Ύφεση της αγοράς PC αλλά με ηπιότερους ρυθμούς βλέπει η Gartner

by George Polyzos • On 10-10-2014 • AT 2:05 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

Inspiron 11 3000 Series 2-in-1 Touch Notebook

Στην τελευταία έκθεσή της η Gartner καταγράφει μείωση των παραδόσεων PC κατά 0,5% στις 79,4 εκατομμύρια μονάδες για το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ για πρώτη φορά οι πέντε πρώτοι κατασκευαστές καταλαμβάνουν τα 2/3 της αγοράς.

Σύμφωνα με την Gartner οι παραδόσεις 79,4 εκατομμυρίων συστημάτων παγκοσμίως μεταφράζονται σε μείωση μόλις κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες επιδόσεις που εμφάνισαν οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές, δηλαδή οι Lenovo, HP, Dell, Acer και Asus.

Επιπλέον, η αποχώρηση από τη συγκεκριμένη αγορά, ολοκληρωτικά ή μερικά, των Sony και Samsung σημαίνει ότι μεγαλύτερα τμήματα της αγοραστικής «πίτας» γίνονται διαθέσιμα για τους κατασκευαστές που παραμένουν.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης της Gartner καταγράφονται η μικρή διεύρυνση της απόστασης της Lenovo από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, οι οποίοι όμως και αυτοί εμφανίζονται ενισχυμένοι, αλλά και τα θετικά αποτελέσματα που εμφανίζει η Dell από την περίοδο που αποσύρθηκαν οι μετοχές της και ο Michael Dell ελέγχει πλήρως της εταιρεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι αγορές Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής όπου αντί για μείωση σημειώθηκε αύξηση, 9% και 4,2% αντίστοιχα. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ΗΠΑ καταγράφεται ανάπτυξη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές δείχνουν μία τάση «επιστροφής» σε πιο παραδοσιακές μορφές υπολογιστών, μετά την «υστερία» που προκάλεσαν οι συσκευές tablet κατά την περυσινή χρονιά. Επίσης, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει πλέον η λήξη υποστήριξης των Windows XP, που αναγκάζει αρκετούς χρήστες και επιχειρήσεις να στραφούν στην αγορά νέων συστημάτων.

Σε ότι αφορά την κατάταξη των κατασκευαστών, η Lenovo διατηρεί τα πρωτεία με μερίδιο παραδόσεων 19,8%. Ακολουθεί με 17,9% η HP, αλλά με πρωτιά στις αγορές EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και Ηνωμένων Πολιτειών. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Dell με ποσοστό 12,8%, ακολουθεί η Acer με 8,6% και την πεντάδα κλείνει η Asus με 7,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Gartner υπολογίζει στις μετρήσεις της συστήματα υπολογιστών με επεξεργαστές x86, στα οποία περιλαμβάνονται και τα tablets με επεξεργαστές αυτής της κατηγορίας και λειτουργικό σύστημα Windows 8. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται οι υπόλοιπες κατηγορίες tablets ή Chromebooks. Τέλος, οι «παραδόσεις» δεν αφορούν «πωλήσεις», αποτελούν ωστόσο μία σαφή ένδειξη για τις τάσεις της αγοράς.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons