Η ΕΕ ζητά από την Google να σταματήσει τις «αντί-ανταγωνιστικές» πρακτικές

by George Polyzos • On 03-10-2016 • AT 2:11 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Internet Newsroom

google-search-engine

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλει στην Google την παύση παροχής οικονομικών κινήτρων στους κατασκευαστές με αντάλλαγμα την αποκλειστική χρήση της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας.

Με μία αναφορά 150 σελίδων οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορούν την Google για κατάχρηση της ηγεμονικής της θέσης στην αγορά smartphones με στόχο την «εξόντωση» των ανταγωνιστών της. Επίσης, αναφέρεται ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να εξαναγκάσει την αμερικανική εταιρεία να σταματήσει τις προσφορές εκπτώσεων ή άλλων οικονομικών ανταλλαγμάτων προς τους κατασκευαστές με αντάλλαγμα την προ-εγκατάσταση του Google Play Store με το Google Search.

Όπως αναφέρει το Reuters την έρευνα για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Google προκάλεσε καταγγελία της FairSearch, μίας ομάδας οργανισμών (όπως οι Nokia, Oracle, Expedia και TripAdvisor) που προφανώς ανησυχούν για την κυριαρχία της αμερικανικής εταιρείας, κυρίως στον τομέα της online αναζήτησης αποτελεσμάτων.

Εάν η Google δεν καταφέρει να αντικρούσει το σύνολο των κατηγοριών (που «σέρνονται» από το 2011) θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή υψηλού προστίμου. Επιπλέον, σύμφωνα με το Business Insider, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την Google σαν «παράδειγμα», άλλωστε σύμφωνα με προγενέστερο έγγραφο το πρόστιμο που ενδέχεται να επιβάλει η Επιτροπή θα είναι «σε επίπεδο τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται ότι θα αποτραπούν ανάλογες πρακτικές».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Next Web το ύψος του προστίμου δεν έχει διευκρινιστεί αλλά ενδέχεται η διαμόρφωσή του να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες: τα έσοδα του AdWords που προέρχονται από Ευρωπαίους χρήστες, από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης της Google, από τα έσοδα που προέρχονται από το Play Store ή τις διαφημίσεις που προβάλλονται σε φορητές συσκευές.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε μία ανάλογη περίπτωση το 2004, στη Microsoft επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 497 εκατομμυρίων ευρώ και υποχρέωση να λανσάρει έκδοση των Windows χωρίς τον Media Player.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons