1.000.000.000 υπολογιστές και σκουπίδια

by Stefanos Kofopoulos • On 24-06-2008 • AT 1:25 am • 10 ΣΧΟΛΙΑ
Newsroom

monitor in gutter

Ο δυτικός πολιτισμός κατάφερε να δημιουργήσει περισσότερους από 1.000.000.000 υπολογιστές στον μικρό μπλε και χαριτωμένο πλανήτη που κατοικούμε. Οι ειδικοί του Gartner υπολογίζουν ότι περίπου το 58% του τεράστιου όγκου προσωπικών υπολογιστών ανήκει στην Δυτική Ευρώπη και Αμερική προς το παρόν γιατί οι νέες αγορές της Ινδίας και της Βραζιλίας πρόκειται να αλλάξουν τις αναλογίες.

Μεγάλο θέμα βέβαια είναι τα απόβλητα και τα σκουπίδια των παλιών υπολογιστών ή απλά όσων θεωρούνται παλιατζούρες και πρέπει να αντικατασταθούν. Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση που λαμβάνει χώρα αυτή την στιγμή δεν έχει σπουδαία αποτελέσματα. Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια είναι εδώ και θα παραμείνουν για πολύ καιρό δυστυχώς. Πόσο μου θυμίζει την βλακεία με τα διαστημικά σκουπίδια όλο αυτό..!

[via]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εδώ να θυμίσουμε για όσους δεν το ξέρουν και το ντοκυμαντέρ του Αυγερόπουλου(Εξάντας) για τα “Ψηφιακά Νεκροταφεία”, που αφορά τα τεχνολογικά σκουπίδια του δυτικού πολιτισμού στις φτωχές χώρες και τις συνέπειες τους στην υγεία των ανθρώπων

 2. Έχετε δίκιο παιδιά,είναι απαράδεκτο να γεμίζουμε σκουπίδια και από τους υπολογιστές,ανακύκλωση τώρα και για αυτά! Θα μπορούσε να υπάρχει όπως έχουμε για το γυαλί και το πλαστικό.

 3. Υπάρχει και γίνεται ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών. Μάλιστα από τις πλακέτες και τους επεξεργαστές μπορούν να βγάλουν ακόμα και χρυσό μαζί με ένα σωρό άλλα πράγματα.

 4. Έχω κάτι παλιούς υπολογιστές, οι οποίοι είναι για πέταμα. υπάρχει δυνατότητα για ανακύκλωση;

 5. @saperduper
  Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείς να ενημερωθείς από τον επίσημο φορέα ανακύκλωσης σύμφωνα με την σύμβαση που έχει κάνει με το Υπουργείο.

  http://www.electrocycle.gr

 6. Mara.Lisha, μπράβο! Αυτό σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ παρότι το έχω δει σε τηλεόραση τόσες φορές. Επίσης υπάρχει και αυτό εδώ

 7. Είναι το αντικείμενο εργασίας μου. Συστήματα Ποιότητας και Περιβάλλοντος. Θα χαρώ να σας βοηθήσω με πληροφορίες οποιαδήποτε στιγμή. Μαθαίνουμε τόσα πολλά για τις νέες τεχνολογίες από εσάς που είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω.

 8. Mara.Lisha, θα τα πούμε σύντομα. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

 9. Να σου πω την αλήθεια είμαι περισσότερο της λογικής όταν κάτι σε καλύπτει δν χρειάζεσαι κάτι επιπλέον(τουλάχιστον στον τομέα του άρθρου).

  Το κακό στην περίπτωση μας όμως είναι οτι στο ελληνικό δημόσιο ακόμα και να μην τους καλύπτουν οι υπολογιστές αυτοί ΔΕΝ τους ανανεώνουν… Και συνεχίζουμε να έχουμε τα προβλήματα και της καθυστερήσεις…

  Για να σου εκτυπώσουν κάτι πρέπει να περιμένεις πολύ ώρα…

 10. Δεν είναι μόνον οι υπολογιστές – είναι και ο τομέας των κινητών τηλεφώνων…!! Έχεις τους περισσότερους να φέρονται σας ζώα σε αυτή τη χώρα παίρνοντας καινούργιο κινητό τηλέφωνο με επιχορήγση που δικαιούνται σε ετήσια βάση. Δεν καταλαβαίνουν ότι με το να αλλάζουν κινητό τηλέφωνο κάθε χρόνο προσθέτουν ακόμα περισσότερο στα τοξικά απόβλητα και στα “τεχνολογικά νεκροταφεία” – βέβαια έχει ακόμα μπόλικους όχι απλά ζώα αλλά αυτούς για σκότωμα που πετούν τα κινητά, μπαταρίες κ.α. στα συμβατικά / κοινά σκουπίδια. Μια μπαταρία του κάθε κινητού μολύνει το υπέδαφος σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων.!!

  Δεν ξέρω τι να πώ – είναι δύσκολο να δράσεις αποτελεσματικά και να πείσεις τους υπόλοιπους συνανθρώπους σου σε αυτήν την χώρα να έχουν και να ασκούν επί καθημερινής βάσεως περιβαλλοντική συνείδηση και μέριμνα όταν ο κόσμος είναι τόσο αποσυντονισμένος στα κάτωθι:
  Κινητό γιατί έτσι μας αρέσει,
  Αυτοκίνητο γιατί έτσι μας αρέσει,
  Παρκάρουμε όπου γουστάρουμε γιατί έτσι μας αρέσει,
  Πάμε Γκάζι γιατί πάνε όλοι οι υπόλοιποι,
  Περνάμε τα κόκκινα φανάρια γιατί έτσι μας αρέσει ενώ ξέρουμε ότι αυτό αποτελεί εγκληματική πράξη και πρόθεση να προκαλέσεις θάνατο,
  Πως να δράσεις σε μια χώρα που το 90% είναι στα Mall, στα Attica, στα Village, στα Ster, στο Facebook – [ευτυχώς μετά από πολύ σοβαρά ευτράπελα που προέκυψαν στη Γαλλία και την Ισπανία με το Facebook – Η Ε.Ε., συζητάει την απαγόρευση και μη-δυνατότητας πρόσβασης στα Facebook, MySpace κλπ, σε όλη την Ε.Ε.] και στα Carrefour και στις λοιπές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ μη-γνωρίζοντας καν τα σκουπίδια που τρώνε και αυτά είναι τα μόνα που τους ενδιαφέρουν. Εγώ ένα ερώτημα έχω – γιατί αυτή η χώρα επιθύμησε τόσο τυφλά να γίνει Αμερική δίχως να σκεφτεί το αύριο και δίχως να υποστηρίξει τη δική της υπόσταση, κουλτούρα και υπερηφάνεια;

  Ένα από τα πιο έγκυρα και έγκαιρα ντοκιμαντέρ στον κόσμο το Panorama της Αγγλίας, έδειξε μια σειρά από 5 επεισοδίων για τα νεκροταφεία των υπολογιστώ και κινητών τηλεφώνων στην Ινδία και το Πακιστάν όπου μετά από έναν μήνα έκθεσης των 8 χρονών παιδιών που σπάνε και μαζεύουνε αυτά τα σκουπίδια παρουσιάζουν κρούσματα όπως τα εξής:

  Απώλεια οδοντοστοιχείας,
  Απώλεια αυτιών,
  Απώλεια πέους σε αγόρια,
  Σοβαροί καρκίνοι,
  Απώλεια ομιλίας και ακοής,
  Εγκεφαλική και νευρική ανεπάρκεια και παράλυση,
  Αιμοραγγείες,

  ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ TRENDY & ΛΕΦΤΑΔΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ Η ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ;;;;

  Βέβαια ξέρω ότι οι κιόλας οι περισσότεροι θα λένε ότι αυτό δεν είναι δημοκρατικό – ναι αλλά πόσο δημοκρατικό είναι τέλος πάντων ο καθ’ ένας στη χώρα μας να κάνει αυτό που γουστάρει μη υπολογίζοντας τις συνέπειες στο ίδιο του τον εαυτό, στο περιβάλλον και μιας και θίγουμε το περιβάλλον και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για το παιδί του!

  Καλή συνέχεια και καλά μυαλά σε όλους.

Top

Show Buttons
Hide Buttons