Η Samsung λανσάρει βίο-επεξεργαστή για χρήση σε wearables

by George Polyzos • On 06-11-2015 • AT 1:05 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Wearable-01

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Κορέα η Samsung παρουσίασε και πραγματοποίησε επίδειξη ενός νέου βίο-επεξεργαστή, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρεία «θα βοηθάει τους ανθρώπους και θα σώζει ζωές».

Ο βίο-επεξεργαστής που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή εφαρμογών, Bluetooth modules και διάφορους βίο-αισθητήρες για την ανάγνωση δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία του ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει αναγνώστη ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG) που αναλαμβάνει να μετρά τους καρδιακούς παλμούς, τον ρυθμό της αναπνοής και τα επίπεδα άγχους του ατόμου.

Επιπλέον, ο βίο-επεξεργαστής θα μπορεί να ελέγχει και τη ροή του αίματος μέσω ενός αναγνώστη PPG (photoplethysmogram reader), ο οποίος χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να εκτιμήσει τη ροή του αίματος κάτω από το δέρμα του ατόμου. Παράλληλα, θα ελέγχει τη θερμοκρασία του δέρματος αλλά και τα επίπεδα σωματικού λίπους.

Ο βίο-επεξεργαστής της Samsung θα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα smartwatch ή ακόμη και σε ένα απλό wrist band και αυτόματα να στέλνει δεδομένα ιατρικού περιεχομένου σε 24ωρη βάση. Άλλη εφαρμογή του βίο-επεξεργαστή είναι στον αθλητισμό όπου τα προπονητικά επιτελεία θα μπορούν να έχουν μία άμεση και σαφή εικόνα της φυσικής κατάστασης των αθλητών.

Wearable-02

Ωστόσο, η παρουσία του αναγνώστη ηλεκτροκαρδιογραφήματος προσφέρει επίσης δυνατότητα πιστοποίησης της ταυτότητας του ατόμου μέσω του καρδιακού παλμού. Αν και ακούγεται εξωπραγματικό, κάθε άτομο διαθέτει μοναδικό καρδιακό παλμό, κατά τρόπο αντίστοιχο με τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Έτσι, φορώντας μία wearable συσκευή με τέτοιου είδους αισθητήρα θα μπορεί κάποιος να ξεκλειδώνει ηλεκτρονικές συσκευές, το αυτοκίνητό του, ακόμη και το «έξυπνο» σπίτι του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος.

Σύμφωνα με τη Samsung ο εν λόγω βίο-επεξεργαστής σύντομα θα ολοκληρώσει το στάδιο της ανάπτυξης και θα καταστεί εμπορικά διαθέσιμος. Το κόστος του αναμένεται να κυμανθεί στα 200 δολάρια.

Η επίδειξη έγινε από το System LSI Business Department της Samsung Electronics κατά τη διάρκεια του International System on Chip Design Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κορέα αυτή την εβδομάδα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons