Intel Atom Z6xx στα Ελληνικά για όλους

by Stefanos Kofopoulos • On 11-05-2010 • AT 1:49 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

intel atom inside

Είναι ο Intel Atom Z6 που όλοι πλέον ξέρουμε και εμπιστευόμαστε αλλά τώρα έρχεται παρέα με το Ελληνικό δελτίο τύπου και ένα σωρό λογάκια στα Ελληνικά με εντυπωσιακές περιγραφές τύπου ” χάρη στην ύπαρξη λογισμικού διαχείρισης ισχύος, είναι εφικτή η ‘επιθετική’ απενεργοποίηση διαφόρων υπο-κυκλωμάτων του SoC (τεχνική clock gating), ώστε να επιτυγχάνεται εντυπωσιακή εξοικονόμηση ισχύος. Επίσης, η Intel χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία LP SoC , την high-K 45nm2 , ώστε να μπορεί να υλοποιεί σχεδιασμό multiple transistor, για μια σειρά από I/Os με υψηλή τάση λειτουργίας” που αν τις διαβάσεις σε περιοδικό, εφημερίδα και αλλού θα εντυπωσιαστείς.

Το σημαντικό στοιχείο από όλη αυτή την υπόθεση είναι η κόντρα με την ARM και ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους developers που πλέον έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο οικοσυστημάτων. Το ένα έχει εμπειρία και παράδοση το άλλο έχει τεχνολογία και πολλά λεφτά για υποστήριξη όλων. Οι προτάσεις είναι δελεαστικές όπως στην περίπτωση του iPhone OS όσο και στους highly optimized compilers που θα έχει το MeeGo. Μόνο ο χρόνος και το hardware σε επίπεδο συσκευών (κινητών, tablets) θα δείξει ποια πρόταση τραβάει. Μέχρι τότε Intel Atom Z6 Moorestown και Briertown και SoC και yada yada.

Η νέα πλατφόρμα Atom™ Processor καταναλώνει σημαντικά χαμηλότερη ισχύ, στρώνοντας το δρόμο για την είσοδο της Intel στην Αγορά των Smartphones και των Tablet

– Βασισμένη στην κορυφαία τεχνολογία επεξεργασίας πυριτίου και αξιοποιώντας τις κατασκευαστικές δυνατότητες της Intel, η πλατφόρμα επιτυγχάνει μείωση της κατανάλωσης μεγαλύτερη από 50x (σε κατάσταση αναμονής), ενώ παράλληλα προσφέρει αυξημένες επιδόσεις και μικρότερες διαστάσεις1.

– Η πλατφόρμα εξασφαλίζει “PC-like” εμπειρίες, με γρήγορο Ίντερνετ, multi-tasking, υποστήριξη σημάτων βίντεο 1080p, 3-D γραφικά, multi-point videoconferencing και υπηρεσίες φωνής, μέσα από συσκευές μεγέθους τσέπης.

– Οι νέοι επεξεργαστές Intel Atom Z6xx κατασκευάζονται με μια νέα διαδικασία χαμηλής ισχύος της Intel στα 45nm2, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση 140 εκατ. τρανζίστορ σε ένα SoC. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης τον ελεγκτή MP20 κι ένα ειδικά σχεδιασμένο Mixed Signal IC.

– Η ιδιαίτερα ευέλικτη πλατφόρμα υποστηρίζει μια σειρά λειτουργικών συστημάτων, καλύπτοντας έτσι διάφορα τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των smartphones υψηλών επιδόσεων, tablets ή άλλων handheld συσκευών.

Η Intel Corporation εκμεταλλεύεται την εμπειρία της στο σχεδιασμό τρανζίστορ και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τις προηγμένες διαδικασίες παραγωγής, αλλά και την αρχιτεκτονική χαμηλής ισχύος, και παρουσιάζει την καινούρια έκδοση μιας πλατφόρμας βασισμένης στον επεξεργαστή Intel® Atom™ , η οποία μέχρι σήμερα ήταν γνωστή με την ονομασία “Moorestown”.

Στη νέα αυτή έκδοση, η κατανάλωση ενέργειας εμφανίζεται σημαντικά πιο χαμηλή1, γεγονός που επιτρέπει στην Intel να στοχεύσει την κατηγορία των φορητών συσκευών, όπως τα tablets και τα smartphones της υψηλής κατηγορίας. Οι επιδόσεις των ολοκληρωμένων, ένα από τα παραδοσιακά ατού της Intel, είναι και σ’ αυτή την περίπτωση εξαιρετικές. Έτσι, υποστηρίζεται με άνεση το multitasking μιας σειράς από εφαρμογές πολυμέσων και Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής / εγγραφής βίντεο υψηλής ανάλυσης, και του videoconferencing με πολλούς συμμετέχοντες (multipoint).

“Η Intel παρουσίασε το πρώτο της προϊόν το οποίο επιτρέπει στην τεχνολογία Intel Architecture [IA] να μπει στην αγορά των smartphones, ” δήλωσε ο κ. Anand Chandrasekher, επίτιμος αντιπρόεδρος στην Intel και γενικός διευθυντής του Ultra Mobility Group. “Με την πλατφόρμα “Moorestown,” η Intel μεγιστοποιεί τα οφέλη από την αρχιτεκτονική IA, ενώ παράλληλα μειώνει την κατανάλωση, το κόστος και τις φυσικές διαστάσεις της πλατφόρμας, ώστε να ικανοποιούνται καλύτερα οι ανάγκες της αγοράς κινητών συσκευών. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, είναι ότι ο επεξεργαστής Atom καταφέρνει να πετύχει υψηλές επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι πλέον εφικτό για τα κινητά, να μετατραπούν σε μικρούς, ισχυρούς φορητούς υπολογιστές. ”

Σχεδιασμένη για κορυφαίες επιδόσεις κι ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει τον επεξεργαστή system-on-chip [SoC] της σειράς Intel® Atom™ Processor Z6xx (γνωστό μέχρι τώρα με την ονομασία “Lincroft”), τον ελεγκτή Intel Platform Controller Hub MP20 (έως τώρα “Langwell”) καθώς και ένα ειδικά σχεδισμένο Mixed Signal IC (MSIC), γνωστό και ως “Briertown.” Ο επεξεργαστής Intel Atom Processor Z6xx , για την τοποθέτηση του οποίου χρειάστηκε να διαμορφωθεί εκ νέου η πλατφόρμα, συνδυάζει σε ένα μόνο ολοκληρωμένο SoC, έναν πυρήνα Intel Atom στα 45nm, κυκλώματα επεξεργασίας 3-D γραφικών, κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές σημάτων βίντεο, καθώς κι ελεγκτές μνήμης και οθόνης. Εκτός αυτών, η πλατφόρμα περιλαμβάνει τον ελεγκτή MP20 Platform Controller Hub, ο οποίος υποστηρίζει μια σειρά από ρουτίνες σε επίπεδο συστήματος και I/O blocks. Επιπλέον, ένα ειδικά σχεδιασμένο MSIC φροντίζει για τη φόρτιση της μπαταρίας και την τροφοδοσία, χρησιμοποιώντας πλήθος αναλογικών και ψηφιακών components.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Έτσι, όταν η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, η κατανάλωση της πλατφόρμας είναι τουλάχιστον 50 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη της πλατφόρμας προηγούμενης γενιάς της Intel1. Σε λειτουργία audio η μείωση είναι της τάξης του 20x, και σε λειτουργία browsing ή βίντεο, η κατανάλωση πέφτει 2 με 3 φορές πιο χαμηλά σε σχέση με την πλατφόρμα προηγούμενης γενιάς. Η οικονομία ενέργειας, συνεπάγεται αυτονομία μεγαλύτερη των 10 ημερών (σε κατάσταση αναμονής), έως 2 ημέρες (σε κατάσταση αναπαραγωγή μουσικής), και 4-5 ώρες (σε κατάσταση παρακολούθηση βίντεο ή browsing) 3. Εκτός όμως από την αυξημένη αυτονομία, έχουμε και αύξηση των επιδόσεων από 150 – 300 % , βελτίωση στην απόδοση των γραφικών κατά 200-400 %, υπερτετραπλάσια ταχύτητα στα JavaScripts, καθώς και υποστήριξη σημάτων HD 1080p (στην αναπαραγωγή) και 720p HD (στην εγγραφή). Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι καινοτομίες, οι οποίες συνοδεύονται από χαμηλή κατανάλωση, θα φέρνουν τη χρηστική εμπειρία των νέων ισχυρών κινητών συσκευών στα επίπεδα ενός PC4.

Πατώντας επάνω στην τεχνολογία C6, το αρχικό power state του Intel Atom, το SoC ενσωματώνει πλέον δύο νέα ultra-low-power states (το S0i1 και το S0i3), τα οποία φέρνουν την ισχύ λειτουργίας του SoC στο επίπεδο των 100 micro-watts5. Σε επίπεδο πλατφόρμας, η Intel υλοποιεί ένα νέο λογισμικό διαχείρισης ισχύος, το οποίο ρυθμίζει τα idle και τα active power states για όλες τις συστημικές λειτουργίες βάσει διαφόρων σεναρίων χρήσης. Σημειώνεται ότι, χάρη στην ύπαρξη λογισμικού διαχείρισης ισχύος, είναι εφικτή η ‘επιθετική’ απενεργοποίηση διαφόρων υπο-κυκλωμάτων του SoC (τεχνική clock gating), ώστε να επιτυγχάνεται εντυπωσιακή εξοικονόμηση ισχύος. Επίσης, η Intel χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία LP SoC , την high-K 45nm2 , ώστε να μπορεί να υλοποιεί σχεδιασμό multiple transistor, για μια σειρά από I/Os με υψηλή τάση λειτουργίας.

Όλες οι παραπάνω δυνατότητες σε σχέση με τη διαχείριση της ισχύος, μπορούν να συνδυαστούν με την τεχνολογία Intel® Burst Performance Technology για άμεση ενίσχυση των επιδόσεων, και με τη λειτουργία Intel’s Bus Turbo για άμεση αύξηση του εύρους ζώνης, ώστε να καταλήγουμε στην καλύτερη πρόταση της αγοράς των handheld συσκευών, τόσο από πλευράς επιδόσεων, όσο και από πλευράς οικονομίας.

” Μόλις παρουσιάσαμε την πρώτη γενιά των επεξεργαστών Intel Atom, επιτυγχάνοντας μείωση θερμικής ισχύος κατά 10 φορές, θέσαμε ως στόχο να καταφέρουμε να μειώσουμε την ισχύ που απαιτείται σε επίπεδο πλατφόρμας κατά 50x,” ανέφερε ο κ. Belli Kuttanna, επικεφαλής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για τους επεξεργαστές Intel Atom. “Είμαστε ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεπεράσουμε και αυτόν το στόχο, αυξάνοντας παράλληλα και τις επιδόσεις. Αισθανόμαστε περήφανοι για τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς που συνεχώς εφευρίσκουν νέα όρια στις δυνατότητες του σχεδιασμού Intel Architecture.”

Διαθεσιμότητα

Η οικογένεια επεξεργαστών Intel® Atom™ της σειράς Z6xx , ο ελεγκτής Intel Platform Controller Hub MP20 και το ειδικά σχεδιασμένο Mixed Signal IC είναι πλέον διαθέσιμα.

Όσον αφορά το χρονισμό, η νέα πλατφόρμα υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα συχνοτήτων που φτάνουν έως το 1.5 GHz για smartphones υψηλών προδιαγραφών, και έως το 1.9 GHz για χρήση σε tablets ή άλλες φορητές υπολογιστικές συσκευές. Σε σχέση με τις τεχνολογίες πρόσβασης, υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα Wi-Fi, 3G/HSPA, και WiMAX, ενώ από πλευράς λειτουργικών συστημάτων υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων, το Android*, το Meego* και το Moblin*. Για τις συγκεκριμένες πλατφόρμες η Intel παρέχει υποστήριξη σε μια πλειάδα εφαρμογών, ώστε να εξασφαλίζεται μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης τόσο για τους developers, όσο και για τους καταναλωτές. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλείστε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.intel.com/pressroom/kits/atom/z6xx/index.htm.

Το Intel, το Intel Atom και το λογότυπο Intel αποτελούν εμπορικά σήματα της Intel Corporation στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.

* Άλλα ονόματα ή μάρκες προϊόντων ενδέχεται να αποτελούν ιδιοκτησία τρίτων.

1 Σε σύγκριση με την πλατφόρμα πρώτης γενιάς (“Menlow”), η οποία ήταν εξοπλισμένη με επεξεργαστή Intel Atom
2 Η διαδικασία παραγωγής Intel 45nm δεν χρησιμοποιεί μόλυβδο
3 Με μπαταρία των 1500mAh
4 Σε σύγκριση με τα κορυφαία smartphones της Αγοράς σήμερα.
5 Η Intel κατέγραψε τα δεδομένα με τις ρυθμίσεις S0i3 και χρησιμοποιώντας μια δοκιμαστική πλατφόρμα Intel Atom “Moorestown”.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΒΑΛΕΙ ΕΙΚΟΝΑ Η ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΝ ΔΕΙΧΝΕΙ grrrrr…

    • Είχα ξεχάσει την φωτογραφία.. thanks!

Top

Show Buttons
Hide Buttons