Η Ιταλία επιβάλλει πρόστιμα σε Apple και Samsung για… επιβράδυνση επιδόσεων

by George Polyzos • On 26-10-2018 • AT 11:53 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

Η ιταλική ρυθμιστική Αρχή AGCM (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) επέβαλλε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στις Apple και Samsung.

Αιτία της επιβολής των προστίμων ήταν η πρακτική των δύο εταιρειών να «επιβραδύνουν» ηθελημένα τις επιδόσεις των συσκευών τους. Σύμφωνα με την AGCM οι δύο εταιρείες τεχνολογίας παραβίασαν σειρά κανονισμών για την προστασία του καταναλωτή που ισχύουν στην γειτονική χώρα.

Πιο αναλυτικά, στην Apple επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του iOS 10 στο iPhone 6. Να υπενθυμίσουμε ότι το iOS 10 έκανε την εμφάνισή του με το iPhone 7 και είχε μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις δημιουργώντας πρόβλημα σε παλαιότερες εκδόσεις iPhone τα οποία έκλειναν απροειδοποίητα.

Η λύση που προκρίθηκε από την Apple ήταν να επιβραδύνει τις επιδόσεις του επεξεργαστή στις παλαιότερες συσκευές, πρακτική που ξεκίνησε από την αναβάθμιση iOS 10.2.1. Ανάλογη ρύθμιση έγινε και στις μπαταρίες των παλαιότερων iPhone ώστε να αποφεύγονται τα αναπάντεχα shutdown.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην μη ενημέρωση των καταναλωτών εκ μέρους της Apple, επιπρόσθετα η ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού επέβαλλε στην αμερικανική εταιρεία και δεύτερο πρόστιμο ύψους 5 εκατ. ευρώ για την μη ενημέρωση των καταναλωτών για τα θέματα που σχετίζονταν με την μπαταρία των τηλεφώνων (διάρκεια ζωής, ανάγκες συντήρησης και οδηγίες επισκευής).

Σχετικά με την Samsung το πρόστιμο επιβλήθηκε από την AGCM λόγω της αναβάθμισης Android Marshmallow 6.0.1 η οποία ήταν ιδιαίτερα απαιτητική για το Galaxy Note 4. Σε ορισμένες περιπτώσεις κατεγράφησαν δυσλειτουργίες στα τηλέφωνα οδηγώντας τους καταναλωτές να πληρώσουν υψηλού κόστους επισκευές ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τα smartphones τους.

Η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι η Samsung δεν προειδοποίησε τους χρήστες για το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσαν να συμβούν αυτές οι δυσλειτουργίες. Παρόλα αυτά παραμένει ασαφές αν όντως η Samsung γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί και το απέκρυψε.

Τέλος, η ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού καταλήγει ότι και οι δύο εταιρείες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τις (τότε) νέες αναβαθμίσεις λογισμικού που προωθήθηκαν σε παλαιότερο hardware, δημιουργήθηκαν δυσλειτουργίες οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν πολλούς καταναλωτές σε αντικατάσταση των συσκευών τους με νέα μοντέλα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons