Οδηγός επιβίωσης: μάθε να αγοράζεις gadget, κινητό και tablet

by Stefanos Kofopoulos • On 15-02-2012 • AT 4:28 pm • 11 ΣΧΟΛΙΑ
Τεχνολογία

Οδηγός επιβίωσης: μάθε να αγοράζεις gadget, κινητό και tablet

Καθημερινά λαμβάνω email με απορίες σχετικά με το καλύτερο κινητό, το tablet που αξίζει περισσότερο τα λεφτά του, τι τελευταίο κυκλοφορεί στα ράφια των καταστημάτων. Η απάντηση μου είναι πάντα η ίδια: τι πρόβλημα έχεις και πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις. Αν θέλεις να διαβάζεις βιβλία στην παραλία τότε η λύση είναι το Kindle. Αν θέλεις βιβλία, χιλιάδες apps και μουσική με βίντεο τότε η λύση είναι το iPad.

Έχω διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι επιλέγουν το κομμάτι τεχνολογίας και το τελικό προϊόν με δύο κριτήρια: κόστος και τι παρουσιάζεται ως το καλύτερο. Η πρώτη κατηγορία καταναλωτών θέτει ως σημαντική ή μόνη προϋπόθεση το χαμηλό κόστος με το σκεπτικό ότι θέλει να κάνει την δουλειά ενώ η δεύτερη κατηγορία αγοραστών θέλει να αποκτήσει άκριτα ό,τι παρουσιάζεται ως η τέλεια επιλογή.

Κανείς δεν εξετάζει γιατί θέλουν να αγοράσουν το συγκεκριμένο προϊόν, τι πρόβλημα θέλουν να λύσουν, ποια ανάγκη σκοπεύουν να καλύψουν και πως θα αξιολογήσουν την αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φθηνής αγοράς είναι τα διάφορα φθηνά Android κινητά που κυκλοφορούν. Παρουσιάζονται ως high tech κομμάτια σε τιμή ευκαιρίας χωρίς όμως να αναφέρονται επιπλέον χαρακτηριστικά όπως η διαθέσιμη RAM, ο χρόνος απόκρισης της οθόνης, η γενιά επεξεργαστή κλπ. Σε μερικούς μήνες μετά την αγορά, ο καταναλωτής έχει στα χέρια του ένα κινητό που το μόνο που προσφέρει είναι μια κουβέντα ανακούφισης του στυλ “εντάξει μωρέ, για τα λεφτά του καλό είναι, κολλάει που και που αλλά δουλεύει”. Από προσωπική εμπειρία όλοι οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας αναβαθμίζονται σε καλύτερο κινητό λίγο αργότερα, έχοντας ξοδέψει συνολικά περισσότερα χρήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άλλης κατηγορίας ανθρώπων είναι αυτοί που αγοράζουν ένα iPad 2 32GB με 3G και δεν έχουν καν ιδέα τι σημαίνει δημιουργία λογαριασμού στο iTunes. Ο χρήστης έχει πεισθεί ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή και εκεί πρέπει να ξοδέψει τα χρήματα του. Συχνά, τόσο ακριβά κινητά και gadgets καταλήγουν στα χέρια του μικρού της οικογένειας ή ως αξεσουάρ στήριξης περιοδικών και επίπλων.

Πρέπει να μάθετε να κοιτάζετε τις ανάγκες, τα προβλήματα πρώτα και με τι κόστος μπορείτε να βρείτε λύση που σας ικανοποιεί. Μερικά παραδείγματα:

– Αν είσαι βιβλιοφάγος και θέλεις να διαβάζεις παντού, όπως στην παραλία και στο αεροπλάνο τότε θα αγοράσεις ένα Kindle με e-ink οθόνη

– Αν θέλεις να έχεις πρόσβαση σε χιλιάδες αpps, μουσική, βίντεο, βιβλία και είχε συνέχεια δίπλα σε WiFi τότε θα αγοράσεις iPad

– Αν ψάχνεσαι για φορητή και σχετικά οικονομική συσκευή που μπορεί να καλύψει στο περίπου όλες τις ανάγκες σου τότε θα αγοράσεις ένα Android tablet

– Αν θέλεις να αγοράσεις κινητό για να παίζεις games θα πρέπει να πληρώσεις πάνω από 400 ευρώ

– Αν ξοδεύεις αρκετές ώρες την εβδομάδα σε games θα πρέπει να αγοράσεις μια οθόνη με χαμηλή απόκριση, καλή φωτεινότητα και αρκετά μεγάλο μέγεθος

– Αν ακούς μουσική 24/7 θα πρέπει να πάρεις ένα iPod

– Αν έχεις 200 ευρώ και θέλεις να αγοράσεις ένα μικρό, ροζ laptop για να μπαίνεις Facebook τότε κράτα τα λεφτά σου, συμπλήρωσε μερικά ακόμα και αγόρασε ένα mid end Android ή Windows Phone κινητό.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συμφωνώ με τα παραπάνω. Στην περίπτωση του ροζ λάπτοπ με fb ίσως δεν θα σύστηνα το ίδιο.

  • Αλλά τι θα πρότεινες;

   • tablet, μάλλον

 2. Ποσο δίκιο έχεις για το ροζ λάπτοπ……

 3. Για μουσική και βίντεο διαφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ για τα iPhone kai iPad. Συχγχρονισμός, εισαγωγή κομματιών στην βιβλιοθήκη, λίστες… Δεν έχω χειρότερο. Και για να μην παρεξηγηθώ, έχω iPhone και έχω δουλέψει αρκετά το iPad. Τελικά, τα κάνω όλα πιο εύκολα με κινητό και τάμπλετα με Android.

  • Εγω θεωρώ για μουσική την πλατφόρμα ipod/iphone/itunes την καλύτερη. Αν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να πετάτε χύμα τραγούδια σαν σε USB η να τα ταξινομείτε σε φακέλους όμως ξεχάστε το.Οι φάκελοι είναι άχρηστοι. Η δύναμη του itunes είναι οι playlist, η κατηγοριοποίηση, η βαθμολόγηση των τραγουδιών, η εμφάνιση στίχων και εξωφυλλων. Πατήστε 5 αστερακια στην αναζητηση και άμεσα έχετε μπροστά σας τα καλύτερα τραγούδια σας. Δημιουργήστε δυναμικές playlist που αλλάζουν ακόμα και ανάλογα με το πόσες φορές έχετε ακούσει ενα τραγούδι ή το έχετε αλλάξει (skip count).
   Ακούστε αυτόματα τα νέα podcast χωρίς να ασχολείστε να τα προσθέτετε όταν κυκλοφορούν.
   Δείτε τις σειρές σας βάζοντας αυτόματα όσα επεισόδια χωράει η συσκευή σας και διαγράφοντας αυτόματα όσα έχετε δει.

  • @jimis μουσική που βρίσκεις; Κάνεις RIP, κατεβάζεις από αλλού, αγοράζεις;

 4. Το σχόλιο σχετικά με τα φτηνά android κινητά είναι νομίζω το πιο πετυχημένο.
  Ομοίως και η πλατφόρμα του kindle είναι η καλύτερη επιλογή για βιβλιοφάγους, αν και το γεγονός ότι δεν διαβάζει ePub προσωπικά με χαλάει πολύ γιατι χάνεις σημαντικό ελληνικό περιεχόμενο (δεν αναφέρομαι σε PDF, δεν είναι ebook)
  Επίσης για το iPad προσωπικά θεωρώ το μοντέλο 3G χρήσιμο για μειοψηφία χρηστών. Αν δεν θέλετε κάποια πληροφορία στην οθόνη σας όταν είστε στο δρόμο κρατήστε καλύτερα τα χρήματα για επιπλέον χώρο (πχ 32 αντι 16) η κάποια καλη δερματινη θήκη.
  Τέλος θεωρώ την καλύτερη εποχή για αγορά όταν βγαίνει το νέο μοντέλο (καλη ώρα). Η τα σκας και παίρνεις το τελευταίο και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο για μεγάλο διάστημα (χωρίς να ξενερώνεις που λίγο αφού το πήρες βγήκε το επόμενο), η αρπάζεις την ευκαιρία και αγοράζεις το αμέσως προηγούμενο σε καλη τιμή, είτε από στοκ, είτε ενα καλο μεταχειρισμένο. Ειδικά για τα προϊόντα apple αν έχετε φίλο η γνωστό στην Αμερική/Αγγλία δείτε και τις προσφορές refurbished του apple store (με κανονική πλήρη εγγύηση) θα κερδίσετε αρκετά χρήματα.

 5. Έχεις απόλυτο δίκιο για την κατηγορία χρηστών που δεν ξέρει τί πάει να πεί 3G και δεν έχει τί να τα κάνει τα 32GB του iPad 2. Ελπίζω αυτό το post να τους ανοίξει τα μάτια αν και απο την εμπειρία μου, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν… Δυστυχώς. :)

  • Είναι μια σημαντική κατηγορία χρηστών που ξοδεύει (και καλά κάνει) χωρίς όμως να ξέρει γιατί και χωρίς να λύνει προβλήματα που έχει με το κινητό / tablet που αγοράζει.

 6. @Titanas Rip τα παλιά μου CDs, κατεβάζω κάποια κι αγοράζω μόνο όσα συνεχίζω να ακούω. Συνήθως κομμάτια κι όχι ολόκληρους δίσκους. Ξαναλέω… έχω iPhone, πλέον μόνο για να μπαίνω στο νετ, όταν είμαι ξάπλα στο κρεβάτι… αααα παίζω και 2-3 παιχνίδια. Ήταν ένα κινητό που πήρα με πολλές προσδοκίες, αλλά έπειτα από λίγους μήνες μου ήταν σχεδόν άχρηστο, ως κινητό. Όσο για το λειτουργικό και τις εφαρμογές, έχουν γίνει τόσο βαριές στο μοντέλο μου (3Gs), που αν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποια από αυτές (evernote, facebook κλπ), προτιμώ να το κάνω με άλλη συσκευή.

Top

Show Buttons
Hide Buttons