Επαναστατική ανακάλυψη της IBM κάνει σκόνη το Νόμο του Moore

by Stefanos Kofopoulos • On 13-01-2012 • AT 6:02 pm • 3 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Επαναστατική ανακάλυψη της IBM κάνει σκόνη το Νόμο του Moore

Πως θα σας φαινόταν αν είχατε στο χέρι ένα και μόνο flash drive που να χωράει τα πάντα από την ψηφιακή σας ζωή, ισοδύναμο με δεκάδες σκληρούς δίσκους; Η IBM μας φέρνει κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο στα επόμενα χρόνια, χάρη στην επαναστατική μέθοδο αποθήκευσης δεδομένων, την οποία ερευνούσε και ανέπτυσσε επί πέντε χρόνια και της οποίας τα πρώτα αποτελέσματα είδαν μόλις το φως της δημοσιότητας.

Η νέα ανακάλυψη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα πέρα από τα συμβατικά μέσα μαζικής αποθήκευσης, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του φυσικού μέσου πάνω στο οποίο βασίζεται και που είναι ο μαγνητισμένος σιδηρομαγνήτης. Η IBM χρησιμοποιεί μια εναλλακτική τεχνική που ονομάζεται αντισιδηρομαγνητισμός και συνίσταται στην επέμβαση στο spin των ατομικών σωματιδίων με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η αποθήκευση bits δεδομένων σε ελάχιστα άτομα φυσικού υλικού. Είναι ενδεικτικό ότι οι τεχνικοί και οι επιστήμονες της IBM κατόρθωσαν να μοχλεύσουν το spin μόλις 12 ατομικών σωματιδίων για να αποθηκεύσουν ένα bit πληροφορίας, όπως φαίνεται στην εικόνα του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που παραθέτουμε.

Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο στα συμβατικά μέσα αποθήκευσης που απαιτούν τάξεις μεγέθους μεγαλύτερα μόρια υλικού για να αποθηκεύσουν στοιχειώδη bits πληροφορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα μπορούμε ίσως να έχουμε στην κατοχή μας flash drives που αντί για λίγα GBs χωρητικότητας να φτάνουν άνετα τα 100 με 150TB και μάλιστα αυτά βάσει των πιο συντηρητικών προβλέψεων. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η IBM έκανε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου chip τεχνολογίας Racetrack, το οποίο κινείται στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της συμπύκνωσης πολλών terabytes πληροφορίας σε chips πυριτίου και ταχύτητες μνήμης flash. Εδώ χρησιμοποιούνται όμως χιλιάδες άτομα μαγνητισμένου υλικού.

Οπωσδήποτε τέτοιες ανακαλύψεις καταρρίπτουν παγιωμένες αντιλήψεις και ρυθμούς εξέλιξης στην τεχνολογία των ολοκληρωμένων, που έχουν αποκρυσταλλωθεί στον περίφημο “νόμο” του Moore και ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της πυκνότητας των chips, όχι όμως τέτοια αλματώδη πρόοδο, που δεν φαίνεται να έχει προηγούμενο.

[via]

 

Ενημέρωση: Το
άρθρο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε από διαφορετικό συντάκτη.

Τροποποιήθηκε, βελτιώθηκε
και επαναδημοσιεύθηκε από τον Titanas

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα μέσα αποθήκευσης δεν είναι αποκλειστικά Flash ούτε ήταν ποτέ περιορισμένα στα ολοκληρωμένα κυκλώματα (βλ. οπτικοί δίσκοι, σκληροί δίσκοι, floppy, κασσέτες κλπ.). Οπότε η αναφορά στο νόμο του Moore δεν είναι πολύ δόκιμη.

    Very impressive nevertheless. Να υπήρχε καμιά τέτοια εξέλιξη στον ορίζοντα και όσον αφορά τις πηγές ενέργειας (i.e. μπαταρίες)!

  2. @symos θα αφήσουν οι εταιρείες που πραγματεύονται την ακριβή ενέργεια για φθηνές λύσεις; δεν νομίζω, έχουν στη κατοχή τους τρελές πατέντες, για σχεδόν δωρεάν ενέργεια και μπαταρίες απίστευτης χωριστικότητας αλλά πως θα κονομήσουν;

  3. Πάντως ο Moore λέει χοντρικά ότι οι αποδώσεις των chip διπλασιάζονται ανα 18μηνες, όμως σε σταθερές τιμές.
    Μέχρι να δούμε λοιπόν πόσο θα τους κοστήσει, αν το βγάλουν κάποτε στην αγορά τίποτα δεν έγινε σκόνη.

Top

Show Buttons
Hide Buttons