Η Nokia εξαγόρασε την Alcatel-Lucent

by George Polyzos • On 15-04-2015 • AT 12:43 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Nokia-HQ

Η Nokia ανακοίνωσε την εξαγορά της γαλλικής Alcatel-Lucent, εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού υλικού, έναντι του ποσού των 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι παλαιοί μέτοχοι της Alcatel-Lucent θα κατέχουν το 33,5% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Nokia θα κατέχουν το 66,5% της νέας Nokia Corporation. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της σημερινής Nokia, Risto Siilasmaa, θα κατέχει την ίδια θέση και στο νέο σχήμα, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο σημερινός CEO της Nokia, Rajeev Suri.

nokia rajeev suri

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 9 ή 10 μέλη, με τους τρεις εξ αυτών να προέρχονται από την Alcatel-Lucent, εκ των οποίων ο ένας θα κατέχει τον τίτλο του αντιπροέδρου.

Η νέα εταιρεία θα αριθμεί συνολικά 114.000 εργαζομένους και υπολογίζεται από το Reuters ότι θα διαθέτει κύκλο εργασιών της τάξης των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μερίδιο αγοράς της Nokia Corporation στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αναμένεται να φτάσει στο 35%, έναντι 40% της Ericsson και 20% της Huawei.

Στα ενδιαφέροντα σημεία της συμφωνίας συγκαταλέγεται η απόκτηση και των Bell Laboratories, δηλαδή των ερευνητικών εργαστηρίων της Alcatel-Lucent, σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό ευρεσιτεχνιών της εταιρείας. Τα Bell Laboratories ιδρύθηκαν το 1880 από τον Alexander Graham Bell, εφευρέτη του πρώτου χρηστικού τηλεφώνου.

Στην ανακοίνωσή της η φινλανδική εταιρεία τονίζει την ισχύ που θα έχει ο συνδυασμός των ερευνητικών εργαστηρίων της νέας εταιρικής δομής (Bell Labs, FutureWorks και Nokia Technologies), τομέας που θα αριθμεί πλέον των 40.000 ερευνητών. «Η νέα εταιρεία θα είναι σε θέση να επιταχύνει την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένου του 5G, αλλά και στον τομέα των αισθητήρων και του imaging», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Nokia.

alcatel-lucent

Η «παλαιά» Alcatel-Lucent θα ενσωματωθεί πλήρως στις δομές της Nokia, ωστόσο τα Bell Laboratories θα διατηρήσουν την ονομασία της Alcatel-Lucent. Η έδρα της νέας εταιρείας θα έχει την έδρα της στη Φινλανδία, αλλά ορισμένες εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στη Γαλλία, ενώ έγινε σαφές ότι θα τηρηθούν όλες οι συμφωνίες με τους εργαζομένους της Alcatel-Lucent επί γαλλικού εδάφους.

Η συμφωνία που πρόκειται να κοστίσει σχεδόν το διπλάσιο ποσό της εξαγοράς του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Nokia από τη Microsoft (περίπου 7 δισ. δολάρια) αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το α’ εξάμηνο του 2016.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons