Η Lenovo κρατάει τα σκήπτρα, η Microsoft μπαίνει στο παιχνίδι

by George Polyzos • On 12-10-2018 • AT 10:55 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Computing

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των Gartner και IDC φαίνεται ότι η Lenovo παραμένει στην πρώτη θέση των κατασκευαστών συστημάτων υπολογιστών, για το γ τρίμηνο του έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των δύο εταιρειών ανάλυσης η Lenovo αυξάνει την διαφορά της από την δεύτερη HP. Πιο συγκεκριμένα, η Gartner θεωρεί ότι για το γ τρίμηνο του 2018 η Lenovo θα κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 23,6% (από 21,4% το ίδιο διάστημα πέρυσι), ενώ η HP θα κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 21,8% (έναντι 20,5% πέρυσι). Αντίστοιχα, η IDC θεωρεί ότι η Lenovo θα έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 24% (από 22,5% πέρυσι) και η HP θα ακολουθεί με μερίδιο αγοράς 22,8% (από 22,5% πέρυσι).

Στην τρίτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Dell με μικρή αύξηση των μεριδίων της: 16% έναντι 15,2% πέρυσι σύμφωνα με την Gartner και 17% έναντι 16% πέρυσι σύμφωνα με την IDC.

Ακολουθούν σύμφωνα με την Gartner η Apple με 7,3% (από 8%), η Acer με 6,1% (από 6,4%) και η Asus με 6% (από 7,1%). Η IDC αντίθετα θεωρεί ότι στην τέταρτη θέση της κατάταξης θα βρίσκεται η Acer με μερίδιο 7,2% (έναντι 6,6% πέρυσι), ενώ στην πέμπτη θέση θα βρίσκεται η Apple με μερίδιο 7,1% (έναντι 7,2% το ίδιο διάστημα πέρυσι).

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαφοροποίηση ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο αναλυτών είναι στο πώς ορίζουν ένα σύστημα υπολογιστή. Στα δεδομένα της IDC περιλαμβάνονται και συστήματα Chromebooks αλλά εξαιρούνται τα Windows tablets και οι συσκευές με πρόσθετο πληκτρολόγιο (π.χ. το Surface Pro). Αντίθετα, η Gartner συνυπολογίζει στις παραδόσεις υπολογιστών και τα tablets με λειτουργικό Windows αλλά εξαιρεί τα Chromebooks και όλα τα tablets με λειτουργικό εκτός Windows.

Συνολικά η αγορά των υπολογιστών δείχνει κάποια σημάδια εξισορρόπησης μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, ενώ στις αρχές του έτους υπήρξαν μια σειρά από ενδείξεις ότι ενδεχομένως το 2018 η συγκεκριμένη αγορά να γυρίσει σε ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση Lenovo, HP και Dell φαίνεται να αυξάνουν τις επιδόσεις τους, ενώ μείωση των μεριδίων τους εμφανίζουν οι Apple, Acer και Asus.

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο εμπεριέχεται στην ανάλυση της Gartner. Πιο συγκεκριμένα, στις εκτιμήσεις της εταιρείας για την αμερικανική αγορά φαίνεται ότι η Microsoft καταφέρνει να κερδίσει για πρώτη φορά μία θέση στην κορυφαία πεντάδα με μερίδιο 4,1%, εκτοπίζοντας μάλιστα την Acer στην πέμπτη θέση. Συγκριτικά, η Apple στις ΗΠΑ διατηρεί μερίδιο αγοράς για το γ τρίμηνο της τάξης του 13,7%.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο τομέας Surface της Microsoft είχε αύξηση εσόδων κατά 25% φθάνοντας στο 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά το τελευταίο οικονομικό τρίμηνο.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons