Πίεση σε Huawei και ZTE στην Αμερική, θεωρίες συνωμοσίας ή αλήθεια;

by Stefanos Kofopoulos • On 08-10-2012 • AT 10:50 pm • 8 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Πίεση σε Huawei και ZTE στην Αμερική, θεωρίες συνωμοσίας ή αλήθεια

Huawei και ZTE βρίσκονται υπό ασφυχτική πίεση από τους Αμερικανούς νομοθέτες που προτρέπουν τις Αμερικανικές επιχειρήσεις να αποφύγουν την εγκατάσταση εξοπλισμού από τις Κινεζικές εταιρείες. Η δικαιολογία για αυτή την απόφαση είναι απλή αλλά και σοκαριστική.

Huawei was founded in 1987 by ex-military officer Ren Zhengfei and formed as a private company owned by its employees

Huawei και ZTE βασικά κατηγορούνται ότι δεν έδωσαν όλα τα στοιχεία που τους ζήτησε η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η αναφορά αναφέρει επίσης ότι καμία από τις δύο εταιρείες δεν ξεκαθάρισε τις σχέσεις με την Κινεζική κυβέρνηση αλλά και το Κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας.

Οι δύο εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο (η Huawei βρίσκεται στην πρώτη θέση) στην κατασκευή και διάθεση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατασκοπία των Κινέζων σε βάρος των Αμερικανικών εταιρειών και άρα πολιτών και κράτους. Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων προτρέπει μάλιστα τις Αμερικανικές εταιρείες να αγοράσουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό εκτός Huawei και ZTE.

ZTE was founded in 1985 by a group of state-owned enterprises associated with China’s Ministry of Aerospace

Η επιτροπή έφτασε στο πόρισμα χρησιμοποιώντας πληροφορίες από διάφορες πηγές, κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίζονται απόρρητες. Οι δύο εταιρείες θεωρείται ότι μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια της Αμερικής και να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες της χώρας.

Η αναφορά της επιτροπής δεν περιέχει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα κλοπής δεδομένων ή κατασκοπίας αλλά είναι εύκολο να καταλάβουμε που στοχεύει. Το Google ήταν η μόνο εταιρεία που πριν από 2.5 χρόνια ανακοίνωσε δημόσια ότι δέχτηκε επίθεση από την Κίνα. Ακολούθησε ένα σίριαλ αλληλοκατηγοριών και διακοπής χρήσης των υπηρεσιών του Google στην Κίνα, μεταφορά των servers στο γειτονικό Χονγκ Κονγκ και πλήρης αποκλεισμός Google υπηρεσιών από τότε όπως το YouTube, Google news κλπ.

Προ ημερών ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε επιθέσεις από Κινέζους εναντίον Αμερικανικών στόχων. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει για την αναφορά της επιτροπής σχετικά με την Huawei και ZTE.

Η Huawei μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο περισσότερο από την ZTE εξαιτίας καταγγελιών από εργαζομένους της Huawei για παράνομες δραστηριότητες. Οι καταγγελίες θα διαβιβασθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Huawei και ZTE δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην διάθεση smartphone αλλά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμό. Πριν από ένα χρόνο μάλιστα η Wind Hellas αναβάθμισε το δίκτυο της σε 42Mbps DCHSPA+ με εξοπλισμό της Huawei. Η ZTE εξοπλίζει με 3G USB stick την Cosmote, Vodafone και Wind.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πραγματικα δεν μπορουμε να ξερουμε σε βαθος τι παιζεται σε τετοιου επιπεδου παιχνιδια! Εσενα τιτανα ποια ειναι η αποψη σου?

  • Ό,τι η αλήθεια κρύβεται κάπου στην μέση αλλά γέρνει προς το μέρος των Αμερικανών. Κάτι που με κάνει να απορώ είναι πως και δεν υπάρχουν πρότυπα τα οποία τα τηρεί ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός ώστε να γίνεται δεκτός ή όχι ανά περίπτωση. Πρότυπα ασφαλείας, κρυπτογράφησης κλπ. Έτσι θα ήταν πιο εύκολο να πει ο καθένας ότι το τάδε κέντρο και η τάδε κεραία υποτίθεται ότι τηρεί το πρότυπο 123 για ασφάλεια αλλά τελικά είναι σουρωτήρι, άρα ποτέ ξανά. Ίσως να υπάρχουν, ίσως και όχι. Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα.

 2. Εμένα μου φαίνεται ότι οι αμερικανοι προσπαθούνε να προστατέψουν την εγχώρια βιομηχανία τους και όσοι δεν τους κάνουν τους βαπτίζουν τρομοκράτες για να προστατέψουν τις εγχώριες εταιρίες … δεν μου φαίνεται περίεργο το πρόστιμο της samsung για τις γελείες τοποθετήσεις αντιγραφής πατεντών.
  Την ίδια στιγμή βέβαια μεγάλες ευρωπαικές εταιρίες απολύουν κόσμο και η ΕΕ το μόνο που κάνει είναι να βάζει επιπλέον φόρους. Οι αμερικανοί το πάνε αλλιώς … όχι τόσο δημοκρατικά αλλά κάνουν τη δουλειά τους.

  • Μπορεί να συμβαίνει και αυτό αλλά μην ξεχνάς επίσης τι έχει γίνει πριν από 2.5 χρόνια στο Google και όχι μόνο. Τότε δεν είχε γίνει λόγος για εταιρείες τεχνολογίας από την Κίνα αλλά η Κίνα ήταν αυτή που εμφανίστηκε ως χώρα από όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

 3. Οποίος έχει κάνει δουλειες με κινέζους ξέρει ποσο κρυψινοι και αδίστακτοι είναι . Η υποκλοπή είναι σίγουρη …οταν αμερικανικές Πολιτείες βασίζουν δίκτυα κορμού σε εξοπλισμό κινεζικο….ποιο καλό χτύπημα και ευκαιρία για τους κινέζους δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά . Η παγκοσμιοποίηση άνοιξε όλες τις κερκόπορτες…

  • Αδίστακτοι είναι όλοι όσοι κάνουν δουλειές, δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο η εθνικότητα

 4. Χωρίς καμιά πολιτική διάθεση αλλά σε μια χώρα που ακόμα πιστεύουν ότι απειλούνται από τον κομουνισμό δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι έκπληξη.

  • Παντού υπάρχει αυτή η αίσθηση όπως και η άποψη ότι η Κίνα έχει Κομμουνισμό. Δεν είναι αυτό το θέμα αλλά αν όντως οι σχέσεις των δύο εταιρειών με το Κινεζικό κράτος ανοίγουν ή αφήνουν backdoors στον εξοπλισμό.

   Μην ξεχνάς ότι και οι Κινέζοι δεν θέλουν τους Αμερικανούς και πήγαν να φτιάξουν το δικό τους Alibaba Android χωρίς Google services αλλά έφαγαν πόρτα πρόσφατα.

Top

Show Buttons
Hide Buttons