Η Intel εξαγοράζει την εταιρεία τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων Mobileye

by George Polyzos • On 14-03-2017 • AT 3:22 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom Τεχνολογία

Η Intel είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μία κατασκευάστρια επεξεργαστών αφού έχει εμπλακεί σε τομείς όπως τα drones και βεβαίως η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.

Η εξαγορά από την Intel της ισραηλινής Mobileye, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών αυτό-οδηγούμενων οχημάτων, έναντι του ποσού των 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την παραπάνω διαπίστωση.

Η Mobileye αναπτύσσει τεχνολογίες computer vision, machine learning και χαρτογράφησης για αυτόνομα συστήματα. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει προσφέρει τεχνολογίες που έχει αναπτύξει σε 27 αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η Volkswagen και η BMW, ενώ και η ίδια η Intel έχει συνεργαστεί με την Mobileye σε προγράμματα αυτό-οδηγούμενων οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα της Mobileye έχουν ενσωματωθεί σε 237 μοντέλα αυτοκινήτων ενώ επεξεργαστές της εταιρείας βρίσκονται σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η Intel, η BMW και η Mobileye συνεργάζονται από πέρυσι στη δημιουργία ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος που θα κάνει την εμφάνισή του το 2021. Τα πρώτα οχήματα του project iNext αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και να ξεκινήσουν δοκιμές από το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Mobileye είχε συνεργαστεί και με την Tesla στην ανάπτυξη του πρώτου της αυτοματοποιημένου συστήματος αποφυγής συγκρούσεων. Ακολούθησε το «άσχημο» διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές, το 2016, μετά το πρώτο δυστύχημα οχήματος Tesla με ενσωματωμένο σύστημα Autopilot.

Προφανώς η Intel οραματίζεται ένα μέλλον όπου τα αυτοκίνητα θα είναι περισσότερο αυτόνομα data centers παρά απλά οχήματα, ενώ σύμφωνα με μελέτες αναμένει ότι τα αυτόνομα οχήματα θα παράγουν περί τα 4TB δεδομένων, κάθε μέρα, έως το έτος 2020. Επίσης, η αμερικανική εταιρεία υπολογίζει ότι η αγορά των αυτό-οδηγούμενων οχημάτων θα έχει αξία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το έτος 2030.

«Μαζί, μπορούμε να επιταχύνουμε το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης με βελτιωμένη απόδοση σε επίπεδο cloud-to-car λύσεων με χαμηλότερο κόστος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Brian Krzanich. Προφανώς, η συνεργασία Intel-Mobileye δεν πρόκειται να αποφέρει σαν αποτέλεσμα μία ακόμη Tesla, αλλά τεχνολογίες που θα είναι διαθέσιμες σε περισσότερους κατασκευαστές.

Ενδεικτική των ανακατατάξεων στον χώρο των αυτόνομων οχημάτων είναι και η κίνηση της Google να ανασυντάξει τις δυνάμεις της στον συγκεκριμένο τομέα με τη δημιουργία της Waymo και στόχο την ανάπτυξη hardware και software. Παράλληλα, η Ford έχει προχωρήσει σε μία μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την απόκτηση της Argo AI, μίας start up που ειδικεύεται στις τεχνολογίες αυτό-οδήγησης.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons