I’m a Mac … and I’ve Got a Dirty Secret που το λένε Κονγκό

by Stefanos Kofopoulos • On 12-07-2010 • AT 10:45 am • 3 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

tantalum

Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε πολλές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Apple. Τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των υπέροχων υπολογιστών, κινητών, mp3 players και άλλων gadgets προέρχονται από την κατηγορία που χαρακτηρίζεται ως conflict minerals. Κάπου εκεί στο Κονγκό, φαίνεται ότι αυτοί που εξάγουν τα συστατικά αυτά και τα πουλάνε στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όχι μόνο κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια αλλά σκοτώνουν και περί τις 45.000 ανθρώπους κάθε μήνα ώστε να συντηρήσουν την κατάσταση και αν συνεχίσουν τις εξαγωγές. Ακτιβιστές όπως το www.raisehopeforcongo.org προσπαθούν να ενημερώσουν το κοινό και να ευαισθητοποιήσουν τις εταιρίες ώστε να ψωνίζουν υλικά από άλλες χώρες με την ελπίδα ότι θα σταματήσει η χειρότερη σφαγή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που λαμβάνει χώρα στο Κονγκό τα τελευταία χρόνια.

Όπως τονίζει και ο Nicholas D. Kristof στους New York Times: “only one-fifth of the world’s tantalum comes from Congo” το υπόλοιπο προέρχεται από άλλες χώρες όπως η Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι πολύπλοκο και το βίντεο που ακολουθεί παρότι παρωδία του I’m a Mac and I’m a PC, προσφέρει τροφή για σκέψη.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

  • ΜΑΘΕ ΓΙΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. τρελά νούμερα έτσι?

    • Αν σκεφτείς πόσα gadgets χρησιμοποιούμε με επεξεργαστές μικρούς ή μεγάλους, ναι τα νούμερα είναι τρελά. Δεν αναφέρομαι μόνο σε κινητά αλλά και σε τηλεχειριστήρια τηλεοράσεων μέχρι τα τις ψηφιακές που κάνουν 70 ευρώ

  2. Δηλαδή λένε, α οι εργάτες δεν δουλεύουν, ας σκοτωσουμε μερικούς να μας βρίσκονται; Αν είναι καπως έτσι, μπορεί δηλαδή να μην κατάλαβα, τότε είναι γελειο μα και τραγικό ταυτοχρόνως.

Top

Show Buttons
Hide Buttons