Η ΕΕ κατηγορεί την Qualcomm για παράνομες πληρωμές

by George Polyzos • On 09-12-2015 • AT 3:20 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Qualcomm-Snapdragon-SoC

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Qualcomm, εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών, για παραβίαση των αντί-μονοπωλιακών κανονισμών που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Qualcomm έκανε κατάχρηση της θέσης της στην αγορά δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού πληρώνοντας τους πελάτες της ώστε αυτοί να αγοράζουν επεξεργαστές αποκλειστικά από αυτή. Επιπλέον, μία συνήθης πρακτική που ακολουθούνταν ήταν η πώληση chipsets κάτω του κόστους ώστε να οδηγήσει στην εμπορική εξόντωση του ανταγωνισμού.

Η αρχική καταγγελία έγινε από την εταιρεία Icera, η οποία κατασκευάζει λογισμικό, εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την Nvidia, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να μπει στην αγορά κατασκευής modem, όπως ήταν η πρόθεσή της.

Η Qualcomm υποστηρίζει ότι «συνεργάζεται με την Επιτροπή από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα» και «καλωσορίζει την ευκαιρία να απαντήσει επισήμως στις καταγγελίες».

Παρόλα αυτά εάν οι δύο πολύ σοβαρές καταγγελίες αποδειχθούν αληθινές η Qualcomm ενδέχεται να υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους έως και 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 10% των εσόδων της σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2014.

Ήδη η Qualcomm έχει βρεθεί ένοχη και στην Κίνα για παραβίαση αντί-μονοπωλιακών νόμων και της έχει επιβληθεί πρόστιμο-ρεκόρ ύψους ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Κίνα κατηγόρησε την εταιρεία ότι διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις αμοιβές δικαιωμάτων χρήσης για συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Έτσι, πέρα από το πρόστιμο του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπήρξε και η απαίτηση να χαμηλώσουν οι αμοιβές δικαιωμάτων χρήσης για πατέντες που χρησιμοποιούνται από τρίτους κατασκευαστές. Αντίστοιχες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες της Qualcomm διεξάγονται επίσης σε Ιαπωνία και Κορέα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons