Η αγορά υπολογιστών συνέχισε την καθοδική της πορεία και το 2015

by George Polyzos • On 14-01-2016 • AT 11:59 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing Newsroom

PC-fix

Τα Windows 10 ήταν η μεγάλη είδηση για την αγορά υπολογιστών κατά το 2015, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να αναστρέψει την καθοδική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της IDC η αγορά υπολογιστών εμφάνισε το δ’ τρίμηνο του 2015 ετήσια μείωση των παραδόσεων κατά 10,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα, αν και ελαφρώς καλύτερα, είναι τα στοιχεία που δίνει η Gartner με την πτώση της αγοράς κατά το δ’ τρίμηνο του 2015 να κυμαίνεται στο 8,3%.

Κοινός τόπος και για τις δύο εταιρείες ερευνών είναι ότι η στροφή του καταναλωτικού κοινού προς smartphones και tablets οδήγησε σε συνέχιση του καθοδικού σπιράλ της αγοράς προσωπικών υπολογιστών. Μάλιστα η IDC επισημαίνει ότι αποτέλεσμα της στροφής των καταναλωτών ήταν το ενδιαφέρον για PC να είναι τόσο χαμηλό ώστε οι παραδόσεις να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο από το 2008.

Επιπλέον, οι πλήρεις δυνατότητες των φορητών συσκευών σε συνδυασμό με την πληθώρα συνοδευτικού hardware που είναι σε θέση να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας τους (π.χ. αφαιρούμενα πληκτρολόγια) έκαναν τους καταναλωτές περισσότερο διστακτικούς στο να προχωρήσουν στην αγορά ενός laptop ή PC.

Αντίθετα, η κατηγορία των wearables (smartwatches και health trackers) σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τηλεοράσεις προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στην έκθεση της Gartner εκτιμάται ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 παραδόθηκαν 75,7 εκατομμύρια υπολογιστές, ενώ για την ίδια περίοδο η IDC υπολογίζει ότι παραδόθηκαν 71,9 εκατομμύρια συστήματα.

Παρά τη συνολική καθίζηση της αγοράς η Apple ήταν η κερδισμένη σε εταιρικό επίπεδο αφού, σύμφωνα με την IDC, κατόρθωσε να αυξήσει τις παραδόσεις της κατά 7,9% το δ’ τρίμηνο του 2015 και 7,5% στο σύνολο του έτους. Οι παραδόσεις υπολογιστών της Apple έφτασαν σε πραγματικά νούμερα τα 5,7 εκατομμύρια συστήματα το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Η κορυφαία πεντάδα κατασκευαστών σύμφωνα με την IDC είναι: Lenovo, HP, Dell, Asus, και Apple.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC η επιτυχία της Apple καταδεικνύει ότι υπάρχει «ισχυρή ζήτηση για καινοτόμα προϊόντα, ακόμη και όταν αυτά διατίθενται σε υψηλότερες τιμές από τον ανταγωνισμό, φτάνει να προσφέρουν ξεχωριστή εμπειρία στον τελικό χρήστη».

Από την πλευρά της η Gartner επιβεβαιώνει ότι η Apple ήταν ο μόνος κατασκευαστής με αύξηση των παραδόσεων, ενώ και η δική της κορυφαία πεντάδα για το δ’ τρίμηνο του 2015 απαρτίζεται από τις Lenovo, HP, Dell, Asus και Apple

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons