Η NSA κατασκόπευε και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους

by George Polyzos • On 08-12-2014 • AT 10:10 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

telephone

Η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) φέρεται να παρακολουθούσε την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, σε παγκόσμια κλίμακα.

Την αποκάλυψη έκανε με δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Intercept, στο οποίο επίσης τονίζεται ότι υπό παρακολούθηση είχε τεθεί και ο αρμόδιος φορέας του κλάδου, η GSM Association. Το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε έγγραφα που προήλθαν από το αρχείο του πρώην υπαλλήλου της NSA, Edward Snowden.

Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται πλήρως η επιχείρηση Aurora Gold η οποία αφορούσε την παρακολούθηση εταιρειών και της GSMA ώστε να εντοπιστούν ή και να δημιουργηθούν «αδύναμα σημεία» στις τεχνολογίες δικτύων που χρησιμοποιούν οι διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η εν λόγω επιχείρηση παραμένει ακόμα σε ισχύ.

Για τους σκοπούς της επιχείρησης Aurora Gold γινόταν υποκλοπή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών υπαλλήλων σε διάφορες μεγάλες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις με στόχο να εντοπιστούν τεχνικά έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στους ειδικούς της υπηρεσίας την ικανότητα να εντοπίζουν ήδη υπάρχοντα κενά ασφαλείας ή να δημιουργήσουν νέα ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές επιχειρήσεις.

Επίσης, τα επίμαχα έγγραφα ενδέχεται να περιελάμβαναν και πληροφορίες σχετικές με τους τρόπους που οι πάροχοι κρυπτογραφούν τα δεδομένα τους και τα δεδομένα των χρηστών, σημείο ζωτικής σημασίας για το είδος των αποστολών που εκτελεί η NSA.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να επιδείχθηκε για τα έγγραφα «IR.21», δηλαδή τα τεχνικά έγγραφα που ανταλλάσσουν οι πάροχοι ώστε να μπορούν οι πελάτες τους να κάνουν χρήση υπηρεσιών roaming μεταξύ των διαφόρων διεθνών δικτύων. Αυτή η κατηγορία εγγράφων φέρεται να παρέχει στην NSA κρίσιμης σημασίας πληροφορίες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι πάροχοι.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Aurora Gold τέθηκαν στο μικροσκόπιο της NSA πάνω από 700 πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν συνοδευτικό χάρτη του Intercept, ελάχιστες ήταν οι χώρες που δεν επηρεάστηκαν από την επιχείρηση παρακολουθήσεων.

Σε δήλωσή της στο Engadget η εκπρόσωπος του GSMA, Claire Cranton, ανέφερε ότι «γνωρίζουμε το άρθρο του Intercept και προς το παρόν ερευνούμε τα όσα αναφέρονται σε αυτό», χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο επί της ουσίας της υπόθεσης.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons