Ηλεκτρονική απάτη εκμεταλλεύεται την αυτοκτονία Williams

by George Polyzos • On 21-08-2014 • AT 12:46 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet

Facebook-fraud03

 

Μία ηλεκτρονική απάτη έκανε την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο Facebook, η οποία εκμεταλλεύεται την αυτοκτονία του κωμικού ηθοποιού Robin Williams.

Σύμφωνα με την ESET, η συγκεκριμένη ηλεκτρονική απάτη (scam), η οποία διαδόθηκε σε όλο το Facebook, ισχυρίζεται ότι προβάλλει το αποχαιρετιστήριο βίντεο που κατέγραψε ο ίδιος ο Robin Williams πριν αυτοκτονήσει την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, όταν οι χρήστες του Facebook κάνουν κλικ στο σύνδεσμο, ενημερώνονται ότι πρέπει να κάνουν κοινή χρήση (share) του συνδέσμου με τους online φίλους τους και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο πριν μπορέσουν να δουν το βίντεο. Κάθε φορά που συμπληρώνεται το σχετικό ερωτηματολόγιο, οι απατεώνες κερδίζουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Το πρώτο μήνυμα που εμφανίζεται είναι ένα post που έχει κοινοποιηθεί από κάποια επαφή σας με τίτλο, “ROBIN WILLIAMS SAYS GOODBYE WITH HIS PHONE VIDEO BEFORE SUICIDE” [Ο ROBIN WILLIAMS ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ]. Ακολουθεί ένα δείγμα του μηνύματος που ενδεχομένως να εμφανιστεί στο newsfeed του χρήστη στο Facebook.

Facebook-fraud01

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο του Facebookο χρήστης μεταφέρεται σε διαδικτυακό τόπο τρίτου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το υποτιθέμενο βίντεο που μαγνητοσκόπησε ο ίδιος ο Williams στο κινητό του λίγα λεπτά πριν το θάνατο του.

Εάν ο χρήστης κάνει κλικ για να παρακολουθήσει το βίντεο, εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο ενημερώνει ότι πρέπει πρώτα να κοινοποιηθεί ο σύνδεσμος στον τοίχο του. Οι απατεώνες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ενθαρρύνουν όσους περισσότερους χρήστες να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.

«Ο σκοπός των απατεώνων είναι να κερδίζουν ένα άγνωστο χρηματικό ποσό κάθε φορά που κάποιος συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο» δήλωσε ο Peter Stancik, υψηλόβαθμο στέλεχος θεμάτων ασφαλείας της ESET. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο θάνατος κάποιας διασημότητας γίνεται αντικείμενο απάτης στο Facebook ως ‘δόλωμα’ για περισσότερα κλικ. Όσο περισσότερα θύματα συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι απατεώνες. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε: μόλις ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική απάτη με τον Robin Williams στο Facebook δεν προβάλλεται κανένα βίντεο.»

«Καλό θα ήταν να ελέγχετε πάντα τους συνδέσμους κοινωνικής δικτύωσης πριν κάνετε κλικ και να μην κάνετε ποτέ Share ή Like σε περιεχόμενο το οποίο δεν έχετε πρώτα δει εσείς οι ίδιοι. Αναρτώντας το εν λόγω περιεχόμενο στα feed άλλων ανθρώπων είναι σίγουρο ότι θα αναστατώσετε τους φίλους και την οικογένειά σας» προσθέτει ο Stancik.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons