IKEA 2011 LED: οι έξυπνες λύσεις φωτιστικών με LED λάμπες και hacks

by Stefanos Kofopoulos • On 14-12-2010 • AT 2:43 am • 10 ΣΧΟΛΙΑ
IKEA

IKEA 2011: οι έξυπνες λύσεις φωτιστικών με LED λάμπες και hacks

Νέο: IKEA Κατάλογος 2012 εδώ και τώρα

Ο νέος κατάλογος IKEA 2011 κρύβει διαμάντια στον τομέα του φωτισμού. Λύσεις και φωτιστικά που αν συνδυαστούν έξυπνα με LED λάμπες τρίτων κατασκευαστών μπορούν να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ρεύματος και μια πινελιά του προσωπικού σας, geeky ίσως στυλ, στα φωτιστικά IKEA 2011. H αγαπημένη μου λάμπα είναι η FADO, ένα επιτραπέζιο φωτιστικό με κόστος 8,95 ευρώ χωρίς λάμπα.

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα λαμπτήρα CLF (χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης) από το κατάστημα IKEA ή αλλού. Επέλεξα την λύση της Osram PARATHOM CLASSIC A 15/25 με κατανάλωση μόλις 2 Watt και το χαρακτηριστικό design με τα LED κολλημένα στην πλακέτα και προστατευμένα από το πλαστικό κάλυμμα. Η επιλογή της Osram έγινε τυχαία αλλά αποδείχθηκε εξαιρετική για δύο λόγους: η κατανάλωση είναι απίστευτα μικρή και το πλαστικό δεν σπάει το ίδιο εύκολα όπως το γυαλί. Μέσα στην ΙΚΕΑ FADO τα μικρά LED ξεχωρίζουν ελάχιστα αλλά όμορφα.

Μία ακόμα εξαιρετική και όμορφη λύση είναι η IKEA KALLT. Κουρτίνα με 40 ενσωματωμένα LED συνολικής ισχύος 1.2 Watt και φωτισμού ικανού να παραμένει ανοιχτός κατά την διάρκεια της νύχτας ή σε περιπτώσεις που απαιτούν ρομαντισμό και κεράκια. Διατίθεται επίσης στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει στον κατάλογο ΙΚΕΑ 2011. Κοστίζει περίπου 25 ευρώ (αν θυμάμαι καλά).

Η Philips έχει εξαιρετικές λύσεις σε LED λάμπες αλλά δεν βρήκα κάτι στην Ελληνική αγορά όταν έψαχνα. Σε κάθε περίπτωση ένα φωτιστικό IKEA από τον κατάλογο 2011 όπως τα φωτιστικά της λίστας που ακολουθεί μπορούν να πετύχουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και ξεχωριστό design γιατί είτε ενσωματώνουν LED από τα ΙΚΕΑ ή επειδή μπορείτε να τα εξοπλίσετε εσείς με λάμπες LED από άλλους κατασκευαστές.

Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο πετυχαίνετε χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και ξεχωριστό στυλ αλλά φως σε πλήρη ισχύ σε δέκατα του δευτερολέπτου και τιτάνια διάρκεια ζωής χωρίς μείωση της φωτεινότητας με την πάροδο του χρόνου.

LAMPAN επιτραπέζιο φωτιστικό – 2,95 ευρώ
Vate επιτραπέζιο φωτιστικό – 6,95 ευρώ
FADO επιτραπέζιο φωτιστικό – 8,95 ευρώ
KNUBBIG επιτραπέζιο φωτιστικό – 12,95 ευρώ
Janso φωτιστικό γραφείου – 19,95 ευρώ
Fillsta επιτραπέζιο φωτιστικό – 19,95 ευρώ
Kallt κουρτίνα φωτιστικό – 25 ευρώ
Jonsbo Egby επιτραπέζιο φωτιστικό – 29 ευρώ
Manljus επιτραπέζιο φωτιστικό – 29,95 ευρώ
Stranne φωτιστικό δαπέδου – 55 ευρώ

Τα φωτιστικά ξεκινούν στην σελίδα 326 του καταλόγου IKEA 2011 αλλά δυστυχώς δεν περιέχονται όλα ούτε στην έντυπη, ούτε στην ηλεκτρονική έκδοση.

Νέο: IKEA Κατάλογος 2012 εδώ και τώρα

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τα Hacks που είναι ;

  • Στην επιλογή LED που μάλιστα μπορεί να έχουν και χρώματα. Όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιήσεις καν κολλητήρι, μονωτική κλπ. Κερδίζεις χρήμα και design

 2. Ρε Τιτάνα το hack θα μου άρεσε άν ήταν η λάμπα wireless, αλλά και έτσι όπως είναι μου αρέ , και καλή τιμή έχει
  Trust my power

  • Δεν έχεις την ίδια χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, δεν έχεις το ίδιο έντονο φως άμεσα, δεν μπορείς να έχεις χρώμα και δεν μπορείς να πετύχεις το εφέ που έχω στην FADO μου. Θα βγάλω φωτογραφία και θα κάνω update το post για να δεις το αποτέλεσμα.

 3. Η Fado είναι όντως πολύ καλή. Φθηνή για την κατασκευή της που ειναι γυάλινη και όμορφή και κυριολεκτικά την κάνεις ότι θες.
  Από ότι έχω παρατηρήσει έχει και κάποιες τρύπες στη βάση της, οπότε μπορεί αν θέλει καποιος να τοποθετηθεί ακόμα και στο τοίχο.
  Ιδέες για να δημιουργήσεις πάνω της πάρα πολλές, μπορείς να πάρεις 2-3 και να βάλεις διαφορετικού χρώματος λάμπες και να κάνεις ατμόσφαιρα πχ σε μια καφετέρια, σε μια βιτρίνα, ακόμα και σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη.
  Να αγοράσεις χρώματα για τζάμι και να ζωγραφίσεις ότι θες πάνω στη σφαίρα ή αν πιάνουν τα χέρια σου, κολλητήρι και LEDs και να φτιάξεις ένα κυκλωματάκι RGB για να φωτίζει όμορφα.
  Αυτό είναι το καλό με το IKEA. Έχει φθηνά πράγματα που μπορείς με λίγη φαντασία να τα κάνεις κάτι άλλο, ακόμα και για εντελώς διαφορετική χρήση από αυτό που σχεδιάστηκε.

  Εγώ όταν έφτιαχνα το καινούργιο μου γραφείο αγόρασα επιτραπέζιο φωτιστικό από το… παιδικό τμήμα. Λέγεται SKOJIG και μπορείτε να το δείτε εδώ:
  http://yfrog.com/gy6dpsj

  Και επειδή ο ελληνικός κατάλογος δεν τα έχει όλα, το site του αγγλικού ΙΚΕΑ, είναι πληρέστατο: http://www.ikea.com/gb/en/

  • Συμφωνώ σε όλα, το ίδιο συμβαίνει και στα ΙΚΕA της Αμερικής. Τα έχουν όλα και μάλιστα σε ΗTML όχι σε PDF. Δες και την IKEA KALLT, σκέφτομαι να την ανοίξω και να κολλήσω LED σε διαφορετικά χρώματα για τα Χριστούγεννα ;)

 4. Την ξέρω την KALLT. Ωραία η ιδέα σου αν και προσωπικά δεν με ξετρελαίνει σαν προιόν. Όταν την τελειώσεις μπορείς είτε να την κρεμάσεις έξω, ή μπροστά από έναν καθρέφτη, ή ακόμα και να την κάνεις….κουβάρι και να την βάλεις μέσα σε μια μεγάλη γυάλα. Θα είναι ωραίο χριστουγεννιάτικο decor πάνω σε ένα τραπέζι ή έπιπλο.

  • Την έχω κρεμάσει σε μια πόρτα με γυάλινο θολό τζάμι για να φωτίζει γενικά τον χώρο με διάχυτο φωτισμό τύπου έχω ανάψει 8 ρεσό. Αυτό με το βάζο είναι εξαιρετική ιδέα, έχει κάτι τέρατα τεράστια στο IKEA

 5. Titanas περιμένω να δώ φωτογραφίες από αυτά που λές, δεν μπορώ να καταλάβω για τι ακριβώς κάνεις και σε ενθουσίασε

  • Είναι απλό. Αντί για CFL λάμπες έβαλα LED και μάλιστα το συγκεκριμένο LED μοντέλο που έγραψα ώστε να πετύχω το εφέ που ήθελα. Θα ανεβάσω φωτογραφία.

Top

Show Buttons
Hide Buttons