Η Nokia επανέρχεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας

by George Polyzos • On 19-06-2015 • AT 11:32 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Mobile

Nokia-N9

Η Nokia, πάλαι ποτέ κυρίαρχος της αγοράς κινητών τηλεφώνων, σχεδιάζει να ξεκινήσει τον σχεδιασμό νέων συσκευών οι οποίες θα κατασκευαστούν κατόπιν αδείας από άλλους κατασκευαστές.

Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nokia, Rajeev Suri, αφού όπως είπε υπάρχει συμφωνία με τη Microsoft που θα της επιτρέπει κάτι τέτοιο, από το 2016 και έπειτα.

«Θα ψάξουμε για τους κατάλληλους συνεργάτες. Η Microsoftκατασκευάζει κινητά τηλέφωνα, εμείς απλά θα τα σχεδιάσουμε και στη συνέχεια θα δώσουμε το brandμαζί με άδεια κατασκευής», δήλωσε ο Rajeev Suri σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Manager Magazin.

nokia rajeev suri

Η εξαγορά του τομέα φορητών συσκευών της Nokia από την αμερικανική Microsoft ολοκληρώθηκε το 2014, αφού είχε προηγηθεί η ραγδαία πτώση των μεριδίων αγοράς της φινλανδικής εταιρείας.

Η πρώτη κίνηση εκ νέου εισόδου στην αγορά των φορητών συσκευών έγινε με το λανσάρισμα ενός tablet, του οποίου την παραγωγή ανέλαβε η Foxconn και με την πρόθεση να ακολουθήσουν περισσότερες συσκευές στο μέλλον.

Σε ένα παράλληλο πεδίο δραστηριοποίησης η Nokia μόλις τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε την εξαγορά έναντι του ποσού των 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ της Alcatel-Lucent, με στόχο να ενισχύσει την θέση της στην αγορά του εξοπλισμού δικτύων.

Επιπλέον, ο τομέας χαρτών και εφαρμογών πλοήγησης Here της Nokia έχει γίνει το «μήλον της έριδος» ανάμεσα στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και τους αντίστοιχους κινέζους ανταγωνιστές. Η ίδια η Nokia αντιμετωπίζει το θέμα «ψύχραιμα» διαλαλώντας ότι η πώληση θα γίνει (αν γίνει) μόνο κατόπιν καταβολής του κατάλληλου τιμήματος.

here-maps-ios

Από την άλλη πλευρά, όπως μας πληροφορεί το Reuters, η Microsoft μετά την εξαγορά ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει περιοριστεί να κατέχει ένα μερίδιο μόλις 3% της παγκόσμιας αγοράς smartphones.

Προφανώς, η επικείμενη αποχώρηση του Stephen Elop (πρώην επικεφαλής της Nokia) από τη Microsoft δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον τομέα συσκευών και ίσως σηματοδοτεί και μία στροφή προς τον ιστορικό πυρήνα δραστηριοποίησης της εταιρείας, το λογισμικό.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons