HTC Flyer: γρήγορες εντυπώσεις από το πρώτο Android tablet της HTC

by Stefanos Kofopoulos • On 09-05-2011 • AT 8:38 pm • 5 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

HTC Flyer Android Tablet Quick Hands on

Το HTC Flyer έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο Android tablet της HTC αλλά γιατί συνδυάζει ενδιαφέρουσες ιδέες σε μια μικρή συσκευή. Προφανώς τα προβλήματα χαρακτήρα υπάρχουν και νομίζω ότι θα κοστίσουν πωλήσεις στην HTC αλλά αυτό θα το δείξει το μέλλον και το επόμενο μοντέλο Android powered tablet της εταιρείας. Ό,τι θα διαβάσετε δεν προέρχεται από review του HTC Flyer αλλά από μια γρήγορη εμπειρία που είχα με το tablet. Τα υπόλοιπα είναι σκέψεις και παρατηρήσεις για την αγορά γενικά.

Η οθόνη του HTC Flyer

Η HTC προτίμησε να χρησιμοποιήσει οθόνη με διαγώνιο 7 ιντσών και ανάλυση 1024 x 600 pixels. Με αυτή την επιλογή το Flyer δεν είναι ούτε πολύ μεγάλο αλλά ούτε πολύ μικρό αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ούτε ακριβώς κινητού αλλά ούτε και tablet. Στο μέγεθος αυτό οι περιορισμοί χαρακτήρα είναι εμφανείς ενώ παράλληλα ο χώρος για την πληροφορία δεν είναι αρκετός. Όταν το HTC Sensation χρησιμοποιεί οθόνη 4.3 ιντσών και θεωρείται smartphone, oi 7 ίντσες του Flyer φαντάζουν λίγες και φαίνεται πόσο λίγες είναι στο web. Προφανώς υπάρχει κατηγορία χρηστών και χώρος για όσους θέλουν να κάνουν την δουλειά του με 7 ίντσες οθόνη αλλά αυτή η μερίδα της αγοράς αμφιβάλλω αν είναι σημαντική ή μη κάθετη.

HTC Scribe Technology

Επαναστατική ιδέα αλλά με λειτουργικότητα που άλλον απογοητεύει. Με το HTC Scribe ο χρήστης χρησιμοποιεί ένα “στυλό” πάνω στην οθόνη του HTC Flyer για φέρει σε επαφή τον πραγματικό κόσμο με το software. Χρησιμοποιώντας το pen ο χρήστης μπορεί να ζωγραφίσει, να υπογράψει, να γράψει και να δημιουργήσει μια εικόνα από αυτό που βλέπει εκείνη την στιγμή στην οθόνη. Το HTC Scribe αναλαμβάνει να μετατρέψει ό,τι δείχνει η οθόνη σε φωτογραφία ώστε η αποστολή μέσω email κλπ να είναι υπόθεση μερικών κλικ.

Το πρόβλημα με την ιδέα του HTC Scribe είναι η χρήση του pen. To HTC Flyer ως tablet βάζει τέλος στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα δεκαετίες τώρα ενώ ταυτόχρονα συνδέει τον online κόσμο με ένα ακόμα αντικείμενο του παρελθόντος, το στυλό. Περισσότερο πληκτρολογούμε παρά γράφουμε σήμερα και η ιδέα να ψάχνεις ένα stylus ή να το αποθηκεύεις κάπου για να το χρησιμοποιήσεις όταν πρέπει είναι όχι βολική.

Το concept είναι εξαιρετικό αλλά η υλοποίηση πάει πίσω το Flyer σε εποχές που θυμίζουν άλλα λειτουργικά και καταστάσεις.

HTC Watch

Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μαγαζί που ο χρήστης μπορεί να δει ταινίες, τόσο απλό. Η HTC το περιγράφει ως “a full library of Hollywood blockbusters” αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ πως μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να ανταγωνιστεί το iTunes και όσους άλλους ξεκινούν αυτή την περίοδο να προσφέρουν υπηρεσίες βίντεο που είτε συνδέονται με το iTunes με κάποιο τρόπο ή ονομάζονται Amazon. Η ιδέα προβολής της ταινίας απευθείας στο tablet είναι εξαιρετική αλλά η πορεία της HTC στο κομμάτι των υπηρεσιών (βλέπε ΗTCSense.com) δεν ακολουθεί την καλή δουλειά που κάνουν στο hardware. Με το Google να αδιαφορεί για το βίντεο και το iTunes να δημιουργεί lobby θα είναι δύσκολο για την HTC να προσφέρει ποσότητα και ποιότητα ταινιών από το Hollywood ενώ παράλληλα θα δικαιολογεί το μέγεθος του HTC Watch στα στούντιο από τις πωλήσεις του Flyer και του Sensation.

Touch interface εκτός οθόνης

Εκτός από τα συνηθισμένα “κουμπιά” που χρησιμοποιεί το Android εκτός οθόνης, η HTC ενσωμάτωσε ένα ακόμα για την λειτουργία αποκλειστικά του HTC Scribe. Εκτός από το home, settings, back υπάρχει ένα ακόμα κουμπί στην δεξιά γωνία του Flyer σε κίτρινο χρώμα (κύκλος και ένα βελάκι) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από το HTC Scribe στυλό. Η ιδέα είναι εξαιρετική και δείχνει ότι οι κατασκευαστές συνειδητοποιούν οτι κάποια controls δεν πρέπει να βρίσκονται στην οθόνη. Οι λόγοι είναι πολλοί και ως concept μπορείτε να το δείτε εδώ σε μια παλιότερη προσπάθεια. Το λειτουργικό είναι ένα κομμάτι της συσκευής, τα controls είναι κάτι διαφορετικό και η χρήση αυτών εκτός οθόνης άρα και εκτός UX λειτουργικό διατηρεί το UI αναλλοίωτο και προσφέρει ταχύτητα στην χρήση.

Design του HTC Flyer

Η HTC έκανε καταπληκτική δουλειά στο design και την κατασκευή του Flyer. Η σύντομη επαφή με το tablet έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πολύ καλοφτιαγμένο προϊόν, χωρίς πλαστικά μέρη που τρίζουν. Σε αυτό προφανώς συντελεί το unibody design του Flyer.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εκπρόσωπος της HTC στην fosscomm μου είπε ότι το το flyer θα έχει στα 500Ε το 3g και δυο μήνες μετα την κυκλοφορία του θα βγεί και έκδοση wi-fi only . Θα τρέχει honeycomb όταν κυκλοφορήσει (η testing συσκευή που είδα εγώ είχε πάνω 2.3) και μάλλον στον μέλλον θα βγει και κάποια έκδοση με 10 ιντση οθόνη.

  2. Ποτέ δεν συμπάθησα το pen σε οποιαδήποτε συσκευή. Παλαιότερα το Nokia N700 και νεότερα με το Sony PRS-600. Και οι δύο συσκευές ήταν/είναι συμπαθητικές, αλλά το stylus δεν αξίζε καθόλου.
    Νομίζω ότι ο Steve Jobs συμφωνεί… ;)

  3. Είχα δει κάποτε κάποιον να κρατάει σημειώσεις για ένα pdf που διάβζε σε ένα thinkpad χρησιμοποιώντας ένα στυλο και γράφοντας πάνω στην οθόνη. Είχα ενθουσιαστεί! Νομίζω όμως 7 ίντσες είναι λίγες για τέτοιες δουλειές.

  4. κανεις δεν αναφερει οτι το στυλο πωλειται ξεχωριστα προς 80$/50 στερλινες

  5. Όταν τα tablet θα είναι ικανά και για σοβαρή εργασία, πέρα από την σημερινή κατανάλωση περιεχομένου, τότε το pen θα είναι απαραίτητο. Θα συμφωνήσει μέχρι και ο Steve Jobs τότε. H HTC Scribe technology κινείται προς της σωστή κατεύθυνση.

Top

Show Buttons
Hide Buttons