Η NASΑ βρίσκει ενδείξεις για αρχαίο ωκεανό στη Δήμητρα

by Nikos Kaimakamis • On 08-11-2017 • AT 11:00 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Νέες μελέτες με στοιχεία από τα δεδομένα που συνέλεξε η αποστολή Dawn της NASA, δείχνουν ότι ο πλανήτης νάνος είχε έναν αρχαίο ωκεανό. 

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει η πεποίθηση ότι ο νάνος πλανήτης Δήμητρα έχει έναν ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το αλμυρό νερό κάτω από την επιφάνεια δεν αποκλείεται να είναι αρχαίο. Οι πληροφορίες των επιστημόνων εκτιμούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει υγρό νερό κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, στοιχείο που αποτελεί ενδεικτικό της ύπαρξης μικροβιακής ή άλλης ζωής.

Η αποστολή Dawn είχε εντοπίσει νερό σε μορφή πάγου στους πόλους, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες των στοιχείων, το υπέδαφος εκτιμάται ότι περιέχει νερό σε υγρή μορφή, σε έκταση που δεν αποκλείεται να καλύπτει το σύνολο της υπόγειας επιφάνειας της Δήμητρας. Η πρώτη μελέτη προσπαθεί να υπολογίσει το μέγεθος του αρχαίου ωκεανού, μέσα από την παρατήρηση των δεδομένων από κρατήρες πάνω στην επιφάνεια και άλλες ανωμαλίες στη βαρύτητα της Δήμητρας.

Ένα στοιχείο που εκπλήσσει τους επιστήμονες είναι ότι η πυκνότητα του υλικού πάνω στην επιφάνεια μοιάζει με εκείνη του πάγου, αλλά η σκληρότητα υπονοεί ότι εδώ υπάρχει ένα άλλο υλικό. Μία δεύτερη μελέτη έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη, εξετάζοντας το πώς μπορεί να έχει αλλάξει η επιφάνεια του πλανήτη όλα αυτά τα χρόνια και να έχει καταλήξει στη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Τα τοπογραφικά μοντέλα δείχνουν ότι η επιφάνεια του πλανήτη είχε κάποτε μεγαλύτερα βουνά και βράχους, τα οποία έχουν εξομαλυνθεί πιθανότατα εξαιτίας της κίνησης ενός ρευστού, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι το νερό.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons