογή που δε χρειάζομαι πλέον. Ίσως να είμαι συνηθισμένος από τα Windows 8.1 που αυτές οι ενέργειες γίνονται με μία κίνηση χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

iPad Mini Retina Display, οι πρώτες μου εντυπώσεις

Εκτός από τα δύο παραπάνω «αρνητικά» που έχω εντοπίσει, θεωρώ ότι το iOS 7 ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις ενός χρήστη και στις δικές μου. Control και Notification Center αλλά και οι επιμέρους ρυθμίσεις συμβάλλουν θετικά στην παραμετροποίηση του iPad Mini 2 στις προτιμήσεις του κάθε χρήστη. Το App Store διαθέτει μία τεράστια γκάμα εφαρμογών για όλα τα γούστα, οι προεγκατεστημένες σε συνδυασμό με τις δωρεάν εφαρμογές που προσφέρει η Apple σε όλους τους κατόχους iPad Mini 2 και iPad Air αποτελούν μια καλή βάση για να ξεκινήσετε.

Αυτές ήταν οι πρώτες μου εντυπώσεις με το νέο mini tablet της Apple. Όπως είναι λογικό, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την τελική μου άποψη για το συγκεκριμένο προϊόν, αυτό είναι θέμα για ξεχωριστό post.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μία από τις καλύτερες προτάσεις αγοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι είναι η μοναδική ή η καλύτερη. Αυτό το κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του σύμφωνα με την τσέπη και τις ανάγκες που θέλει να καλύψει. Προσωπικά, είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την πρόσφατη αγορά του iPad Mini Retina Display, ωστόσο δεν έχω πεισθεί ακόμη ότι θα με καλύψει πλήρως.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

27 ΣΧΟΛΙΑ

 1. οραιο αρθρο!

 2. Μα για να δεις αν σε ενδιαφερουν οι ειδοποιησεις απλως κανεις swipe στο πανω μερος της οθονης και τις βλεπεις ολες συνοπτικα, απο οποια εφαρμογη και να προερχονται. Οποτε αποφασιζεις αν σε ενδιαφερουν για να τις ανοιξεις.

  • Όντως, το notification center βοηθάει πολύ σε αυτό. Το ιδανικό θα ήταν να συνηπήρχε με τα live tiles.

 3. Μα δεν χρειαζεται να πατας το κεντρικο πληκτρο για να πας στο multitasking. κανε swipe με τα τεσσερα δαχτυλα προς τα πανω αφου πρωτα ομως εχεις ενεργοποιησεις της χειρονομιες πολυδιεργασιας απο της ρυθμισεις. Με της χειρονομιες μπορεις επισης να εναλασσεσε μεταξυ ανοιχτων εφαρμογων η να βγαινεις απο μια εφαρμογη. Με αυτον τον τροπο δεν θα ξαναπατησεις ποτε πλεον το κεντρικο κουμπι και ολα ειναι απιστευτα πιο πρακτικα.

  • Είναι και αυτό μια λύση για να αποφύγεις το κεντρικό κουμπί αλλά θα προτιμούσα να είχα περισσότερες επιλογές κοντά στα δάχτυλα όταν πιάνω το iPad με τα δύο χέρια χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες όπως πχ. στα Windows 8. Με ένα swipe από τα αριστερά ανοίγουν διαδοχικά οι προηγούμενες εφαρμογές χωρίς να χρειαστεί να κουνήσω το ένα χέρι για gesture.

 4. θέλει το χρόνο του
  χρησιμοποίησε τη 2η οθόνη, δεξιά, ως κεντρική σου, δες τη 1η ως cloud

  δεν έχω πεισθεί ότι αξίζει η νέα οθόνη σε κάτι τόσο μικρό

  • Ίσως αν τη δεις από κοντά να αλλάξεις γνώμη, η οθόνη του είναι φοβερή.

 5. Όπως επίσης, δεν χρειάζεται πλέον home button για να κλείσεις ή να πας σε κάποια άλλη εφαρμογή. Υπάρχουν gestures που κάνουν το ίδιο πράγμα πολύ πιο γρήγορα.

  Γενικότερα, στο iPad ελάχιστα χρειάζεται πλέον το home button και ίσως ένας λόγος που δεν έβαλαν TouchID στα iPad να είναι επειδή σκοπεύουν να καταργήσουν το κουμπί στα tablet.

  • Δε νομίζω να καταργήσουν το κεντρικό κουμπί. Λογικά το επόμενο iPad θα έχει TouchID για να έχει λόγο ύπαρξης, σιγά μη το έβαζαν από τώρα.

 6. Αμα απλα συρεις 4 δαχτυλα πανω στην οθονη του ipad δεξια και αριστερα περνας απο εφαρμογη σε εφαργη χωρις να πατησεις το κουμπι. Αμα κανεις την ιδια κινηση με φορα προς τα πανω βλεπεις ολες τις ανοιχτες εφαρμογες. Μπορεισ να κανεις ολα οσα θες χωρισ να χρειαστει να πατησεις το κεντρικο κουμπι. Απλα ψαξε περισσοτερο τα gestures και θα βρεις το multi tasking οπως το θες

  • Τα ήξερα τα gestures από την πρώτη στιγμή, θα ήθελα περισσότερο έλεγχο όταν χρησιμοποιώ το iPad mini με τους αντίχειρες χωρίς να χρειάζεται να σηκώνω το ένα χέρι.

 7. καλα, ανοιξε το vici.org στι retina mini ή στο ipad air και αμα δεν σου κολησει, να μου τρυπησεις τη μυτη… τραγικο ios7

 8. @Juan στο όνειρο σου τα βλέπεις αυτά ;

 9. Ενα καταπληκτικό προϊόν χωρίς φειδώ σε τεχνικά χαρακτηριστικά σε καλή αναλογία ποιότητάς προς τιμή, τόσο καλή που προδίδει πόσο κακή είναι η αντίστοιχη αναλογία του iphone 5S.

  • Συμπληρωματικά και αναφορικά με το λειτουργικό. Το interface της Microsoft είναι τολμηρό και δείχνει να έρχεται από το μέλλον, μετά τις τελικές διορθώσεις και παρά τα μειονεκτήματά του ο σκανδιναβικός επίπεδος σχεδιασμός του δείχνει για πρώτη φορά πραγματικό χαρακτήρα που δεν μιμείται. Το ios 7 προσπαθεί τώρα να το μιμηθεί τα windows με τραγικά αποτελέσματα, σπάζοντας την σοφή απλότητα του ios6 με απαίσια εικονίδια. Επίσης το MacOS, αν και όμορφο, δείχνει και αυτό επίσης την ηλικία του και μοιάζει παλιομοδίτικο.

 10. @stavros δυστυχως στο ipad air μου… υπαρχουν εκατονταδες post με αντιστοιχα προβληματα, βιντεο στο youtube κτλ. δες εδω στο επισημο forum της apple https://discussions.apple.com/thread/5397323?start=165&tstart=0

  • Ο Safari μπορεί να κρασάρει όχι μόνο επειδή έχει κάποιο πρόβλημα αλλά επειδή το site είναι ο,τι να’ναι. Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε app για κάθε θέμα. Τα forum είναι γεμάτα με όλα τα προβλήματα αλλά αυτό δεν λέει κάτι για γενικό πρόβλημα

   • Πάντως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις από έναν από τους καλύτερους javascript developer εκεί έξω (τον δημιουργό του gsap) ότι ο ios 7 είναι χειρότερος από τον προηγούμενο http://www.greensock.com/ios7/
    Σημειωτέον ότι γενικώς στα test html 5 ο safari βγαίνει από τους τελευταίους στην κατάταξη εδώ και καιρό http://html5test.com/results/desktop.html

   • Νόμιζα ότι μιλάμε για mobile και tablets; Η λίστα αναβαθμίζεται τώρα και τα αποτελέσματα δεν είναι σωστά ακόμα. Ας περιμένουμε μερικές μέρες.

    Τα σχόλια αναφέρουν και άλλα πράγματα όπως That said, I use CSS Transitions and transforms in my own framework and I’m still able to get 250 simultaneous transitions happening at 60fps. It still isn’t even bad at 500, but the framerate is a bit lower.

    αλλά και σχόλια όπως

    Do you people really believe that Apple is out to degrade the web browsing experience in iOS? With all the involvement Apple has in forwarding web standards and the fact that they pretty much invented performant mobile browsing in the first place, I find that an odd conspiracy theory.

    When I run the Futuremark HTML / javascript / canvas benchmark on my mobile device: http://peacekeeper.futuremark.com, the top rankings are dominated by iOS devices. The top 3 device / OS combinations and 5 of the top 10 are using iOS. I also note that for some reason the Galaxy S4 is running slower than the Galaxy S3 for this benchmark. Where’s the conspiracy theory about Samsung degrading web performance on Android to pave the way towards Tizen?

    No, we didn’t specifically hardware-accelerate GSAP in the demo speed test. We certainly could have set force3D:true, but the goal was to be very fair and do an apples-to-apples comparison (as much as possible at least). Doing translate3d() can actually negatively impact performance in certain situations, like when you’re doing a TON of elements/layers. And if I remember correctly, backface-visibility can hurt performance as well (again, it’s not a blanket rule). Thanks for asking.

   • Και στο πρώτο σχόλιο εκεί όπου παρέπεμψα ένας τύπος γράφει κάτι πολύ ενοχλητικό αν ισχύει.

    Simple. Apple is degrading Web performance among other bull**** (enabling WebGL only for iAds, no full screen support, limited APIs, glaring ‘bugs’) all to promote native app development via the App Store. It’s the same politics at work in the Steve Jobs missive about Flash!

    Και η μέχρι τώρα πολιτική της Apple αυτό δείχνει να ισχύει. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για σοβαρή (αρνητική) κριτική εναντίον του Safari της Apple.

   • Θεωρώ ότι δεν φταίει ο Safari αλλά το iOS 7

   • Για το performance δεν αποκλείεται να φταίει το λειτουργικό αλλά ότι έχει μείνει πίσω ο safari στα html 5 test που τόσο κόβονταν και κονταροχτυπούσαν το flash είναι γεγονός. Αυτοί τη στιγμή οι ιεραπόστολοι της html 5 έχουν έναν από τους χειρότερους browser χωρίς επαρκές full screen, χωρίς επαρκές webgl) και όλα αυτά για να συνεχίσουν να πουλάνε τα πραματάκια τους στο app store. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

   • Είναι σαν να μην διάβασες καν το σχόλιο που έγραψα με σχόλια από την σελίδα που έστειλες εσύ. Ας δούμε το iOS 7.1 σε iPhone και iPad, δηλαδή smartphones και tablets, και ας μιλήσουμε τότε. Μην ξεχνάς ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο

   • Οχι το σχόλιό σου δεν το διάβασα για το performance με συγχωρείς έχεις δίκιο. Τώρα το είδα. Ναι οκ γράφει ότι παρουσιάζεται πρόβλημα και στο Samsung. Η Samsung πάντως έχει browser που φυσάει στα html 5 web standards λόγω google. O browser της apple έχει μείνει πολύ πίσω στα html 5 features. Θα ήμουν χαλαρός αν δε έβλεπα το χαμό που έκαναν για να ανατινάξουν το flash και τους flash developer που αναγκάστηκαν να ξαναμάθουν τη δουλειά τους και να γυρίσουν 5 χρόνια πίσω το web experience (αντίο interactive movies, αντίο site με 3d μόλις τώρα επανέρχονται που ωρίμασε κάπως η τεχνολογία της html 5) με ουσιαστικό λόγο την προώθηση του app store.

 11. Η αναφορά σου ότι στα fora υπάρχουν όλα τα προβλήματα είναι λίγο αόριστη και ασαφής…Προσδιόρισε…

 12. προκειται για κακοδιαχειριση της μνημης απο το ios7 Ας δουμε μπας κ το σωσει το 7.1 … η uber ξεφτυλα για την apple

 13. Πάντως για όσους από εμάς έχουμε παλιότερες συσκευές της apple , το ios7 μας διέλυσε τις συσκευές στην κυριολεξία.
  Μ αρέσει που βασικό επιχείρημα όσον υπερθεμάτιζαν υπέρ της apple ήταν η υποστηρίξει που παρέχει στους χρήστες των συσκευών η εν λόγω εταιρία με τις συχνές αναβαθμίσεις και τα update.
  Νομίζω ότι τα update γίνονται για να καταστήσουν άχρηστες τις παλιότερες συσκευές (όπως έγινε με το δικό μου iphone 4 )και να αναγκάσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν καινούργιες. Αν το ήξερα αυτό εξ αρχής δεν θα έφευγα ποτέ από το αρχικό ios 5 που είχε το iphone 4…..
  Υ.Γ. για όποιον ενδιαφέρετε το πουλάω

Top

Show Buttons
Hide Buttons