iPad 3 με A5X επεξεργαστή, πού είναι ο A6;

by Stefanos Kofopoulos • On 21-02-2012 • AT 9:45 am • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

iPad 3 με A5X επεξεργαστή, πού είναι ο A6;

Το iPad 3 αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και ήδη οι φήμες και πληροφορίες έχουν πάρει φωτιά. Μετά την νέα οθόνη του iPad 3 με την μεγαλύτερη ανάλυση retina display σειρά έχει ο επεξεργαστής. Μέχρι σήμερα οι φήμες ήθελαν την Apple να δημιουργεί ένα ολοκαίνουριο chip με κωδικό όνομα A6 και να χρησιμοποιεί quad core επεξεργαστή σε αυτό.

Στην φωτογραφία υποτίθεται ότι βλέπουμε το motherboard πρωτότυπου iPad 3 με ένα chip χαρακτηρισμένο ως A5X. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το νέο iPad 3 θα χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη έκδοση του A5 chip με κωδικό όνομα A5X ή το A5X που βλέπουμε στην φωτογραφία είναι πρωτότυπο chip που αργότερα θα ονομαστεί A6.

Θεωρώ ότι η Apple θα προτιμήσει να βελτιώσει το A5 SoC στην έκδοση A5X με ταχύτερους πυρήνες σε CPU και GPU μαζί με άλλες βελτιώσεις στην διαχείριση ενέργειας, caching και επικοινωνίας με την μνήμη του iPad 3. Η λύση του ενός ολοκαίνουριο A6 chip με quad core CPU και πιθανότατα quad core GPU και ένα σωρό άλλα υπερ χαρακτηριστικά είναι μάλλον ακραία και όχι αποτελεσματική αυτή την περίοδο.

Για τον χρήστη δεν έχει σημασία τι επεξεργαστή θα χρησιμοποιεί το iPad 3 ούτε αν θα ονομάζεται A5X ή A6. Αυτό που μετράει είναι οι επιδόσεις, η ομαλή λειτουργία και η διάρκεια της μπαταρίας.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νομίζω ότι στης δυο τελευταίες παραγράφους του άρθρου σου απάντησες μονο σου. Νομίζω ότι η αναβάθμιση του εκπληκτικού Α5 είναι η καλύτερη λύση.

 2. Στο θέμα των χαρακτηριστικών και μόνο η Apple έχει μείνει χρόνια πίσω (χρόνια τεχνολογίας). Την στιγμή που υπάρχουν dual core 1.5GHz “φθηνιάρικα” κινητά και tablet δεν υπάρχει λόγος που το πανάκριβο iPhone 4S και iPad 2 τρέχουν στα 800MHz και 1GHz.

  Και για να προλάβω τυχόν απαντήσεις “αφού είναι τόσο γαμ*το το iOS γιατί να τον πάνε παραπάνω;”. Απλό, θα γίνει ακόμη πιο γαμ*το. Στοίχημα όταν θα βγει ο A5X ή A6 που θα τρέχει στο 1.5GHz όπως όλα τα σοβαρά SoC, θα λένε ότι είναι καλύτερος από τον A5. Που θα έπρεπε ήδη να είναι. Αλλά δυστυχώς αν έβγαινε πέρσι ο A5 dual στο 1.5GHz δεν θα είχαν τι να πουλήσουν φέτος.

  Αχ, μάρκετινγκ τι μας κάνεις.

  • Αυτή είναι μια άποψη που μάλλον έχει βάση σε ό,τι αφορά την στρατηγική αλλά είναι μόνο μέρος της αλήθειας. Γιατί να δίνεις dual core 1.5GHz SoC σε ένα λειτουργικό που δεν έχει καν apps να το εκμεταλλευτούν ενώ μπορείς να κάνεις την δουλειά σου με 1GHz και dual ή quad core GPU εκεί που χρειάζεται.

   Μην ξεχνάμε ότι η ταχύτητα ενός συστήματος εξαρτάται από το πιο αργό μέρος αυτού. Η Apple μπορεί να βελτιώσεις την ταχύτητα μεταξύ SoC και μνήμη του iPad, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να αυξήσει λίγο την ταχύτητα των cores.

 3. θα τολμήσω μια πρόβλεψη και τίποτα παραπάνω: H Apple κάποια στιγμή θα βρεθεί σε πραγματικά μειονεκτική θέση στο θέμα των επιδόσεων και θα πρέπει να επιλέξει αν θα επιμείνει στο να σχεδιάζει η ίδια το chip και να είναι πίσω ή να τολμήσει να χρησιμοποιήσει chip από τρίτη εταιρεία. Σαν το πέρασμα δηλαδή από PowerPC σε Intel x86 που ο Jobs είχε την εξυπνάδα, τη διορατικότητα και το θάρρος να το κάνει.

  • Δεν έχει άδικο αλλά δεν σχεδιάζουν δικά τους chip, βελτιστοποιούν design που αγοράζουν από άλλους και τα δένουν όλα μαζί με τις δικές τους τεχνολογίες. Σύντομα, αν όχι στο iPad 3 τότε σίγουρα στο iPhone 5 θα δεις τι θα κάνουν για την επικοινωνία με την μνήμη flash, τι έκαναν με το κομμάτι που αγορά το Siri κλπ.

   Όσο για τις επιδόσεις σε απόλυτα νούμερα αυτό για τον τελικό χρήστη δεν έχει επίσης καμία απολύτως σημασία. Μπορεί να τρελαίνομαι με το NVIDIA Tegra 3 και να το θέλω σαν τρελός αλλά όταν δεν έχω apps να το χρησιμοποιήσω μου είναι άχρηστο.

   Η Apple αντίθετα λέει ότι το hardware είναι αυτό, μπορεί να κάνει εκείνο και βελτιώνει το iOS ώστε να λύσει τα χέρια των developers για να δημιουργήσουν το μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση το software είναι αυτό που τραβάει το hardware και όχι το ανάποδο. Κατά μία έννοια η Apple “ακούει” πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία τους χρήστες / developers και κάθε φορά τους πάει ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση που έχουν ζητήσει οι ίδιοι.

   • Δεν έχει άδικο αλλά δεν σχεδιάζουν δικά τους chip, βελτιστοποιούν design που αγοράζουν από άλλους και τα δένουν όλα μαζί με τις δικές τους τεχνολογίες.

    Αυτό εννοώ όταν λέω σχεδιάζει, τα φέρνει στα μέτρα της. Στα άλλα δεν απαντώ τώρα γιατί πρέπει να φύγω. :)

 4. Με καμία διάθεση για flame, αν η Apple χρησιμοποιεί “ξεπερασμένους” CPU και πουλάει πολύ με το marketing, το ίδιο κάνει και ένας κατασκευαστής high-end Android συσκευής. Γιατί δεν είναι δυνατόν το iPhone 4S να είναι super γρήγορο με έναν διπύρηνο στα 800MHz και ένα αντίστοιχο Android να θέλει διπύρηνο στα 1,2GHz και πάνω για να έχει -σχεδόν- το ίδιο performance σε εμπειρία χρήσης (και όχι σε ηλίθια benchmarks). Τα specs είναι (προς το παρόν) το marketing του ανταγωνισμού γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να πουλάνε συσκευές στα 500 και 600€ με την άθλια απόδοση του Android στα χαμηλά specs.

  Όποιος δεν το βλέπει αυτό, το δέχομαι. Ας κάνει, όμως, και μια hands-on σύγκριση ενός iPhone 3GS με ένα HTC Wildfire ή ακόμα και με ένα Samsung Galaxy Ace με τις τελευταίες εκδόσεις λειτουργικών, και μετά ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Ουπς, το Wildfire και το Ace δεν παίρνουν την τελευταία έκδοση :P Ναι, το software optimization παίζει ρόλο και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο όποια εταιρεία που “γράφει” πάνω σε συγκεκριμένο hardware. Γιατί θα πρέπει να με απασχολεί το hardware από τη στιγμή που το UX είναι κορυφαίο; Και μιας και μιλάμε για hardware, καλύτερα να αναφέρουμε αποκλειστικά και μόνο τους επεξεργαστές, καθώς, αν δεν κάνω λάθος (με πήραν και τα χρόνια, τα άτιμα), το 4S φοράει την κορυφαία, as we speak, GPU και μια από τις κορυφαίες κάμερες. Όλα αυτά για λίγο ακόμα, βέβαια, αλλά δεν με πειράζει, αφού θα μπορούσα να το κρατήσω για 2-3 χρόνια χωρίς να χάσω σχεδόν τίποτα σε απόδοση.

  Και μιας και δεν θέλω να αναφέρομαι αποκλειστικά στο Android, τρανό παράδειγμα optimization είναι τα Windows Phone 7 που είναι σατανικά γρήγορο λειτουργικό σε όλες, ανεξαιρέτως, τις συσκευές που τρέχει (ακόμα και σήμερα, οι περισσότερες συσκευές της είναι μονοπύρηνες). Και αυτό συμβαίνει γιατί η Microsoft μπορεί να μην φτιάχνει δικό της hardware, αλλά τα standards που έχει θέσει στους κατασκευαστές είναι συγκεκριμένα και της επιτρέπουν να κάνει την βελτιστοποίηση που απαιτείται. Είναι πάρα πολύ μεγάλη και έμπειρη εταιρεία software και το ότι διάλεξε το “μοντέλο” της Apple δεν είναι τυχαίο. Τόσο στο hardware όσο και στο μοντέλο λειτουργίας του Marketplace.

  Εν κατακλείδει, όλα είναι θέμα ισορροπίας ανάμεσα στο marketing και στο user experience και τίποτα άλλο. Φυσικά και μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στο Android αρκεί να το αποφασίσουν οι μεγάλες εταιρείες μιας και είναι απαράδεκτο να βγαίνει ICS πριν τρεις μήνες και οι περισσότερες high-end συσκευές να το πάρουν, αν το παρουν, αρκετούς μήνες μετά. Αυτό δείχνει ασέβεια στους πελάτες με την έννοια ότι τέτοιοι κολοσσοί, δεν επενδύουν στο software παρά μόνο βγάζουν συσκευές με το κιλό (quality vs quantity). Ναι, δεν έχουν το οικοσύστημα της Apple με Mac, iPad, iPhone, iCloud, App Store αλλά μόνα τους δεν γίνανε αυτά, δημιουργήθηκαν εν καιρώ. Γι αυτό και η Microsoft δεν πολύ-αγχώνεται για το πότε θα αποκτήσει ποσοστό στην αγορά, αλλά θέλει, ΟΤΑΝ το αποκτήσει, να είναι τόσο στέρεο που θα τις αποφέρει πολλαπλά έσοδα από τα έξοδα ανάπτυξης και προώθησης.

  Καιρό είχα να γράψω τέτοιο σεντόνι και το ευχαριστήθηκα :P Μια παράκληση μόνο: Όχι flame γιατί ό,τι έγραψα το έγραψα με διάθεση διαλόγου, όχι για να προβώ σε αντιλογία με κάποιον. Αυτά βλέπω αυτά έγραψα, μπορεί να τα βλέπω λάθος, μπορεί και όχι όμως.

  • Με καλυψες απόλυτα!απο τις πιο ωραίες απόψεις

Top

Show Buttons
Hide Buttons