Η Rosetta χαρτογραφεί την επιφάνεια του κομήτη 67P

by George Polyzos • On 15-09-2014 • AT 12:19 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Rosetta_PIA18429_FULL

Το διαστημικό σκάφος Rosetta κατάφερε να χαρτογραφήσει για πρώτη φορά μέρος της επιφάνειας του κομήτη 67P, στα πλαίσια της αποστολής προσέγγισης και εξερεύνησής του.

Αυτή η πρώτη χαρτογράφηση δείχνει ότι η επιφάνεια του υπό εξερεύνηση κομήτη αποτελείται από διαφορετικά τμήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από διάφορες δυνάμεις οι οποίες ασκήθηκαν στην επιφάνειά του.

Πιο αναλυτικά, οι εικόνες του κομήτη λήφθηκαν από το OSIRIS, ένα σύστημα επιστημονικής απεικόνισης, το οποίο βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια της Rosetta. Οι εικόνες από το εν λόγω σύστημα αναλύθηκαν από τους χειριστές του διαστημικού σκάφους και κατέληξαν στον «διαχωρισμό» της επιφάνειας του 67P σε διαφορετικές ζώνες.

Οι εικόνες που έλαβε το OSIRIS ήταν τόσο λεπτομερείς ώστε κάθε ένα pixel να ισοδυναμεί με 194 τετραγωνικά εκατοστά επιφάνειας του κομήτη. Οι περιοχές που χαρτογραφήθηκαν περιλαμβάνουν υψώματα, βράχια, κρατήρες και αυλακώσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ορισμένες από τις παραπάνω «πτυχώσεις» του εδάφους φέρονται να έχουν δημιουργηθεί λόγω της δραστηριότητας στο εσωτερικό και γύρω από την πυρήνα του κομήτη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, σωματίδια μεταφέρονται από το εσωτερικό του 67P προς την επιφάνειά του μέσω της διαφυγής αερίων και ατμού.

Οι χάρτες θα δώσουν στους αναλυτές της ESA και της NASA μία ευρεία γκάμα πληροφοριών ώστε να οριστικοποιηθούν τα πιθανά πεδία προσεδάφισης του οχήματος εξερεύνησης Philae, το οποίο μεταφέρεται από τη Rosetta.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons