Η DARPA χρηματοδοτούσε μελέτες για τα social media

by George Polyzos • On 09-07-2014 • AT 4:05 pm • 2 ΣΧΟΛΙΑ
Internet

malware

 

Οι δραστηριότητες των χρηστών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης καταγράφονται και αναλύονται στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Τη συγκεκριμένη αποκάλυψη έκανε με δημοσίευμά του ο Guardian, υποστηρίζοντας ότι η DARPA, δηλαδή η υπηρεσία ερευνητικών προγραμμάτων των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έχει εμπλακεί και χρηματοδοτήσει έρευνες που αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αποκάλυψη αφορά όχι μόνο το Facebook, το οποίο με το περιβόητο «πείραμα» βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πριν από λίγες ημέρες, αλλά και άλλα δίκτυα όπως τα Twitter, Pinterest, Reddit, Kickstarter κλπ.

Η μελέτη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) εντάσσεται στο πρόγραμμα «Social Media in Strategic Communication» (SMISC), το οποίο ξεκίνησε το 2011 και αφορούσε τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων τα οποία διεξάγονταν συνήθως από ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, αφορούσε την παρακολούθηση των tweets, ατόμων που ζούσαν στη Μέση Ανατολή ώστε να αναλυθεί η αλληλεπίδρασή τους. Άλλο πρόγραμμα παρακολουθούσε τον τρόπο που τα μέλη του κινήματος Occupy στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσε το Twitter.

Σε ερευνητικό πρόγραμμα του Georgia Tech, που χρηματοδοτήθηκε από το SMISC της DARPA, ζητήθηκε από 61 εθελοντές να χρησιμοποιήσουν μία πειραματική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με την ονομασία FaceFriend, ώστε να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες ερευνητές, στα προγράμματα χρησιμοποιούνται δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο κοινό και δεν έχει παραβιασθεί κανένας νόμος που να σχετίζεται με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι χάρη στα αποτελέσματα των εν λόγω προγραμμάτων μπορούν να κατανοήσουν τη σωστή χρήση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά της η DARPA απάντησε στο δημοσίευμα του Guardian υπερασπιζόμενη τη χρηματοδότηση των πειραμάτων, υποστηρίζοντας ότι τα social media αλλάζουν τον τρόπο διαμοιρασμού των πληροφοριών και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εντοπίζουν άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά τους.

Στην ανακοίνωση της DARPA ωστόσο επισημαίνεται ότι μέσω των social media μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και άτομα που έχουν σαν στόχο να «βλάψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε η υπηρεσία θα πρέπει να κάνει το καθήκον της και να εντοπίσει αυτά τα άτομα».

Μέχρι σήμερα η DARPA έχει ξοδέψει περί τα 19 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους ερευνητικά προγράμματα, με τα 8,9 εκατ. να διέρχονται μέσω της IBM και να διανέμονται σε διάφορους ερευνητές και τα 9,6 εκατ. δολάρια να διοχετεύονται σε προγράμματα μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο τιτάνας δεν γράφει πλεον στο pestaola;

    • Καλημέρα, ο Στέφανος δεν συμμετέχει πλέον στη συντακτική ομάδα του Pestaola.

Top

Show Buttons
Hide Buttons