Η Facebook δοκιμάζει drones για την παροχή Internet

by George Polyzos • On 24-09-2014 • AT 12:37 pm • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

facebook-drones

Είναι γνωστό ότι εταιρείες κολοσσοί του Internet, όπως η Google και το Facebook, έχουν ιδιαίτερα σχέδια για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές όπου οι υποδομές είναι ελλιπείς ή εντελώς ανύπαρκτες.

Για την εκπλήρωση των εν λόγω σχεδίων έχουν επιστρατευθεί αερόστατα, μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα ακόμη και δορυφόροι χαμηλής τροχιάς. Το Facebook, ειδικότερα, έχει ξεκινήσει την προσπάθειά του μέσω δύο οδών: του Connectivity Lab και του internet.org.

Το Connectivity Lab δημιουργήθηκε φέτος από το Facebook και θα έχει στενή συνεργασία με το internet.org, το νέο εγχείρημα του Mark Zuckerberg. Ο τρόπος λειτουργίας του σχήματος είναι αρκετά απλός, το Connectivity Lab θα «παράγει» τεχνολογία που θα εφαρμόζεται σε drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και θα προσφέρει συνδεσιμότητα μέσω του internet.org.

Στόχος της συνδυασμένης δράσης των δύο είναι η δημιουργία και διαχείριση ενός στόλου drones που θα χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, τα οποία θα αναλάβουν την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε συγκεκριμένες, απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Wired, στόχος του Facebook είναι μέσα στον επόμενο χρόνο η εταιρεία να είναι σε θέση να δοκιμάσει τα πρώτα drones. Το «μυστικό» στην όλη ιστορία είναι ότι τα drones θα πρέπει να μπορούν να πετούν επί μήνες, αδιάκοπα, παρέχοντας συνεχή εκπομπή σήματος.

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει σωστή διαχείριση, καθώς αναμένεται ένας χειριστής να μπορεί να ελέγχει από 10 έως 100 drones τα οποία θα πετούν σε ύψος πάνω από τα 60.000 πόδια και έως τα 90.000 πόδια, δηλαδή μεταξύ 18 και 27 χιλιομέτρων, περίπου. «Θα ενσωματώσουμε στα drones τεχνολογίες αιχμής από τους τομείς της ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών» δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός της Connectivity Lab, Yael Maguire.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Maguire, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Social Good Summit της Νέας Υόρκης, θα απαιτηθεί να δημιουργηθεί νέο κανονιστικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων πτήσεων αφού σήμερα, ουσιαστικά, αεροσκάφη δεν πετούν πάνω από τα 60.000 πόδια.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Google έχει ήδη αποκτήσει την Titan Aerospace, μία εταιρεία που κατασκευάζει ηλιακά drones, τα οποία η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στο δικό της ανάλογο πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Maguire θεωρεί ότι τέτοιου είδους προγράμματα απέχουν πολύ από την επιτυχία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «υπάρχουν βασικά επιχειρησιακά και τεχνικά θέματα τα οποία σε συνδυασμό με την ανάγκη δημιουργίας κανονιστικού πλαισίου θα πρέπει να υπερπηδηθούν για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις».

Το πρόγραμμα του Facebook, για την παροχή Internet μέσω drones, πρόκειται να εφαρμοστεί σε 21 περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τα 2 έως 5 χρόνια. Παράλληλα, με το πρόγραμμα, η εταιρεία πρόκειται να αναζητήσει και συνεργασίες με εταιρείες και κυβερνήσεις, στο έδαφος.

«Πρόκειται να είναι μία τεράστια προσπάθεια, άλλωστε η σύνδεση όλων στο Internet είναι το πρόβλημα της γενιάς μας», σημείωσε ο Yael Maguire.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons