Η IBM πειραματίζεται με επεξεργαστές με DNA

by Stefanos Kofopoulos • On 19-08-2009 • AT 8:08 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

DNA blue by my.biotechlife.net

Η IBM σε συνεργασία με το California Institute of Technology πειραματίζονται με την χρήση DNA για τους επεξεργαστές του μέλλοντος. Η σημερινή μέθοδος της λιθογραφίας απαιτεί τεράστια ποσά σε εξοπλισμό ώστε να κατασκευαστούν όλο και μικρότερης κλίμακας επεξεργαστές που πρακτικά προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερη εκπομπή θερμότητας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών η χρήση DNA εξηγείται ως εξής: “Basically, this is telling us that biological structures like DNA actually offer some very reproducible, repetitive kinds of patterns that we can actually leverage in semiconductor processes”.

Ο νόμος του Moore που προς το παρόν ισχύει, αναφέρει ότι ο αριθμός των transistors που χρησιμοποιούνται στα chips διπλασιάζεται περίπου κάθε 2 χρόνια. Οι μηχανικοί σχεδιάζουν κυκλώματα με περισσότερα transistors για να αυξήσουν τις επιδόσεις και τις λειτουργίες των chips αλλά όσο περνάει ο καιρός η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα φτάνει στα όρια της και δοκιμάζεται από τους νόμους της Φυσικής.

Η έρευνα για χρήση δομών DNA στα μελλοντικά chips είναι πιθανό να αποδώσει καρπούς σε περίπου 10 χρόνια. Αν δούμε προϊόντα με ανάλογη τεχνολογία οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν συσκευές με περισσότερα χαρακτηριστικά, χαμηλότερο κόστος και φυσικά μεγαλύτερη ισχύ. Προς το παρόν όλα αυτά παραμένουν στις αράδες των ερευνητικών papers και τα εργαστήρια της Big Blue.

[via, photo via biotechlife.net]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. dna is here to stay

    • Δεν ξέρω αν θα μείνει και αν τα επόμενα 10 χρόνια θα γίνει ό,τι ελπίζουν να γίνει οι επιστήμονες της IBM. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η λιθογραφία φτάνει στα όρια της και η Φυσική δεν αστειεύεται. Πρέπει να βρουν εναλλακτικές πολύ σύντομα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons