Η IBM ανακοινώνει λειτουργικό πειραματικό chip στα 7nm

by George Polyzos • On 09-07-2015 • AT 4:21 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

ibm-7nm-test-chip

Η IBM ανακοίνωσε ένα πρωτότυπο chip στα 7nm το οποίο διαθέτει το τετραπλό κύκλωμα και την διπλάσια απόδοση σε σχέση με τους σημερινούς μικροεπεξεργαστές.

Πιο αναλυτικά, το τμήμα ερευνών της IBM σε συνεργασία με τις Global Foundries, Samsung και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μετά από κοινή επένδυση ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατάφεραν να επιτύχουν ένα πραγματικό τεχνολογικό άλμα δημιουργώντας ένα λειτουργικό chip στα 7nm.

Η σμίκρυνση του μεγέθους επιτεύχθηκε με τη χρήση τρανζίστορ πυριτίου και γερμανίου (SiGe) σε συνδυασμό με λιθογραφία EUV, δηλαδή ακραία υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, με τα συγκεκριμένα υλικά και την συγκεκριμένη τεχνική ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υπερθέρμανσης.

Σύμφωνα με την IBM η δημιουργία του νέου chip μπορεί να αποδώσει 50% καλύτερη διαχείριση ενέργειας και 50% υψηλότερες επιδόσεις για τα μελλοντικά συστήματα που θα υποστηρίζουν Big Data και τις μελλοντικές φορητές συσκευές.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο η IBM έκανε αναφορές στην πιθανότητα να επιτύχει την κατασκευή chip στα 7nm, κάτι που θεωρείται το όριο στην κατασκευή μικροεπεξεργαστών από πυρίτιο, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη έγινε εφικτό να κατασκευαστεί και να είναι διαθέσιμη για δοκιμές η συγκεκριμένη τεχνολογία ίσως μεταφράζεται στο ότι σύντομα μπορεί να γίνει και ένα νέο άλμα, ενδεχομένως με τη χρήση νέων υλικών όπως νανοφωτονικό πυρίτιο, γραφένιο και νανοσωλήνες άνθρακα στους μελλοντικούς επεξεργαστές.

Σήμερα, οι κορυφαίοι επεξεργαστές κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας κυκλώματα των 14nm (nanometers) ή 14 δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του επιτεύγματος αξίζει να αναφερθεί ότι ένα κύκλωμα 14nm είναι 7.000 φορές λεπτότερο από μία ανθρώπινη τρίχα ή εναλλακτικά έξι φορές μεγαλύτερο από ένα σκέλος του ανθρώπινου DNA.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons