Η Ευρώπη ζητά kill switch για τα ρομπότ

by Nikos Kaimakamis • On 16-01-2017 • AT 11:48 am • ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τεχνολογία

Η Ευρώπη δείχνει να προετοιμάζεται για την επανάσταση των ρομπότ, ζητώντας από τους κατασκευαστές τους να προσθέσουν ένα kill switch. 

To kill switch ενός ρομπότ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αποτελεσματική δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στη λειτουργία μίας μηχανής. Ο σκοπός της παραμέτρου ασφαλείας αυτής είναι να σταματήσει το ενδεχόμενο πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς από ένα ρομπότ που δεν λειτουργεί σωστά. Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να είναι σίγουροι ότι έχουν καλύψει όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση αύξησης της χρήσης των ρομπότ στο κοντινό μέλλον.

Η λογική πίσω από την προσθήκη ενός kill switch είναι να υπάρχει πάντοτε σεβασμός στους νόμους του Ισαακ Ασίμωφ για τη ρομποτική, ο οποίος τονίζει ότι ένα ρομπότ δεν θα πρέπει ποτέ να παραβαίνει τις εντολές που του έχουν δοθεί και φυσικά να μην προκαλεί ποτέ και κανενός είδους ζημιά στον άνθρωπο.  Ένα ενδιαφέρον νομικό ζήτημα που αναμένεται να προκύψει στην εποχή της ρομποτικής είναι το εάν έχουν τα ρομπότ δικαιώματα, καθώς και το ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος σε περίπτωση που ένα ρομπότ δεν συμπεριφέρεται με τον σωστό τρόπο.

Μάλιστα, η Κομισιόν θεωρεί ότι όσοι θα χρησιμοποιούν πολλά ρομπότ θα πρέπει να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

Top

Show Buttons
Hide Buttons