Η NASA αποκτά «διαστημικό ταξί»

by George Polyzos • On 17-09-2014 • AT 11:58 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

spacex-dragon-v2

Η NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ανέθεσε αρχικό συμβόλαιο ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή των πρώτων διαστημικών οχημάτων που θα κατασκευαστούν από ιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το συμβόλαιο κέρδισαν η γνωστή αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing και η SpaceX, εταιρεία που ίδρυσε το 2002 ο Elon Musk ιδρυτής της Tesla Motors που παράγει τα ομώνυμα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Η Boeing θα απορροφήσει κονδύλια ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η SpaceX θα λάβει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποστολή των δύο εταιρειών θα είναι η μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και η επιστροφή τους στη Γη. Οι πρώτες αποστολές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017, αφού προηγουμένως οι δύο εταιρείες πιστοποιηθούν για την ασφαλή χρήση των σκαφών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η NASA πλήρωνε στη Ρωσία το ποσό των 70,7 εκατομμυρίων δολαρίων για τη μεταφορά κάθε αστροναύτη στον ISS. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία απέσυρε τα διαστημικά λεωφορεία, που χρησιμοποιούσε σε ανάλογες αποστολές, ήδη από το 2011 και έκτοτε ενεργοποιούσε ιδιωτικά συμβόλαια για την κάλυψη των αναγκών της.

Ο λόγος της απόσυρσης των διαστημικών λεωφορείων εντοπίζεται στην προσπάθεια της NASA στην εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα διοχετεύονταν σε περισσότερο φιλόδοξα προγράμματα και την επικέντρωση αποκλειστικά στις αποστολές εξερεύνησης του Διαστήματος.

Για τη μεταφορά των αστροναυτών θα χρησιμοποιείται η διαστημική κάψουλα Dragon της SpaceX, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για τη μεταφορά εφοδίων στον Διαστημικό Σταθμό, και το σκάφος CST-100 της Boeing. Τα δύο σκάφη θα χρησιμοποιούν για την εκτόξευσή τους το Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ στο Cape Canaveral.

Τα σκάφη και των δύο εταιρειών έχουν την ικανότητα μεταφοράς πληρώματος επτά αστροναυτών, ενώ για την εκτόξευσή τους μπορούν να προσαρμοστούν σε ποικιλία πυραύλων-φορέων. Η κίνηση της NASA να επιλέξει δύο από τις υποψήφιες ιδιωτικές εταιρείες ήταν μία μικρή έκπληξη, καθώς το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε την επιλογή μίας εταιρείας που θα αναλάμβανε το συμβόλαιο.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανοίγει τον δρόμο και για τις ιδιωτικές αποστολές στο Διάστημα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ειδικά για τον διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX, Elon Musk, είναι στόχος ζωής η πραγματοποίηση επανδρωμένων πτήσεων σε άλλους πλανήτες.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons