Η Kaspersky για την προστασία κρίσιμων υποδομών

by George Polyzos • On 16-07-2015 • AT 10:58 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Η Kaspersky Lab και η Διεθνής Εταιρεία Αυτοματισμών (ISA) ανακοίνωσαν την έναρξη μιας κοινής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σε σχέση με τις ψηφιακές απειλές.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, το  πρόγραμμα προσομοίωσης Kaspersky Industrial Protection Simulation θα περιλαμβάνεται σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της ISA.

Η σημασία της ψηφιακής ασφάλειας των εξαιρετικά κρίσιμων υποδομών δεν μπορεί να υποτιμηθεί στον σημερινό ιδιαίτερα αυτοματοποιημένο κόσμο, όπου περιστατικά ασφάλειας, όπως η διάδοση του κακόβουλου λογισμικού Black Energy 2 σε σύνθετα περιβάλλοντα (ιδίως σε περιβάλλοντα λογισμικού SCADA), συμβαίνουν πολύ συχνά. Η ευπάθεια και η κλίμακα των συνεπειών μιας ψηφιακής επίθεσης εναντίον μιας αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής αποδεικνύεται έντονα από ένα πρόσφατο περιστατικό επίθεσης κακόβουλου λογισμικού που οδήγησε στη φυσική βλάβη μίας υψικαμίνου χάλυβα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Kaspersky Security Network, μέχρι το τέλος του 2014 εντοπίστηκαν περίπου 3.000 περιστατικά ανά μήνα, όπου κακόβουλοι κώδικες επιχείρησαν να «μολύνουν» υπολογιστές που έτρεχαν συστήματα ελέγχου αυτόματων διαδικασιών από εταιρείες όπως η Siemens, η Rockwell, η Wonderware, η General Electric, η Emerson κ.α.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, η Kaspersky Lab και η ISA αναμένουν την προώθηση της ανάπτυξης μικτών «ομάδων γνώσης» από τους τομείς της ψηφιακής ασφάλειας και της μηχανολογίας, μεταξύ των ιδιοκτητών και των διαχειριστών κρίσιμων υποδομών.

Η προσομοίωση είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες τίθενται με τη σειρά επικεφαλής μιας εικονικής κρίσιμης υποδομής και τους ζητείται να διασφαλίσουν ότι λειτουργεί χωρίς διακοπή. Ο απώτερος στόχος της άσκησης είναι να διασφαλιστεί η βιώσιμη και κερδοφόρα λειτουργία της εγκατάστασης, υπό την αυξανόμενη πίεση των ψηφιακών επιθέσεων. Η προσομοίωση χρησιμοποιεί πραγματικά παραδείγματα και δείχνει ότι αν δεν υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση στην ψηφιακή ασφάλεια από τα στελέχη πληροφορικής και τους μηχανικούς, η ανθεκτικότητα μιας εγκατάστασης αυτού του είδους, κάθε άλλο παρά ιδανική θα είναι.

Το πρόγραμμα Kaspersky Industrial Protection Simulation θα αποτελέσει μια διαδικασία πρακτικής εκπαίδευσης για όσους συμμετέχουν σε προγράμματα πιστοποίησης της ISA, όπως τα TS12 και TS20.

[Δ.Τ. Kaspersky Lab]

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons