Η Google ελέγχεται για αθέμιτη προώθηση των εφαρμογών της στο Android

by George Polyzos • On 28-09-2015 • AT 3:44 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Newsroom

google-search-engine

Η αμερικανική Google βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο ελεγκτικών μηχανισμών, αυτή τη φορά όχι για τη μηχανή αναζήτησης, αλλά για το λειτουργικό σύστημα Android.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) διεξάγει έρευνα για να εξακριβωθεί κατά πόσο η Google προωθεί τις δικές της υπηρεσίες μέσω του λειτουργικού της συστήματος, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους κατασκευαστές των συσκευών αλλά και τους developers.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η FTC θεωρεί ότι η Google δίνει στο δικό της πακέτο υπηρεσιών και εφαρμογών προτεραιότητα έναντι άλλων κατασκευαστών ενώ παράλληλα παρεμποδίζει την πρόσβασή τους στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Η έρευνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τους New York Times, το πρόβλημα στην περίπτωση της Google είναι ότι αφού άλλες εταιρείες, κατασκευάστριες smartphones, παρέχουν στον καταναλωτή τις δικές τους υπηρεσίες και εφαρμογές γιατί θα πρέπει να είναι υποχρεωμένες να περιλαμβάνουν στις συσκευές τους και το ανάλογο λογισμικό της Google.

Το 2011 είχε προηγηθεί έρευνα της FTC σχετικά με τη μηχανή αναζήτησης της Google, στην οποία έρευνα ωστόσο είχε εμπλακεί και το λειτουργικό σύστημα Android. Εκείνη η έρευνα δεν είχε καταλήξει σε καταδικαστική απόφαση εναντίον της εταιρείας.

Ωστόσο, το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε επίσημα την Google για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της μηχανής της αναζήτησης, ενώ ξεχωριστή έρευνα διεξάγεται και για το λειτουργικό σύστημα Android.

Σε ανάλογη θέση είχε βρεθεί και ένας άλλος κολοσσός της τεχνολογίας, η επίσης αμερικανική Microsoft, όταν το 1998 κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ότι παρεμποδίζει την πρόσβαση των κατασκευαστών PC στο λειτουργικό της σύστημα και ότι επιβάλλει τη χρήση του δικού της web browser, του γνωστού Internet Explorer. Εκείνη η υπόθεση έληξε τέσσερα χρόνια αργότερα με τη Microsoft να αλλάζει πολιτική και να εναρμονίζεται με την ισχύουσα αμερικανική νομοθεσία.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons