Η Apple καλείται να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους

by George Polyzos • On 30-08-2016 • AT 3:21 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Tim Cook

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Apple θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αναδρομικούς φόρους προς την Ιρλανδία.

Η απόφαση περιλαμβάνεται σε έκθεση 130 σελίδων που συντάχθηκε από την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, και μετά από έρευνα διάρκειας τριών ετών.

Στην εν λόγω έκθεση τεκμηριώνεται η παραβίαση, εκ μέρους της Ιρλανδίας, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού αφού παρείχε στην αμερικανική εταιρεία φορολογικές διευκολύνσεις οι οποίες όμως δεν παρέχονταν σε άλλες, ανταγωνιστικές εταιρείες.

Το ύψος αυτών των «διευκολύνσεων» ανέρχεται στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με την έκθεση επέτρεψαν στην Apple να καταβάλλει σημαντικά χαμηλότερους φόρους σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. «Η Ιρλανδία θα πρέπει πλέον να εισπράξει πίσω την παράνομη (οικονομική) βοήθεια», καταλήγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Apple με τις ιρλανδικές Αρχές ήταν να «δηλώνει» τα έσοδα στην Ιρλανδία (με τα όποια οφέλη) και σε αντάλλαγμα να γίνονται «τοπικές» προσλήψεις προσωπικού. Η Apple απασχολεί σήμερα πάνω από 6.000 άτομα στην Ιρλανδία. Αυτός ακριβώς ο διακανονισμός επέτρεπε στην Apple να καταβάλει έως και 35% χαμηλότερο φόρο απ’ όσο θα πλήρωνε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το CNET η Apple διατηρεί με παρόμοιες συμφωνίες το 90% των μετρητών της εκτός ΗΠΑ.

Η απάντηση της Apple ήρθε μέσω μιας επιστολής που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει βάση πραγματική ή νομική» σχετικά με την κατηγορία ότι υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση εκ μέρους της Ιρλανδίας προς την Apple.

«Η κίνηση της Επιτροπής είναι πρωτοφανής και έχει σοβαρές, ευρείες επιπτώσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο Tim Cook. «Ουσιαστικά η έκθεση της Επιτροπής προτείνει την αντικατάσταση της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας με μία νομοθεσία που η Επιτροπή θεωρεί ότι θα έπρεπε να ισχύει», καταλήγει ο Cook.

Η Apple και η ιρλανδική Κυβέρνηση αρνούνται ότι ενήργησαν με λάθος τρόπο στην όλη υπόθεση και αναμένεται να κατατεθούν σχετικές εφέσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών το οποίο ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει την υπόθεση στο αρχείο χαρακτηρίζοντας την Επιτροπή «υπερφυσική φορολογική εξουσία».

Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η στοχοποίηση των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη θα μπορούσε δυνητικά να κοστίσει σημαντικά στους Αμερικανούς φορολογούμενος.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons