Ιάπωνες παρουσιάζουν το ισχυρότερο laser

by Nikos Kaimakamis • On 03-08-2015 • AT 11:45 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

most-powerful-laser-japan

Μπορεί να αποτελεί κοινό τόπο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Osaka δηλώνουν ότι έχουν έτοιμο το ισχυρότερο laser του κόσμου.

Μάλιστα, οι ερευνητές δηλώνουν ότι το έχουν πυροδοτήσει σε πραγματικές συνθήκες, επομένως, το laser αυτό είναι πλήρως λειτουργικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γιγάντιο laser έχει μήκος 100 μέτρων, με την ακτίνα του να φτάνει σε ισχύ τα 2 petawatts. Η ισχύς της ακτίνας laser είναι τόσο μεγάλη που μπήκε απευθείας στο βιβλίο των ρεκόρ.

Μπορεί να περίμενε κανείς ότι αυτή η ακτίνα θα κατέληγε να προκαλέσει κάποια εντυπωσιακή έκρηξη (όπως βλέπουμε στις ταινίες…), αλλά η ενέργεια αυτή του laser ήταν αρκετή μόνο για την παροχή ενέργειας σε έναν φούρνο μικροκυμάτων για μερικά μόνο δευτερόλεπτα.

Η πρώτη αναφορά στο γιγάντιο αυτό laser έγινε στο πλαίσιο επιστημονικής δημοσίευσης, εν έτει 2012, αλλά τώρα ήρθε η ώρα της πειραματικής εφαρμογής και όπως όλα δείχνουν αυτή ήταν επιτυχημένη. Ο στόχος των ερευνητών είναι να φτάσει η παραγόμενη ισχύς του laser στα 10 petawatts, όπου τα πράγματα αλλάζουν ως προς το τι μπορεί να προκαλέσει η ακτίνα του. Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, μιλάμε για μία επίδοση που καταφέρνει να σπάσει όλα τα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα ρεκόρ.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons