Η Ευρώπη θέλει την καθιέρωση δείκτη ευκολίας επισκευής σε στιλ iFixit

by George Polyzos • On 06-07-2017 • AT 11:36 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε προτάσεις προς τους κατασκευαστές ώστε οι συσκευές τους να είναι πιο εύκολο να επισκευαστούν και επιπλέον να υπάρχει σχετική ένδειξη, περίπου σαν την βαθμολόγηση του iFixit.

Στις προτάσεις του Ε.Κ. περιλαμβάνονται, πέρα από την ευκολία επισκευής των προϊόντων:

  • η απαίτηση για αυτόματη επέκταση της εγγύησης εάν η επισκευή διαρκεί πάνω από ένα μήνα,
  • οι χώρες-μέλη θα πρέπει να έχουν κίνητρα για την παραγωγή προϊόντων που θα αντέχουν στον χρόνο και θα είναι εύκολα στην επισκευή,
  • οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανεξάρτητου επισκευαστή,
  • χαμηλότερες τιμές για κρίσιμα ανταλλακτικά και τέλος
  • αφαιρούμενες και όχι μόνιμα τοποθετημένες μπαταρίες, LED και άλλα εξαρτήματα ζωτικής σημασίας.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα με τις αφαιρούμενες μπαταρίες χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του οικολόγου ευρωβουλευτή και συγγραφέα Pascal Durand ότι «δεν πρέπει να πετάμε ένα smartphone απλά και μόνο επειδή η μπαταρία του δεν λειτουργεί και δεν έχουμε τη δυνατότητα αντικατάστασής της».

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά επίσης την καθιέρωση του όρου «προγραμματισμένη απαξίωση» σε συνδυασμό με αποτρεπτικά μέτρα απαξίωσης για τα προϊόντα μίας χρήσης. Συνιστάται επίσης στις εταιρείες να δημοσιεύουν software patches για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ώστε οι καταναλωτές να μη χρειάζεται να πετούν συσκευές όταν αυτές παλιώνουν.

Τέλος, καλείται η αγορά να δημιουργήσει «μία ευρωπαϊκή πιστοποίηση», η οποία θα ενημερώνει τον χρήστη για τη διάρκεια των προϊόντων, τα οικολογικά τους χαρακτηριστικά αλλά και τη δυνατότητα αναβάθμισης. Περίπου κάτι σαν το «repairability score» που έχει καθιερώσει το iFixit.

Το Engadget σημειώνει ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται κυρίως γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών κατασκευάζεται εκτός Ευρώπης (σε Ασία και Αμερική), χωρίς ουσιαστικό όφελος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κάνοντας τις συσκευές ευκολότερες στην επισκευή, από τους ίδιους τους καταναλωτές και τοπικά επισκευαστικά κέντρα, θα μπορούσε να είναι μία κίνηση τόνωσης των τοπικών οικονομιών.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons