Η Foxconn εξαγοράζει τη Sharp έναντι του ποσού των 6,2 δισ. δολαρίων

by George Polyzos • On 25-02-2016 • AT 2:16 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Foxconn_plant

Με επίσημη ανακοίνωσή της η ιαπωνική Sharp επιβεβαίωσε την εξαγορά της από την ταϊβανέζικη Foxconn, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με το συγκεκριμένο ποσό η Foxconn θα αναλάβει τον έλεγχο του 65,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Sharp. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Foxconn «επικράτησε» της Innovation Network ενός ιαπωνικού fund που υποστηρίχτηκε από την κυβέρνηση της χώρας για να επιχειρήσει να αναλάβει τον έλεγχο της Sharp.

Η πρόταση της Innovation Network προέβλεπε τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της Sharp και την απορρόφηση του τομέα κατασκευής πάνελ οθονών από την Japan Display, την κοινοπραξία δηλαδή στην οποία συμμετέχουν οι επίσης ιαπωνικές Sony, Toshiba και Hitachi.

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της Sharp προς την Foxconn θα αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας από ξένο επιχειρηματικό όμιλο στην ιστορία της χώρας.

Όπως αποκάλυψε ο Terry Gou, πρόεδρος της Foxconn, η ταϊβανέζικη εταιρεία επεδίωκε την εξαγορά της Sharp τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ πέρυσι είχε γίνει προσφορά ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία γρήγορα ανέβηκε στα 5,44 δισεκατομμύρια δολάρια. Τελικά, η συμφωνία έκλεισε φέτος στην τιμή που προαναφέρθηκε.

foxconn sharp

Τα τελευταία χρόνια η Sharp αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η Foxconn φέρεται έτοιμη να επενδύσει σε αυτή αρκετά δισεκατομμύρια ώστε να την καταστήσει έναν από τους κύριους προμηθευτές οθονών για smartphones νέας γενιάς. Δημοσιεύματα θέλουν την Foxconn μέσω της εξαγοράς της Sharp να θέλει να ανταγωνιστεί την Samsung που είναι πιθανό να προμηθεύσει με οθόνες OLED την Apple για τα μελλοντικά iPhones.

Στην ανακοίνωση της Sharp αποκαλύπτεται ότι έχει συμφωνηθεί με την Foxconn η δραστηριοποίηση στον τομέα των OLED οθονών και μάλιστα έχει συμφωνηθεί η αύξηση της παραγωγής στα 90 εκατομμύρια οθόνες 5,5 ιντσών, έως το 2019. Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί η «νέα» Sharp θα έχει έσοδα της τάξης των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Άλλοι τομείς της νέας δραστηριοποίησης θα είναι η δημιουργία προϊόντων για το Internet of Things, οι καταναλωτικές υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud και η δημιουργία νέων camera modules για χρήση σε smartphones και αυτοκίνητα.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι επικριτικές φωνές απέναντι στη συμφωνία αφού αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η Foxconn δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τις δραστηριότητες της Sharp, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ιαπωνίας λόγω της απώλειας ελέγχου μίας παραδοσιακά ιαπωνικής εταιρείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Foxconn είναι διατεθειμένη να πληρώσει επιπλέον χρήματα ώστε να εξασφαλίσει την εύνοια των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Sharp. Η συμφωνία τελεί πλέον υπό την έγκριση των ιαπωνικών ρυθμιστικών αρχών.

[Update] Η ταϊβανέζικη Foxconn ανέστειλλε τη συμφωνία εξαγοράς της ιαπωνικής Sharp όταν ανακάλυψε οικονομικές υποχρεώσεις της δεύτερης οι οποίες δεν είχαν αποκαλυφθεί έγκαιρα και που ανέρχονται σε “εκατοντάδες δισεκατομμύρια γεν”.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons